+ Yorum Gönder
Bölge bölge Türkiye ve Akdeniz Bölgesi Forumunda Akdeniz Bölgesi TARIM VE HAYVANCILIK Konusunu Okuyorsunuz..
  1. HAYAT
    Devamlı Üye

    Akdeniz Bölgesi TARIM VE HAYVANCILIK









    TARIM VE HAYVANCILIK


    Buğday: Bölgenin dağların kuzey yamaçlarındaki karasal iklimin görüldüğü alanlarda görülür.
    Pirinç: Amik Ovasında ve Maraş çevresinde görülür.
    Pamuk: Çukurova ve kıyı ovalarında. Türkiye'de 2. Sırada görülür.
    Tütün: Burdur ve Göller Yöresinde yetiştirilir.
    Turunçgiller: Akdeniz İkliminin görüldüğü kıyı kesiminde görülür.
    Muz: Mersin ve Anamur çevresinde yetiştirilir. Türkiye'de 1 sıradadır.
    Zeytin: Kıyı kesiminde yetiştirilir.
    Göller Yöresinde: Ananas, Haşhaş, Gül ve Şekerpancarı yetiştirilir.
    Seracılık: Akdeniz Bölgesi ilk sırada yer alır.
    Sebzecilik: Mersin ve Antalya çevresinde turfanda sebze yetiştirilir.
    Bölgenin hayvancılığı fazla gelişmemiştir. Genelde yaylacılık faaliyetiyle birlikte yapılır. Sığır, Koyun ve Kıl Keçisi yetiştirilir.








  2. Haberler
    Devamlı Üye





    Akdeniz bölgesinde Tarım ve Hayvancılık


    Tarım

    Yazların uzun ve sıcak, kışların ılık geçmesi nedeniyle yılda 2, 3 kez tarımsal ürün alınır. Yaz kuraklığının tarımı olumsuz etkilemesi sulamayı zorunlu kılmıştır. Kışların ılık geçmesi ve güneşlenme süresinin uzunluğu seracılık faaliyetlerini geliştirmiştir. Bölgede ekonomik değeri yüksek olan ve ihraç edilen tarım ürünlerinin yetiştirilmesi tercih edilir.

    Tarım Ürünleri
    Kıyı Bölgesi Tarım Ürünleri
    Kış ılıklığına bağlı olarak turunçgil ve muz üretimi yapılır. Muzun %100’ü, turunçgillerin % 88’i bu bölgede üretilir. Ayrıca Türkiye pamuk üretiminin % 35’i, sebzenin % 26’sı, yerfıstığının % 88’i anasonun % 65’i ve susamın % 80’i bu bölgeden sağlanmaktadır.


    Göller Yöresi Tarım Ürünleri
    Burada yetiştirilen ürünler kıyı kesiminden farklılaşır. Tahıl, haşhaş, anason, şeker pancarı, gül ve tütün yetiştirilir.

    Hayvancılık
    Akdeniz Bölgesi’nde çayır ve otlakların az yer tutmasına karşın beslenen hayvan sayısı bir hayli fazladır. Bu durumun nedeni her zaman yeşil kalabilen ve 800 m’lere kadar çıkabilen maki topluluğunun varlığıdır. Teke Yarımadası, Taşeli Platosu ve Torıs Dağları’nda küçükbaş hayvancılık yaygındır. Özellikle kıl keçisi beslenir. Dağların yüksek kesimlerinde koyun yetiştirilir. Arazinin çok engebeli olması nedeniyle hayvanların et ve süt verimi düşüktür. Antalya Yöresi’nde arıcılık önemlidir.

    Akdeniz Bölgesinin kıyısında turunçgil, pamuk, muz, soya fasulyesi, susam, mısır ve yerfıstığı yetiştirilir.

    İç kesimlerde şeker pancarı, tahıllar, haşhaş ve gül yetiştirilir. Dağlık kesimlerde hayvancılık faaliyeti gelişmiştir. Özellikle kıl keçisi yetiştirilir.

    Toros Dağları’nın kıyıya paralel uzanması, ulaşımı güçleştirir. Adana Bölümü ulaşım bakımından daha elverişlidir. Çukurova, Gülek ve Belen geçitleri ile diğer bölgelere bağlanmıştır. Silifke ovası Sertavul geçidi ile Antalya ise Çubuk geçidi ile iç kesime bağlantılıdır. Antalya dışındaki kentler demiryolu ile diğer bölgelere bağlantılıdır. Mersin ve İskenderun Limanları ard bölgelerine demiryolu ile bağlantılı olduğundan gelişmiştir. Dörtyol ve Yumurtalık önemli petrol limanlarıdır.

    Bölgenin Ülke Ekonomisindeki Yeri
    Akdeniz Bölgesi Türkiye’nin 4. gelişmiş bölgesidir. Aşağıda bölge ekonomisinde önemli yer tutan ürün ve ekonomik faaliyet türlerinin listesi verilmiştir.

    Muz
    Turunçgiller
    Pamuk
    Yerfıstığı
    Sebze
    Meyve





+ Yorum Gönder


akdeniz bölgesi tarım ve hayvancılık,  akdeniz bölgesinde tarım ve hayvancılık,  akdeniz bölgesinin hayvancılığı,  akdeniz bölgesinde hayvancılık,  akdeniz bölgesinin tarım ve hayvancılık ürünleri,  akdeniz bölgesinin tarım ve hayvancılığı