+ Yorum Gönder
Okul ve Eğitim ve Bilgi Arşivi Forumunda Süt ve süt ürünleri hakkında kısa bilgi Konusunu Okuyorsunuz..
  1. Ziyaretçi

    Süt ve süt ürünleri hakkında kısa bilgi








    Süt ve süt ürünleri hakkında kısaca bilgi vermenizi istiyorum. Süt hangi hayvanlardan elde edilir ve süt ürünleri olarak sütten hangi gıdalar yapılmaktadır. Bana süt ve süt ürünleri konusunda bilgi verirseniz çok sevinirim.







  2. Dr Zeynep
    Bayan Üye





    Süt ve süt ürünleri hakkında kısa bilgi

    Süt ve süt ürünleri nelerdir hakkında bilgi

    Süt; tatlımsı, saydam olmayan, hafif kokulu beyaz bir sıvıdır. İnsanların çok yararlandığı süt evcil hayvanlardan (inek, keçi, koyun vb.) elde edilir. Süt işlenerek veya doğrudan tüketilir. İşlenerek elde edilen ürünler; yoğurt, ayran, peynir, tereyağı, kaymak vb.’dir.

    Süt, %85 su % 15’de çeşitli maddeleri içerir. Bu maddeler laktoz, şeker, yağlı maddeler, azot bileşikleri ve madensel tuzlardır. Süt; kalsiyum bakımından zengin demir bakımından zayıftır.

    *Süt kısa sürede tüketilmeli ve uygun şartlarda (+4 ‘ta) saklanmalıdır.

    ÜLKEMİZDE TÜKETİLEN BAŞLICA SÜT ÜRÜNLERİ

    Yoğurt: Besin değeri yüksek, her yaş için faydalı bir üründür. Sütten mayalanma yolu ile elde edilir. Maya olarak taze yoğurt kullanılır.

    Ayran ise yoğurdun sulandırılmış halidir. Yoğurda 1/3-1/4 oranında su karıştırılarak elde edilir. Tuzlu veya tuzsuz tüketilir.

    Kaymak:
    Bünyesinde % 30-60 oranında yağ bulunan, suyu alınmış süttür. Süt kendi haline bırakılırsa kaymak sütün üzerine toplanır. Kaymak, pasta ve dondurma yapımında kullanılır.

    Tereyağı:
    Yoğurttan ve kaymaktan çırpma ve çalkalama yoluyla elde edilir.

    Tereyağı iyi bir A vitamini kaynağıdır. Tereyağı üretiminde geriye kalan ayrandan çökelek elde edilir. Çökelek, yağı alınan ayranın kaynatılıp, suyun süzülmesiyle elde edilir.

    Peynir:
    Koyun, keçi, inek vb. hayvanların sütlerini maya ile pıhtılaştırıp, suyunu süzdükten sonra kalan kısmıdır. Peynir yapımı dört aşamada gerçekleştirilir; pıhtılaştırma, süzme, tuzlama ve olgunlaştırma




  3. Gülşen
    Devamlı Üye
    Süt koyun, keçi ve ineklerden elde edilmektedir. Süt sıvı ve beyaz bir sıvıdır. Bu sıvı kalsiyum ve protein bakımından oldukça zengindir. Bu nedenle süt çok fazla kullanılmaktadır. Sütten yoğurt, peynir ve kaymak elde edilmektedir. Süt ile pek çok tatlıda yapılmaktadır. Sütlaç muhallebi ve daha pek çok tatlının yapımında süt kullanılmaktadır.




+ Yorum Gönder