+ Yorum Gönder
Okul ve Eğitim ve Bilgi Arşivi Forumunda Türkiye'de Deniz balıkçılığı Konusunu Okuyorsunuz..
  1. Nevriye Uzun
    Üye

    Türkiye'de Deniz balıkçılığı








    Türkiye'de Deniz balıkçılığı







  2. Asel
    Bayan Üye





    Türkiye'de Deniz balıkçılığı

    Türkiye'de Deniz balıkçılığı hakkında

    Türkiye'de Deniz balıkçılığı nedir


    Türkiye'de Deniz balıkçılığı ile ilgili bilgi




    Deniz Balıkçılığı

    Bir yarımada şeklinde olan ve üç tarafı denizlerle çevrili olan ülkemizde deniz balıkçılığı
    önemli bir potansiyel oluşturmakla beraber kıyı bölgelerimizde tarım ve hayvancılıktan
    sonra ek bir gelir kaynağı olarak kabul edilir. Ülkemizde balıkçılığın gelişememesinin
    bazı nedenleri vardır.

    Dünyada kıyı ve açık deniz balıkçılığı gelişmiş olmasına karşın ülkemizde 8.749
    adet olan balıkçı teknesinin büyük bir bölümü kıyı balıkçılığı yapmaktadır. Özellikle
    hem fazla balık avlamak hem de kıyılarımızdaki balık potansiyelini tüketmemek
    için açık deniz balıkçılığına geçilmesi gereklidir. Bu bakımdan teknelerin %95'inin
    motorlu olmasına karşın sadece 765 adedinin (%9) 10.000 ton ve üzerinde olması ülkemizin
    teknik açıdan yetersiz kalmasına neden olmuştur. 290.046 ton balık avlanan
    ülkemizde bu değer dünya ölçüsüne göre oldukça düşüktür (İspanya 1.5 milyon
    ton, Portekiz 750-800 bin ton, İsveç 600-700 bin ton).

    Ülkemizde teknik yetersizlikler yanında usulsüz avlanma da balıkçılığın gelişememesinde
    veya gerilemesinde önemli bir nedendir. Trolle avlanma, üreme ve yuvalanma
    alanı olan kıta sahanlığında avlanma yasağı olan tarihlerde (15 Mayıs - 15
    Ağustos) kaçak avlanma balıkçılık ekonomimize büyük zararlar verir.
    Ülkemizde sanayi ve evsel atıkların arıtılmadan denize verilmesi başta İzmir, İzmit,
    Gemlik körfezi olmak üzere bazı körfezlerimizde balıkların barınmasını ve çoğalmasını
    engellemektedir. Ayrıca balıkların önemli üreme ve yetişme ortamı olan dalyanlar
    da bataklık haline dönüşmektedir.

    Ülkemizde balıkçılığın gelişememesinde halkımızın su ürünlerine besin kaynağı
    olarak fazla değer vermemesi de önemli bir etkendir. Ancak son yıllarda özellikle
    büyük kentlerde sağlıklı beslenmenin temel koşullarından biri olarak su ürünleri
    önem kazanmaktadır.

    Balıkçılığın coğrafi dağılışı ve başlıca avlanma bölgeleri içinde Karadeniz, Marmara
    ve Boğazlar önemli bir potansiyele sahiptir. Karadeniz'in güney kıyılarını
    oluşturan ülkemiz kıyıları kuzey kısmına oranla daha sıcak, denize dökülen çok sayıda
    akarsu nedeniyle plankton bakımından zengin, deniz akıntıları yönünden daha
    olumlu koşullara sahiptir. Ülkemizin balık üretiminin %80'i bu denizden karşılanır.
    Bir iç deniz olan Marmara denizi de balık türleri bakımından zengin olup balık
    üretiminin %10'u bu denizden sağlanır. Marmara denizinde yaşayan yerli balıkların
    yanı sıra Karadeniz ve Akdeniz'de yaşayan bazı gezici balık türlerinin yolu üzerinde
    olan Boğazlar da zengin bir potansiyele sahiptir.

    Ege ve Akdeniz ise avlanma ve üretim bakımından yetersiz olup yıllık balık üretiminin
    %5'i Ege, %3'ü Akdeniz'den karşılanır. Bu denizlerde özellikle akarsu ağızlarındaki
    dalyanlar plankton bakımından zengin olan başlıca avlanma sahalarıdır.
    Ülkemizde en çok avlanan balık (90.000 ton dolayında) hamsidir. Diğer balık türleri
    barbunya, istavrit, kefal, kolyoz, lüfer, palamut, sardalya, torik, uskumru ve kalkandır.
    Bu balıklardan Karadeniz ve Marmara'da tutulanları bir kısmı soğuk hava vagonları
    ile veya dondurulmuş olarak ülke içinde pazarlanırken, az bir kısmı (10-20
    bin ton) ihraç edilir. Ancak son yıllarda Danimarka ve Norveç'ten ithal edilen balıklar
    yerli avcılığı olumsuz yönde etkilemektedir.

    Yengeç, midye, ıstakoz gibi kabuklu, ahtapot, mürekkep balığı gibi yumuşakça ve
    sünger gibi diğer deniz ürünleri de 27.379 ton dolayında avlanmaktadır. Bunlardan
    özellikle Bodrum-Marmaris dolaylarında 1.000-1.500 ton dolayında çıkartılan sünger
    avcılığı önemlidir.

    Ülkemizde Avlanan Başlıca Balık Türleri ve Miktarı
    (Ton)
    Deniz Ürünleri
    Balıklar 290.046
    Barbunya 5.945
    Hamsi 90.637
    İstavrit 33.848
    Kalkan 1.137
    Kefal 14.580
    Kolyoz 14.678
    Lüfer 12.334
    Palamut 19.151
    Sardalya 30.298
    Torik 494
    Uskumru 1.534
    Diğer 65.410
    Diğer Ürünler 27.379
    Kültür Balıkçılığı 7.835
    Tatlı Su Ürünleri 39.401
    Alabalık 77
    Karabalık 1.521
    Kızılkanat 588
    Kefal 1.123
    Sazan 14.937
    Turna 268
    Yayın 390
    Yılan 262
    Diğer 20.235
    Kaynak: D.İ.E. Türkiye İstatistik Yıllığı





+ Yorum Gönder