+ Yorum Gönder
Okul ve Eğitim ve Bilgi Arşivi Forumunda karbonhidratlarda dehidrasyon tepkimesi Konusunu Okuyorsunuz..
  1. Ziyaretçi

    karbonhidratlarda dehidrasyon tepkimesi








    karbonhidratlarda dehidrasyon tepkimesi







  2. Dr Zeynep
    Bayan Üye





    karbonhidratlarda dehidrasyon tepkimesi


    karbonhidratlarda dehidrasyon tepkimesi


    GÖREVLERİNE GÖRE BESİNLER
    1)Enerji vericiler 2)Yapıcı onarıcılar 3)Düzenleyiciler
    -karbonhidratlar -proteinler -vitaminler
    -yağlar -karbonhidratlar -mineraller -proteinler -yağlar -su



    1)KARBONHİDRATLAR

    -Yapılarında C,H ve O bulunur.(Cn H2n On)

    -Enerji vericidirler.Fazlası karaciğerde yağa dönüştürülür.

    -Az miktarda yapıya da katılırlar.(ATP,RNA,DNA,hücre zarı ve çeperi gibi)

    -Yapı taşları monosakkaritlerdir.

    -Yapı taşları arasında glikozid bağı bulunur.

    -3 gruba ayrılırlar.

    A)MONOSAKKARİTLER;

    (Tek şekerliler)Sindirilmeden hücre içerisine alınabilirler.Vücutta enerji üretiminde en fazla kullanılan monosakkarit glikozdur.



    Monosakkaritlerin hücre zarındaki difüzyon hızları

    Galaktoz-Glikoz-Fruktoz

    Monosakkaritleri 5C’lular (pentozlar) 6C’lular(Heksozlar) –Riboz(RNA,ATP,NAD,FAD) -Glikoz(üzüm şekeri)

    -Deoksiriboz(DNA) -Galaktoz (süt şekeri)

    *Enerji verici olarak kullanılamazlar. –Fruktoz(meyve şekeri)

    *Sadece yapıya katılırlar. *Enerji verici olarak kullanılırlar.




    1983-ÖYS

    Baygınlık geçiren bir insana, çabucak şeker verilmesi gerekiyorsa,aşağıdakilerden hangisini kullanmak en uygun olur?

    A)Sakkaroz B)Maltoz C)Laktoz D)Glikoz E)Glikojen

    Cevap D şıkkıdır

    B)DİSAKKARİTLER;2 molekül monosakkaritin aralarında glikozid bağı kurup 1 molekül su çıkarmasıyla meydana gelen reaksiyonlardır.
    Bitkisel kaynaklı disakkaritler;
    Maltoz+su = Glikoz + Glikoz

    (üzüm şekeri)

    Sakkaroz + su= Glikoz + Fruktoz

    (çay şekeri) (sükroz)
    Hayvansal kaynaklı disakkaritler;
    Laktoz +su = Glikoz + Galaktoz

    (süt şekeri)

    *Hidroliz reaksiyonu;Büyük moleküllü yapıların daha küçük moleküller meydana getirebilmeleri için su ile parçalanmaları reaksiyonudur.Bu esnada ortamdaki su azaldığı için yoğunluk artmaktadır.ATP harcanmaz,enzim kullanılır.

    *Dehidrasyon reaksiyonu;Küçük moleküllü yapıların daha büyük moleküllü yapılar meydana getirmeleri esnasında açığa su çıkardıkları reaksiyonlardır.Bu esnada ortamda su miktarı arttığından yoğunluk azalmaktadır.Enzim kullanılır,ATP harcanır.

    *Disakkaritler sindirilmeden hücre içerisine alınamazlar.Sindirilince monosakkaritlere dönüşürler.

    1981-ÖYS

    Çok miktarda laktozlu besinler yiyen normal bir insanda, aşağıdaki maddelerin hangisinin ince bağırsaktan kana geçişi fazlalaşır?

    A)Fruktozun B)Laktozun C)Glikozun D)Maltozun E)Sakkarozun
    Cevap C şıkkıdır




+ Yorum Gönder


dehidrasyon tepkimesi,  karbonhidratlarda dehidrasyon tepkimeleri,  karbonhidratlarda dehidrasyon tepkimelerinin tanımı,  karbonhidratların dehidrasyon tepkimeleri