+ Yorum Gönder
Hayvanlar Alemi ve Arıcılık Forumunda Arıcılık nasıl yapılır - Arıcılık hakkında kısa bilgiler - Arıcılık Konusunu Okuyorsunuz..
  1. HARBİKIZ
    Moderator

    Arıcılık nasıl yapılır - Arıcılık hakkında kısa bilgiler - Arıcılık








    Arıcılığın nasıl yapıldığı ile ilgili bilgi


    Arıcılığın püf noktaları nelerdir



    Modern tarimin önemli dallarindan biri olarak kabul edilen ariciligi, yurdumuzun hemen heryerinde basariyla yapmak mümkündür. Yasadigimiz cografyanin iklimi ve bitki örtüsü özellikleri, ariciliktan verimi yüksek sonuçlar alinmasina olanak saglayacak niteliktedir. Aricilik az bir sermaye ve emekle yapilmaya çok uygun bir ugrastir. Isteyen herkes evinin bahçesinde 2-3 kovana bakabilecegi gibi, ise ticari boyut katip bu sayiyi rahatlikla 20-30 kovana çikartabilir. Bu özelliginden dolayi, bir ailenin geçimini saglayan ana ugras olabilecegi gibi, diger islerin yaninda ek gelir saglayan yardimci bir faaliyet olarak da rahatlikla yapilabilir.

    Aridan elde edilen bal, balmumu, polen ve diger ürünler ülke ekonomisine önemli girdiler saglar. Bu ürünlerin besin olarak tüketilmesinin saglikli yasam ve dengeli beslenme konusuna olan katkilari da herkesçe bilinir. Ariciligin tarim açisindan en büyük önemi ise, bitkilerin tozlasmasinda oynadigi roldür. Polen toplamak için çiçekten çiçege gezen ari, bitkilerin dogal yoldan döllenmesine yardimci olur. Yapilan arastirmalara göre arinin bu fonksiyonu yaklasik olarak üründe %40 verim artisi saglar.Yurtdisinda birçok meyve bahçesi sahibi tozlasma döneminde bahçesi için ari kovani kiralar. Buralarda aricilar bu isten de gelir elde eder.
    Bir ari kolonisi diger tarimsal üretim dallarinda oldugu gibi sürekli bakim istemez. En azindan sabah aksam, yem, su, gübre vs istemez. Belli dönemlerde birkaç saati alacak bir bakim islemi, saglikli ari kolonilerine sahip olmak için yeter de artar bile. Aricilik ayrica büyük uzmanliklar gerektirmez, kolaylikla ögrenilebilir. Zaten aricilarin en büyük meziyetlerinden birisi de bildiklerini baskalarina ögretme arzusudur. Aricilik yapmaya karar veren herkes, bu isi bilenlerin yardimlariyla kisa zamanda aricilik faaliyetinin ince ayrintilarini ögrenmeye baslar.
    Ariciligin çok önemli bir ugras oldugu, bu ise gönül verenler tarafindan siklikla vurgulansa da malesef ülkemizde bu alanla ilgili gerekli ve yeterli yatirimlar önemsenerek yapilmamaktadir. Bilindigi gibi bütün dünyada sentetik katki maddeleri içermeyen dogal gidalara karsi büyük bir ilgi olusmaya baslamistir. Aricilik hiçbir teknolojik yatirim yapmaya gerek kalmadan kendiliginden katkisiz ve dogal gida üreten bir sistemdir. Bu yüzdenekonomik degeri önümüzdeki yillarda kendiliginden artacaktir.








  2. HARBİKIZ
    Moderator





    Organik Arıcılık Nasıl Yapılır?


    Organik Arıcılık hakkında bilgi



    Tarafından toplanarak çeşitli arı ürünlerine dönüştürülmeleri işleminde,üretimden tüketime kadar tüm aşamalarında suni beslenme ve kimyasal ilaçlama yapmadan,organik tarım alanlarında veya doğal yapısı bozulmamış florada her aşaması kontrollü ve sertifikalı yapılan arıcılık faaliyetlerine denir.


    ARICLIKTA ORGANİK ÜRETİMİN ESASLARI


    Arıcılık ürünlerinin organik üretim olarak nitelendirilmesi,

    1. Kovanların özelliklerine

    2. Çevre kalitesine

    3. Arıcılık ürünlerinin özenle elde edilmesine

    4. İşlenmesi ve depolanması koşullarına bağlıdır.

    Organik arıcılıkta dikkate alınacak özellikler

    Geçiş dönemi,Arıların orijini ,Arı kolonilerinin bulunduğu bölge,Beslenme,Hastalıklara karşı alınan tedbir ve mücadeleler,Arı yetiştiriciliğinde kullanılan materyallerin özellikleri .Konvansiyonel arcılıktan organik arıcılığa geçiş dönemi tarımsal üretim yapılan alanlarda geçiş süreci uygulanmaz

    Konvansiyonel arıcılıktan organik arıcılıga geçiş süresi 1 yıldır. Başlangıç tarihi olarak uygun olmayan girdilerin son kullanma tarihleri dikkate alınır.Ayrıca geçiş süresinde elde edilen ürün organik ürün sayılmaz.

    Geçiş döneminde kovandaki peteklerin değişmesi gerekmektedir.

    Bu amaçla;

    Ekolojik bal mumu kullanılmalıdır
    Ekolojik olmayan bal mumu kullanılması durumunda kalıntı analizi yapılarak kalıntı olmadığının belgelenmesi gerekir
    Arıların orjini;

    Arı ırklarının seçiminde seçilecek tür çevreye uyumlu olmalıdır. Hastalık ve zararlılara karşı dayanıklı olmalıdır. Afis mellifera türleri ve ekotipleri tercih edilmelidir.

    Arı kolonisi;

    Organik olarak üretim yapılan işletmelerden suni oğul olarak yada konvansiyonel arıların organik petekli çerçevelere aktarma suretiyle elde edilir.

    Ana arı ihtiyacı;

    Suni tohumlama ile, konvansiyonel üretimden kolonilerin %10’una kadar alınarak kullanılabilir.

    Ana arıların yenilenmesi esnasında eski ana arının öldürülmesine izin verilir.

    Ana arıların kanatlarının kesilmesi kesinlikle yasaktır.

    ORGANİK ARICILIK SAHASI

    Asgari uçuş yarıçapı 3 km olmak koşuluyla 1 yıl önceden kontrol altına alınır.Kentmerkezleri,otoyollar,sanayibölgeleri,at ıkmerkezleri,reaktörler, hidrolik ve termik enerji santralleri,maden işletmelerine 3 km uzakta yada daha fazla uzaklıkta olmalıdır.

    Organik arıcılık sahası harita üzerinde belirtilerek yeri kaydedilir. Kovanların yerleştirildiği yerde,yeterli nektar,polen ve temiz su kaynağı bulunmalıdır. Organik arıcılık yapılacak alanda kimyasal mücadele yöntemleri kullanılmamalıdır. Karantina tedbirleri uygulanan alanlarda organik arıcılık yapılamaz.

    ARILARIN BESLENMESİ

    Organik arıcılıkta arıların beslenmesi,kendi kovanlarındaki balla olmalıdır. Ancak arıların yaşamı yapay beslenmeye bağlı olduğu durumlarda organik olarak üretilmiş bal ve polen veya organik biçimde üretilen şeker şurubu veya organik şeker melası kullanılır. Yapılan beslenme ile ilgili kovan siciline,kullanılan ürünün tipi,tarihi,,miktarı ve besleme yapılan kovan numaraları kaydedilmelidir.

    Arılarda beslenme zamanı son ürün hasadı ,beslenme(organik bal ve polen )beslenme bitiş,15 gün ve nektar akımı

    Şeker,pekmez,süt,melas,glikoz ve diğer konvansiyonel maddeler kesinlikle kullanılmaz.

    Organik bal ile hazırlanan şuruba takviye amacı ile herhangi bir katkı maddesi ilave edilmemelidir.

    Organik arıcılıkta kullanılan kovan ve temel petek kovanlar çevreye ve arıcılık ürünlerine risk getirmeyen doğal malzemelerden yapılmalıdır.


    Kovanlarda kimyasal boya yerine;

    · Propolis

    · Balmumu

    · Bitki yağları

    Gibi doğal ürünler kullanılmalıdır.

    Kovana verilecek yeni petekli çerçeve için temel petek organik üretim yapan birimlerden sağlanmalıdır. Kabartılmış petekleri güve zararlısından korumuk için naftalin gibi maddeler kullanılamaz

    Hastalıkların önlenmesi için;

    Dayanıklı ırk ve hatlar seçilmeli
    Ana arılar düzemli olarak yenilenmeli
    Arı sağlığı için kovanlar sistematik olarak denetlenmeli
    Kovanlardaki erkek yavrular kontrol edilmeli
    Arılıklarda kullanılan malzemeler düzenli olarak organik yöntemlerle dezenfekte edilmeli
    Kirlenmiş maddeler veya kaynaklar zararsız bir şekilde imha edilmelidir
    Balmumu düzenli olarak yenilenmeli ve kovanlarda yeterli miktarda polen ve bal bırakılmalıdır.
    Koruyucu önlemlere rağmen koloniler hastalanır ve zarar görürse,derhal tedaviye alınmalı ve gerekirse koloniler ayrı alanlarda izole edilmelidir.

    Tedaviye alınan kolonilere geçiş süresi uygulanır veya organik petekli çerçevelere aktarılır.

    Önleyici tedbir olarak kimyasal bileşimli ilaçlar kullanılamaz. Sağlık ve temizlik maddesi kimyasal maddeler kullanılamaz.


    Varrora jacobsoni zararlısının mücadelesinde organik kökenli;

    Formik asit,laktik asit,asetik asit,oksaik asit,mentol,timol,okaliptol veya kofur kullanılabilir.
    Biyolojik yöntem olarak erkek arı gözlü çerçeveler kullanılabilir. Yönetmelik bu amaçla erkek arı gözlü peteklerin imha edilmesine izin vermektedir.

    Isıtma yöntemi uygulanabilir. Bu sistemde kovan 45C’de 5 dk. Isıtılır. Kovan altına dökülen varroralar toplanarak imha edilir.

    Kovanların dezenfeksiyonu pürmüz ile yakılarak yapılır.

    Diğer arıcılık malzemeleri kaynar suyla ve diğer yöntemlerle dezenfekte edilir.

    Arıcılıkta kullanılan ekipmanın ve kovanın temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi amacıyla;

    Potasyum ve sodyum sabunu,
    Su ve buhar,
    Kireç kaymağı,
    Kireç,
    Sönmüş kireç,
    Sodyum hipoklorit,
    Kostik soda,
    Kostik potas,
    Oksijenli su,
    Doğal bitki özleri,
    Sitrik,
    Parasitrik asit,
    Formik,
    Laktik,
    Oksaik ve asetik asit,
    Alkol,
    Formol ve sodyum karbonat kullanılabilir.

    ORGANİK ARICILIKTA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

    Arı nakilleri,stressiz ve kısa zamanda gerçekleştirecek zamanda olmalıdır.

    Organik bal üretiminde yavrulu çerçeveden bal sağımı yapılamaz.

    İyonize arı ürünleri organik olarak değerlendirilmez.

    Organik tarım metoduyla üretilen arı ve arı ürünleri ambalajlanırken organik ürn niteliğinin bozulmamasına dikkat edilmelidir.

    Ambalajlanırken;

    Cam , tahtadan üretilmiş malzemeler özel üretilmiş uygun organik kaplama maddelerinden yapılmalıdır.

    Organik arı ürünlerinin ambalajlanma esnasında,ürünün organik niteliğini koruyacak bütün hijyenik tedbirler alınmalıdır.

    Organik arı ürünleri konvansiyonel arı ürünlerinden ayrı bir yerde depolanır. Organik ürünler depo edilirken herhangi bir kimyasal ilaç kullanılmamalıdır.

    Organik arı ürünleri,karayolları kenarında bekletilemez ve satılamaz.

    SONUÇ;

    Ülkemizin geniş mera alanları ve akasya,kestane,ıhlamur gibi nektarlı çiçek açan ormanlarında organik bal ve polen üretimi yapılabilir.

    Organik arı üretiminde meydana gelebilecek geçici üretim kayıplarını ise, daha etkin koloni yönetim sistemleri ve yüksek ücretle Pazar bulunması ile karşılayacak yapıda olması gerekir.





+ Yorum Gönder


arıcılıkla ilgili bilgiler,  arıcılık hakkında bilgi,  arıcılık hakkında kısa bilgi,  arıcılık hakkında genel bilgi,  arıcılık nasıl yapılır kısa,  arıcılık ile ilgili kısa bilgi