+ Yorum Gönder
Okul ve Eğitim ve Bilgi Arşivi Forumunda Vitamin nedir özellikleri nelerdir Konusunu Okuyorsunuz..
  1. Ziyaretçi

    Vitamin nedir özellikleri nelerdir








    vitamin nedir özellikleri nelerdir? Vitaminler nasıl alınır hangi besinlerde vitaminler vardır ve vitaminler insan vücudunda nasıl kullanılır bana bu konuda bilgi verebilir misiniz? Suda eriyen ve yağda eriyen vitaminler konusunda bana bilgi verirseniz çok sevinirim.







  2. Şemsihan
    Devamlı Üye





    Vitamin hakkında genel bilgi


    Vücut direncini arttırırlar.
    Enzimlerin yapısına katılırlar.
    · Düzenleştiricidirler,enerji vermezler,sindirilmezler.
    · Bir kısmı besinde bulunduğu şekliyle vitamin özelliğinde değildir.Bunlar vücuda alındıktan sonra vitamin özelliği kazanır.Bunlara provitamin denir
    Çeşitli besinler aracılığıyle her gün alınan vitaminler insan vücûdunun gelişmesini, güç kazanmasını sağlar.
    Vitaminler için en bilinen, en belli başlı kaynak seDzeıer ve meyvelerdir.
    Meyvelerde ve sebzelerde ayrı ayrı vitaminler bulunmakta, bazılarında ise bir kaç çeşit vitamin bir arada olmaktadır.
    Bir örnekle belirtmek gerekirse, meselâ, kabakta yalnız A vitamini, ebegümecinde yalnız B vitamini bulunmasına karşılık elmada hem A, hem B1, hem B2, hem de C vitaminleri vardır. Marulda ve yeşil salatada A dan E ye kadar bütün vitaminler bulunmaktadır.
    Bazı besin maddelerinde bu vitamipler birbirlerine oranla daha az ya da çok bulunabilmektedirler. Örneğin, elmada A ve B vitaminlerinden daha fazla C vitamini bulunmaktadır. Sonra havuçta hem A, hem B, hem de C vitamini vardır, fakat B vitamini A nın üçte ikisi, C vitamini ise A nın üçte biri kadardır.
    Vitaminlerin en önemli özelliği, çok az miktarları ile vücûda büyük yarar sağlamalarıdır. Bir insanın bir günlük B1 vitamin ihtiyacı yediklerinin yüzbinde biri kadardır.
    Vitaminlerle ilgili bir önemli duruma daha dikkat edilmelidir. Bu nokta, yiyeceklerdeki vitaminlerin bazı durumlarda eksilmesi ya da tamamen yok olmasıdır.
    Örneğin, sebzeler ve mevyeler, pişme, haşlanma ve kızarma durumlarında bazı vitaminlerini kaybederler. Hava ile temasları uzun sürdüğü takdirde uçan vitaminler de vardır.
    Izgarada kızartılan bir cisimdeki A vitamininin büyük kısmı yok olur. Suda piştiği zaman kaybolmaz da, buna karşılık açık havada uzun zaman kalınca gider. Hava ile temasa geçince uçan bir vitamin de C vitaminidir. Meselâ, bir portakal soyulup bir saat bırakılırsa vitamininin yüzde 20 kadarı uçar




  3. Mesport
    Moderators
    Vitaminler ve Özellikleri

    Vücutta düzenleyici fonksiyon görürler.Bazıları enzimlerin (Koenzim) yapısına katılır.Sindirime uğramazlar.Sindirim sisteminden doğrudan kana emilirler.Vücutta enerji verici olarak kullanılmazlar.
    Yeşil bitkiler ihtiyaç duydukları vitaminleri kendileri sentezlerler.İnsan ve hayvanlarda vitamin sentezi çok azdır.Vitaminler sentezleyemeyenler için vitamindir.Bir canlı için vitamin olan bir diğeri için vitamin olmayabilir.Örnek:C vitamini insan,maymun ve kobaylar için vitamin olmasına rağmen diğer hayvanlarda sentezlenebildiği için vitamin değildir.İnsanlar yalnız bazı provitaminleri vitaminlere çevirirler.





  4. Gülşen
    Devamlı Üye
    Vitaminler insan vücudunda tutunmazlar. Vitaminler meyve ve sebzelerden alınırlar. Vitaminler yağda eriyenler ve suda eriyenler olarak ayrılmaktadırlar. Yağda eriyen vitaminler A,D,E,K, vitaminleridir. Suda eriyen vitaminler ise B ve C vitaminleridir.

+ Yorum Gönder