+ Yorum Gönder
Gizliyara Güncel Konu Arşivi ve Bilgi Hazinesi Forumunda Proteinlerin özellikleri nelerdir Konusunu Okuyorsunuz..
  1. Ziyaretçi

    Proteinlerin özellikleri nelerdir








    proteinlerin özellikleri nelerdir







  2. Dr Zeynep
    Bayan Üye





    proteinlerin özellikleri nelerdir

    proteinlerin özellikleri hakkında bilgi




    * Proteinler, çeşitli etkilerle denatüre olurlar
    * Proteinler, amfoter maddeler yani amfoter elektrolit veya amfolittirler
    * Proteinler, polipeptit zincirindeki peptit bağlarının su girişi ile yıkılması sonucu hidroliz olurlar

    Proteinlerin Yapılarına göre sınıflandırılması:

    * Basit proteinler
    * Bileşik proteinler
    * Türev proteinler

    Basit Proteinler:

    * Globüler proteinler:
    Albüminler,
    Globülinler,
    Globinler,
    Glutelinler,
    Prolaminler,
    Protaminler,
    Histonlar.
    * Fibriler proteinler:
    Keratin,
    elastin,
    fibrinojen,
    miyozin.

    Bileşik Proteinler:

    * Glikoproteinler: Kollajen
    * Proteoglikanlar
    * Lipoproteinler
    * Fosfoproteinler: Kazein
    * Nükleoproteinler
    * Metalloproteinler: Ferritin, transferrin, seruloplazmin
    * Kromoproteinler: Hemoglobin, miyoglobin, sitokromlar, peroksidaz

    Türev Proteinler :

    * Primer türev proteinler (denatüre tip proteinler):
    protean
    metaprotein
    koagule proteinler
    * Sekonder türev proteinler:
    Proteozlar (albüminozlar)
    Peptonlar
    Oligopeptitler
    Peptitler

    Proteinlerin biyolojik rollerine göre veya fonksiyonel olarak sınıflandırılmaları

    * Katalitik proteinler: Amilaz, pepsin, lipaz
    * Taşıyıcı proteinler (transport proteinleri): Serum albümin, hemoglobin, lipoproteinler, transferrin
    * Besleyici ve depo proteinler: Ovalbümin, kazein ferritin
    * Kontraktil proteinler: Miyozin, aktin
    * Yapısal proteinler: Kollajen, elastin
    * Savunma (defans) proteinleri: İmmünoglobülinler, kan pıhtılaşma proteinleri
    * Düzenleyici proteinler: İnsülin, büyüme hormonu
    * Diğer proteinler: Fonksiyonları henüz daha fazla bilinmeyen ve kolayca sınıflandırılmayan çok sayıda protein




+ Yorum Gönder