+ Yorum Gönder
Hayvanlar Alemi ve Arıcılık Forumunda delibal hakkında bilgi Konusunu Okuyorsunuz..
  1. IŞILAY
    Devamlı Üye

    delibal hakkında bilgi








    Deli bal ile ilgili bilgiler


    Deli balın özellikleri



    İlk olarak MÖ 401 yılında Xenophon'un notlarında, yolu Trabzon'a
    düşen Yunan askerlerinin bu baldan yemeleriyle literatüre girmiştir:

    "Bu köylerde onları şaşırtan bir tek şeyle karşılaştılar: birçok kovan vardı
    ve bu ko-vanlardaki peteklerden bal yiyen askerler kustular, ishal oldular
    ve içlerinden hiç biri ayakta duramıyordu; az yiyenler körkütük sarhoş olmuş
    insanlara, çok yiyenlerse azgın çılgınlara, hatta can çekişen insanlara
    benziyorlardı. Bu durumda birçoğu bir boz-gun sonrasındaymış gibi yere
    serilmiş büyük bir umutsuzluk başlamıştı. Ertesi gün kim-senin ölmediği
    görüldü ve sarhoşluk yakla-şık olarak bir gün önce başladığı saatte geç-ti.
    Üçüncü ve dördüncü gün müshil almış gibi bitkin düşmüş halde ayaklandılar"

    Daha sonraki dönemlerde Plinius'un (MS 77) notlarında baldan
    bahsedilmektedir:

    "Arıların yiyeceği o kadar önemlidir ki bu yüzden balları bile zehirli
    olabilir. Pontus'ta Herakleia'da aynı arılardan olan ballar bir kaç yıl
    sonra öldürücü olurlar. Otoriteler bu balların hangi çiçeklerden yapıldığını
    açıkla-mamışlardır Bir çeşit bal daha vardır ki,
    aynıPontus bölgesindeki
    insanlar arasında yaygındır ve meydana getirdiği çılgınlığa maenomenon
    denir" (Plinius, Nat. Hist. XXI, XLIV, 74, 77)

    Yine Yunanlı yazar Strabon'un
    notlarında deli balın Karadeniz'li Heptakometler tara-fından düşmanı
    altetmek amaçlı kullanıldı-ğını okumaktayız:

    "Heptakometler, Pompeus'un ordusu dağlık ülkeden geçerken, üç Roma bölüğünü
    imha etmiştir. Bunlar, ağaç sürgünlerinden elde edilen delibalı kaselerle
    yol üzerine bıraktılar ve askerler bunu yiyipte bilinçlerini kaybe-dince,
    onlara saldırarak kolayca hepsini saf dışı ettiler. Bu vahşilerin bir
    kısmına da By-zeres denir" (Strabon, Geographika, XII, III, 18)

    1844 yılında Rize'yi ziyaret eden Alman bilim adamı Karl Koch'da deli bal
    konusunda eski yazarların notlarını ilettikten sonra, bal tutmasına sebep
    olarak çeşitli yazarlarca ö-ne sürülen şimşir, karayemiş ve komar (or-man
    gülü) bitkilerini tartışmış ve en muhtemel adayın komar bitkisi olduğuna
    kanaat getirmiştir.

    Orman gülü nün
    sahil kesiminde mor, yüksek kesimlerde beyaz çiçek açan tür-lerinin yanısıra
    ifin/ifin adı verilen sarı çiçek açan bir türü daha bulunmaktadır. Zehirli
    bir bitki olduğu için Trabzon'un batısında "ağu" olarak da bilinen komar
    çeşitlerini, özellikle çifini yiyen hayvanlar zehirlenmektedirler. Bununla
    birlikte arıcılık yapan pek çok köylü arılarının çifin çiçeğine konmadığı
    iddiasındadır.

    Günümüzde artık ziraatı yapılmayan a-ma ilkçağdan yakın zaman dek Doğu
    Karadeniz'de bol miktarda ekilen ve hasadı yapı-lırken uçuşan polenlerinden
    "kendir tutması" adı verilen rahatsızlığa sebep olan kendir (
    Latince
    kannabis Sativa
    bitkisinin adaylar arasında sayılmaması ilginçtir. Oysa kendir tarımının
    terkedilmesiyle bal zehirlenmelerinin de sona ermesi aynı zamana denk
    düş-mektedir. Muhtemelen bu olgu bir tesadüf değildir.

    Osmanlı döneminde yörede
    arıcılığın bazı köylerin temel geçim kaynağı olduğu görülmektedir. 16.
    yüzyıl Tarih defterlerinde
    Hemşin<bölgesinde
    baldan 4800 akçe vergi alındığını görmekteyiz RM 32.









  2. Sibel
    Devamlı Üye





    Deli balın yararları ve zararları nelerdir


    Deli bal hakkında herşey


    Karadeniz’ in doğu kısımlarına özgü bir baldır Deli bal. Bu bölgedeki doğada yetişmekte olan “Dağ Gülü” adlı bitkinin nektarıyla üretilmektedir. Çok eskiden bugüne bilinmektedir bu bal çeşidi. Eski zamanlarda kimyasal silah şeklinde de kullanılmaktaydı Deli bal. Acımsı ve buruk tadı olan Deli balı 1 çay kaşığından fazla kullanmamalıdır.

    Deli Bal’ ın Yararları (Faydaları)

    Kullanım sırasında 1 Çay kaşığı aşılmamalıdır.
    • Sinir rahatsızlıklarına, sinir bozukluklarına faydalıdır Deli bal.
    • Şeker rahatsızlıkları içinde faydalıdır Deli bal.
    • Midedeki be bağırsaklardaki sorunlara da fayda sağlar Deli bal.
    • Yüksek tansiyon hastası olan kişilere de faydalıdır Deli bal.

    Deli Bal’ın Zararları

    Deli bal doz aşımı yapıldığında baş dönmesine, sersemliğe, sarhoşluk hissine, amele sebep olabileceği gibi Aşırı tüketimi halinde ise tükürük artışı, nabızda düşme, kan basıncında düşmeye sebep olup zehirlenme olabilir, daha da kötüsü ölüme neden olabilir.
    Zehirlenmenin etkileri balın tüketiminden az sonra ve ya birkaç saat içerisinde görülebilir. Özelliklede yaşlı kimseler ve çocuklar da çok daha tehlike yaratabilir.





+ Yorum Gönder