+ Yorum Gönder
Okul ve Eğitim ve Bilgi Arşivi Forumunda Besinlerin Kimyasal Sindirimi Konusunu Okuyorsunuz..
  1. Zühre
    Devamlı Üye

    Besinlerin Kimyasal Sindirimi








    Besinlerin Kimyasal Sindirimi Nedir

    1. Karbonhidratların kimyasal sindirimi

    •Sindirimin başladığı yer: Ağız
    • Tükrükte bulunun pityalin (amilaz) enzimi ile karbon-hidratlar glikoz, maltoz veya dekstrine kadar parçalanır.
    • Sindirimin tamamlandığı yer ince bağırsaktır.
    • Onikiparmak bağırsağına pankreas tarafından salı-nan amilaz enzimi maltozları, dektsrinleri ve bütün karbonhidratlan glikoza kadar parçalar.
    Midede karbonhidrat sindirimi görülmez.
    • Karbonhidrat + Su —Amilaz———> Glikoz

    2. Proteinlerin Kimyasal Sindirimi:
    • Sindirimin başladığı yer: Mide

    OLAY:
    1. Pepsınojen —HCL———> Pepsın
    2. Protein + Su —Pepsin———> Aminoasit + Pepton
    • Sindirimin tamamlandığı yer: ince bağırsak

    OLAY:
    Protein + Su ——Tripsin——> Aminoasit + Pepton
    Pepton + Su —Tripsin———» Aminoasit
    Ağızda protein sindirimi yoktur.

    3.Yaglarin Kimyasal Sindirimi• Sindirimin başladığı yer: Onikiparmak bağırsağı
    • Sindirimin tamamlandığı yer ince bağırsak

    • Olay:
    Yağ + Su ——Safra suyu , Lıpaz————> Yağ asidi + Gliserol
    Yağların sindirimi sadece ince bağırsakta gerçekleşir. Ağız ve midede yağlann sindirimi gerçekleşmez.









  2. VUSLAT
    Bayan Üye





    Büyük moleküller halinde alınan besinler, önce ağızda dişler yardımıyla fiziksel sindirime uğrar, önce tükrük sonra midede eriyen sonunda sindirim sisteminde nihayete eren bir sistemdir




+ Yorum Gönder