+ Yorum Gönder
Hayvanlar Alemi ve Arıcılık Forumunda Çam Balı ve Faydaları Konusunu Okuyorsunuz..
  1. Gizli @ yara
    Özel Üye

    Çam Balı ve Faydaları








    Çam Balı ve Faydaları hakkında bilgi


    Çam Balının faydaları nelerdir



    Çam ağaçlarında yaşayan bir kısım canlıların, yani basra’nın (örneğin çam pamuklu koşnili) salgıladıkları bal şebnemi (bal çiçeği= basura) denen tatlı maddeler, balarıları tarafından toplanarak değişikliğe uğratılır. Çam balının oluşumu iki aşamada gerçekleşir:
    1. Aşama -Önce, basra denilen canlı, onbinlercesi biraraya gelerek topraktan ağacın gövdesine tırmanır ve orada yaşamaya başlar. Bu sırada ağaçların cephelerinde beyaz pamuk benzeri tomarlar meydana getirirler. Bu, insan gözüyle kolayca görünür. Yaz aylarına, Ağustos’ a doğru basra canlısı çam ağacının özünden elde ettiği ettiği beyaz ve renksiz bir salgı oluşturur. Bu salgı ağacın gövdesinde ince bir ip gibi sallanır.
    2. Aşama: Kovana bal taşıyacak arılar çam ormanlarında dolaşır ve yukarıda bahsedilen, çam ağaçlarının gövdesindeki çam özlü salgıyı alırlar. Arılar, bünyesindeki salgılarla bu ham haldeki çam balını işleyip kovana taşır. Peteklerdeki gözlere işçi arılar tarafından yerleştirilir. Dünyadaki çam balı üretimin %90ı Türkiye’de yapılmaktadır. Kalitesi, aroması ve içerdiği zengin besin maddeleriyle Türk Çam Balına yurt dışından büyük bir talep vardır.Çam balının en önemli özelliği kıvamı bozulmadan veya donmadan yıllarca saklanabilmesidir. Bu nedenle pazarlaması da kolaydır. Rengi çiçek ballarının ekseriyetinden daha koyudur. Besin değeri biraz daha düşük olmakla birlikte, özellikle boğaz rahatsızlıklarına çok iyi gelir. Çam balı, kristalizasyona dayanıklılığı ve önleyici özelliği ile, tıpta ve gıda sektöründe çeşitli ürünlerde (örneğin dondurmalarda) bir doğal katkı maddesi olarak geniş bir kullanım alanına, ve önemli ihracat potansiyeline sahip bir üründür. Ülkemizin akciğeri sayılan zengin orman bölgelerinin doğal ürünüdür.
    Çam balı diğer balların aksine çiçeklerden toplanan nektarlardan değil, arıların çam ağaçları üzerinde oluşan reçineleri işleyerek elde ettikleri salgı balı türüdür. Öncelikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde üretilir. İlkbahar - sonbahar aralıklarında işlenir. Koyu bulanık kahverengi renkte, keskin bir tadı ve çam ağacına özgü rayihası vardır.
    Çam balının solunum yollarına, sindirim sistemine olan olumlu etki ve faydaları tıpta kabul görmüştür. Her sabah bir bardak ılık su ile karıştırılarak aç karnına içildiğinde, kilo verdirme özelliğine sahiptir.








  2. Sibel
    Devamlı Üye





    Çam balının ne gibi faydaları vardır


    Çam Balı ile ilgili bilgiler


    Ülkemizde de bulunduğu için kendimizi son derece şanslı hissetmemiz gereken çam balı aslında salgı balı adı verilen bir bal çeşidi olup polen balı ile karıştırılmaması gereken bir takım özelliklere sahiptir. Çam balı salgı balı türüdür. Çam balında arılar çam ağaçlarında yaşayan bir böcek türünün salgıladığı besleyici maddeleri toplar ve bal üretiminde kullanırlar. Bu nedenle çam balı içerisinde diğer hiç bir bal türünde olmayan besleyici özelliğe sahip besin maddeleri ve enzimler bulunmaktadır., *Gerçek çam balı, her derde devadır. Çam balının özellikleri ve faydaları olarak şunları sayabiliriz.* Çam balı, mideye kuvvet verir.
    * Çam balı, çocukların zeka gelişimine oldukça olumlu katkıda bulunur.
    * Çam balı, tansiyonu düşürür ve iştahı açar.
    * Çam balı, doğal diş macunudur, kansızlığa doğal çözüm sunar ve anemiyi giderir.
    * Çam balı, alaca hastalığına bitkisel çözüm şifasıdır.
    * Çam balı, kabızlığa iyi gelir.
    * Çam balı, damarları açar, romatizmaya ve alerjiye faydalıdır.
    * Çam balı, doğal ağrı kesici ve ağrı dindirici özelliği vardır.
    * Çam balının cilde ve saça olan faydaları da bir hayli fazladır. bu bal çeşidi cildi yumuşatır, saçları besler, göze faydalıdır, yara iyileştiricidir.
    * Çam balı, ishali kesici ve ödem atıcıdır. İştahı kestiği için şeker krizine mani olur ve doğal yollarsan kilo verdirir. Kısacası çam balı zayıflatır.
    * Çam balının ülser ve mideye oldukça faydası vardır.
    * Çam balı, nezle ve öksürüğe iyi gelir.
    * Çam balı, kalp çarpıntısı için faydalıdır.
    * Çam balı, sedef, sarılık ve beyin hastalıklarında kullanılır. Alerjik vakaları önler.
    * Çam balı, gözün görme gücünü kuvvetlendirir.
    Çam Balının Sindirime Faydaları: İçindeki şekerlerin bir başka cins şekere (fruktozun glikoza) dönüşebilme özelliği sayesinde bal, yüksek miktarda asit içermesine rağmen, en hassas mideler tarafından bile kolaylıkla sindirilir. Aynı zamanda bağırsakların ve böbreklerin daha iyi çalışmasına yardımcı olur.




+ Yorum Gönder


çam balının faydaları,  çam balının faydaları nelerdir,  çam balı faydaları,  cam balinin faydalari,  çam balının yararları,  çam balı ve faydaları nelerdir