+ Yorum Gönder
Okul ve Eğitim ve Bilgi Arşivi Forumunda osmanlı padişahları nasıl beslenirdi Konusunu Okuyorsunuz..
  1. Ziyaretçi

    osmanlı padişahları nasıl beslenirdi








    osmanlı padişahları nasıl beslenirdi? ile ilgili metin varsa yayınlar mısınız? Osmanlı devletinde padişahlar en çok hangi gıdaları tercih ederlerdi. Özel olarak tükettikleri gıdalar var mıydı bana bu konuda bilgi verebilir misiniz?







  2. Dr Zeynep
    Bayan Üye





    osmanlı padişahları nasıl beslenirdi hakkında bilgi

    Padişahlar nasıl beslenirdi hiç düşündünüz mü? Sarayda en çok hangi sebze tüketilirdi? Ne içilirdi?
    osmanlı padişahları nasıl beslenirdi.jpg
    İşte Osmanlı mutfağının püf noktaları ve padişahlara özel yemekler..

    Saray mutfaklarında sıradan halkın tükettiği bulgur yerine pirinç, bal- pekmez yerine şeker, esmer ekmek ve yufka yerine beyaz mayalı ekmek çeşitleri tüketilirdi.

    Osmanlı sofralarında su yerine şerbet ve hoşaf içilirdi.

    Koyun ve kuzu eti tercih edilirdi.

    Yemeğini yalnız yiyen Fatih Sultan Mehmet en çok karides, tavuk ve balık severdi.

    Fatih Sultan Mehmed için pişen yemeklerde en çok yumurta kullanılırdı. Örneğin, tavuk kızartmasında, özel lapa ve peynirli pidede en çok harcanan yumurtaydı.

    Fatih`in padişah sofrasında yenen etler koyun, tavuk, kaz, baş, paça ve işkembeydi.

    Sultan II. Abdülhamid'in en çok sevdiği yemek soğanlı yumurtaydı. Soğanlı yumurtayı kim iyi yaparsa o ödüllendirirdi. Soğanlı yumurtanın yapılması, pişirilmesi çok büyük bir marifet gerektirirdi. Soğanlı yumurtanın pişirilmesi üç buçuk saat sürerdi.

    Sarayda ekmeğe çok önem verilirdi. Has beyaz ekmek, en has beyaz ekmek, sıradan ekmek gibi çeşitlere ayrılıyor ve saraydaki hiyerarşik yapıya göre dağıtılırdı. Sultan en has ekmeği yerdi.

    Fasulye, patates, hindi, kakao, mısır, bazı kabak çeşitleri Amerika kıtasının keşfinden sonra, yani 15. yüzyıldan sonra Osmanlı mutfağına girdi.

    Bamyanın özel bir yeri vardı.

    Misk ve gül suyundan helva, keten helva, bademli helva gibi yedi-sekiz çeşit helva vardı.

    19 yüzyılda saray mutfağında et ve balık pişirilirken tarçın kullanılırdı.

    Koruksuyu (olmamış üzümün suyundan yapılır) mutfakların demirbaşıydı.

    Tencere yemekleri koruk, limon suyu, nar ekşisi, ve tabii ki soğan ve çeşitli baharatlar ile tatlandırılırdı.

    Yemekler her zaman sadeyağ yani tuzsuz tereyağı ile pişirilirdi.

    Domates, 18. yüzyıl sonu Osmanlı mutfağına 'yabani' olarak girdi. Daha sonra aşılanarak bugün bildiğimiz domates haline geldi. İlk hali kiraz domates boyutlarındaydı. Domates yeşilken tüketilirdi. Dolması, çorbası, zeytinyağlısı yapılırdı. Kırmızıya döndüğünde de çöpe atılırdı.

    Şiş kebap bugünkü gibi demir şişte yapılmazdı. Şiş olarak defne dalı ya da patlıcan sapı kullanılırdı. Sıcaklıkla birlikte bunların aromaları ete geçer.

    Sultanın yemeğini önce çaşnigirbaşı, yani çeşni tadıcı tadar sonra padişah yerdi. Yemekler sahanda gelirdi.

    Sarayda en çok yenen sebzeler pırasa, lahana ve ıspanaktı.

    Bugün bizim bildiğimiz asma yaprağından sarmalar Osmanlı'da fındık kestanesi yaprağının sürgünlerinden, at kestanesi yaprağından, ayva yaprağından, fasulye yaprağından yapılırdı.




  3. Gülşen
    Devamlı Üye
    Osmanlı mutfağı çok geniş bir mutfaktır. Osmanlı mutfağında pek çok yemek çeşidi pişirilirdi. Osmanlı mutfağında en çok et yemekleri pişerdi padişahlar daha çok et, balık, tavuk ve balık ile beslenirlerdi. Osmanlı mutfağında yumurtalı yemeklerde çok tüketilirdi. Ayrıca pek çok bitkinin yaprağından sarmalar yapılırdı.




+ Yorum Gönder