+ Yorum Gönder
Hayvanlar Alemi ve Arıcılık Forumunda Arı Ürünleri – Bal Nasıl Elde Edilir Konusunu Okuyorsunuz..
  1. Bilge Kağan
    Devamlı Üye

    Arı Ürünleri – Bal Nasıl Elde Edilir









    Bal ürünleri nelerdir



    Arı ürünleri deyince aklımıza hemen bal gelir. Ancak kovandan bal alındıktan sonra petekte ve kovan içerisinde insanlar için çok değerli ürünlerde elde edilmektedir.

    Arı ürünleri insanlar için besin, ilaç olarak kullanıldığı gibi günlük hayatta kullanılabilecek ürünlerde olabilmektedir. Arı ürünleri nelerdir? Kısaca inceleyelim.

    1- Bal:

    Bal nasıl elde edilir? Bal arı tarafından nasıl oluşturulur? Gibi sorulara kısaca cevap verelim.

    Nektar şeker içeren bir salgıdır. Birçok bitkinin çiçeklerinde mevcuttur. Bal arıları nektarı bala dönüştürür. Bal çiği dediğimiz şekerli atık ürünler bitkilerde bulunur. Arılar bal çiğinden değişik bal türlerini üretirler.

    Bal Nasıl Elde Edilir: Nektar veya bal çiği, arılar tarafından bal midelerinde toplanır. Arılar bal midesinde tükürükleri ve salgıları ile bu nektarı karıştırıp, koyulaştırılırlar ve mayalarlar. Sonra bu hazırlanan bal petek gözlerine saklanır. Olgunlaşma işlemi tamamlandığında bal peteği hücreleri kalın bir mum tabakası ile sırlanır. Böylece bal hazır hale getirilir.

    Bal, arıların enerji kaynağıdır. Bal, aynı zamanda insanlar için önemli bir besin maddesidir. Bal özel işlemlerle bal peteğinden süzdürülerek elde edilir. Gıda olarak tüketilmesi için gerekli yasalar mevcuttur. Bu yasalara uygun olarak piyasaya verilmelidir.

    Balın kalitesi iyi olması için %20 den az su içermelidir. Balın kalitesi balın rengi, kıvamı, kokusu ve tadının iyi olmasını içerir.

    2- Polen:

    Polen nedir? Polen tohumlu bitkilerin erkek üreme hücrelerinden meydana gelir. Çok sayıda bitki hayvanlar tarafından tozlaşmak üzere ziyaret edilir.

    Arılar bal toplarken gövdelerine yapışan polenleri temizler, arka bacakları üzerinde bir tür sepet oluşturacak şekilde salya ile karıştırıp kovana taşıyarak petek gözlerinde depolarlar. Arılar her uçuş seyrinde 4 milyon kadar polen tanesi toplayabilir.

    Polen Neye Yarar: Petekteki arı yavrularının proteinle beslenmeleri için polene ihtiyaçları vardır. Polenler ekseriyetle çerçevenin kenarlarındaki petek gözlerinde depolanırlar. Peteğin gözleri bal ile doldurulup, üzerleri sırlanarak kapatılır.

    Polen yüksek protein içerdiğinden, genel zafiyet durumlarında bir güçlendirici olarak kullanılırken, alerjik olan kişilerde duyarlılığı azaltmak amacı ilede kullanılmaktadır.

    Polen arıcılar tarafından kovanın girişine yerleştirilen kapan torbacıklarla elde edilebilmektedir. Polen bal içerisinde de mevcuttur. Bal içerisindeki polenin şekli, büyüklüğü, rengi ile bitki türünü tespit etmek mümkündür. Bu sayede bal hangi bitki kökeninden geldiği de tespit edilebilir.

    3- Balmumu:

    Balmumu 12 ila 18 günlük işçi arıların karnındaki 3 çift balmumu bezi tarafından üretilir. Arılar kendi bal peteklerini yapmak için balmumu üretirler.

    Bal peteği gözleri mükemmel bir altıgen şekle sahiptir. Petek gözleri 10 – 12 mm derinliğe 5.37 mm çapa sahiptir. Yalnız erkek arıların petek gözleri 6.9 mm çapa sahiptir.

    Balmumu insanlar tarafından merhem yapımında, mum imalatında, seroplastik alanında ve koruyucu bir ajan olarak çok eskiden beri kullanılmaktadır. Eski Mısırda cesetlerin mumyalanmasında kullanılmıştır.

    Balmumu Nasıl Elde Edilir: Balmumu, bir mum eriticisinde bal peteği eritilerek elde edilir. Eritilen petek sıcak su içerisinde saflaştırılarak mum elde edilir.

    4- Propolis:

    Propolis nedir? Propolis arıların vücudundan üretilen bir ürün değildir. O zaman propolis nedir sorusuna şöyle bir açıklık getirebiliriz. Propolis, ağaçların ve diğer bitkilerin tomurcuklarından ve kabuklarından toplanan reçineli bir maddedir.

    Kavak ağacından elde edilen propolis kahverengi, kızılağaçtan elde edilen propolis sarı, huş ağacından siyah propolis oluşmaktadır.

    Propolisin içeriği %50 reçine, %30 mum, % 10 da yağlardan oluşur. Diğer kısmı da protein, mineral ve vitaminlerden oluşmaktadır.

    Propolis Neye Yarar: Propolis arılar tarafından kovan içerisindeki bir çatlağı kapatmak için arı tutkalı olarak kullanırlar. Çok yapışkandır ve çok sayıda mantar, virüs ve bakteriyi öldürücü özelliğe sahiptir.
    Bu özelliklerinden dolayı insanlar propolisi deri ve müköz membranların enfeksiyonlarını tedavi etmek için kullanırlar. Ayrıca keman yapımında kullanılan tahtalara emdirilerek belli özellik kazandırmak için kullanılır.

    Propolis Nasıl Elde Edilir: Kovanların tabanından kazıyarak veya özellikle kovan altlarına propolis altlığı kullanılarak elde edilmektedir.

    5- Arı Sütü:

    Arı sütü 3 ila 10 günlük bakıcı arıların üst çene bezlerinden ve yutak bezlerinden üretilmektedir. Yavrular ve özellikle ana arı (kraliçe arı) için besin olarak kullanılır. Tüm larvaların yaşamlarının ilk üç gününde arı sütü verilir. Dördüncü günden itibaren, işçilerin larvalarına berrak arı sütüne ek olarak polen ve bal verilir. Bu olay cinsel organlarında geriye dönük bir metamorfoza neden olur.

    Ana arı larvalarına larva gözü kapanana kadar 9 gün boyunca genç bakıcı arılar tarafından üretilen ve daha yaşlı arıların ürettiğine göre 10 kat daha fazla biopterin içeren beyaz arı sütü verilir. Ana arı tüm ömrü boyunca arı sütü ile beslenir.

    Arı sütü bir bakterisid olarak işlev görür. Birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Acı ve küflü bir tadı vardır. Aşırı dozda alındığında mide ve barsak kanallarında tahrişe neden olabilmektedir. Bu sebepten dolayı çok az miktarlarda kullanılmalıdır.

    Arı Sütü Nasıl Elde Edilir: Petekte suni olarak yapılan ana arı gözlerinin boşaltılması ile elde edilmektedir.

    6- Arı Zehri:

    Arı zehri 14 günlükten itibaren dişi arılarla ana arının zehir bezinde üretilir ve zehir keselerinde saklanır. Her bir arı zehir kesesinde 0.3 mg zehir ihtiva eder.

    Arı iğnesi merkezi bir kanalı olan bir şaft içinden geçen ve arasından geçen zehrin aktığı hançer biçiminde bir mekanizmadan oluşur. Bu mekanizma iki testere bıçağı gibi birbirlerine karşı hareket edebilir.

    Arı bir canlıyı soktuğunda zehir kesesi arıdan dışarı çıkar. Etrafında bulunan kaslar zehri düşmanına pompalamaya başlar. Ayrıca alarm kokuları salgılayarak hedefi işaretleyerek diğer arılarında aynı hedefe yönlenmesini sağlar.

    Arı Zehri Nerelerde Kullanılır: Arı zehri tıbbi amaçlarla romatizmaya karşı kullanılır. Arı zehri mekanik veya elektriksel uyarı metotları ile tahrik edilerek elde edilmektedir.

    Arı ürünleri, insanların çok değerli besin kaynağı olabildiği gibi aynı zamanda sağlığımız içinde önemlidir. Arı ürünleri gıda, ilaç olarak kullanıldığı gibi günlük hayatımızda kullandığımız eşyaların imalatında da kullanılmaktadır








  2. Sibel
    Devamlı Üye






    En iyi ballar ne şekilde üretilir


    En iyi ballar her zaman deniz seviyesinden en az 1500 mt yüksekte yetişir. bulunduğu bölgeye yakın sanayi merkezi veya fabrika olmaması gerekir. Gerçek balda şeker katkı vs. kesinlikle olmaz. arılar birbirinden güzel yüzlerce çiçekten bal özü alır ve tamamiyle doğal ortamlarda hazırlanmış kapalı tahtadan yapılmış kovanın içine girerek (genelde ağaç kütüğü oyularak elde edilir) peteğini kendi örer ve balı oraya bırakır. bu bal 4 ayda yetişir. ve kesinlikle güneş görmemesine dikkat edilir. eylül ayı sonları ve ekim ayları başında arının ördüğü petek kovandan alınır ve petek ile birlikte yenir veya satılır. bu bala karakovan balı denir. bir petekten ortalama 1 ile 1.5 kg arası karakovan balı alınabilir. diğer çiçek balları ile karıştırılmasın. karakovan balı süzülmez. peteği ile birlikte yenir veya satılır. peteğe tel çubuk vs. geçirilmez. tamamiyle doğal olmalıdır karakovan balı.

    petekten süzüldüğü andan itibaren karakovan bal özelliğini kaybeder. her zaman peteği ile yenen bal besleyicidir. dolayısıyla tv lerde kavanozda yüzlerce kg satılan bal bırakın karakovan balı olmayı normal bal bile olamaz. arılarıma bile yedirmem. neymiş efendim boğazı yakıyormuş hakiki bal, evet doğrudur ama o şekilde boğaz yakmaz hakiki bal 1 çay kaşığından fazla yenirse zor yutulur. zaten hakiki bal kendini fazla yedirmez hemen keser. yenmekte ısrar edilirse bayıltabilir. Zaten hakiki bal öyle tv lerde satılacak kadar çok üretilemez. yukarıda dediğim gibi peteğinden 1 ile 1,5 kg bal çıkar. ve kilosu da en az 150 tl dir karakovanın.





+ Yorum Gönder


bal nasıl toplanır