+ Yorum Gönder
Güncel Konular ve Bunları Biliyormuydunuz Forumunda Mısır Nasıl Patlıyor? Konusunu Okuyorsunuz..
  1. Gizli @ yara
    Özel Üye

    Mısır Nasıl Patlıyor?








    Mısır İle İlgili Bilgi

    Mısır'ın patlatılması ile ilgili size bilgi vereceğiz. Patlamış mısırı sevmeyen çocuk pek yoktur herhalde! Peki mısırın nasıl patladığını bilen var mı? Mısır nişastadan oluşan bir sebzedir. İçerisinde de bir miktar su bulunmaktadır. Isı yükseldikçe sıvı halde bulunan su buharlaşarak tohumun kabuğuna basınç uygular. Ve mısır sonunda dayanamaz patlar. Dışarıya çıkan beyaz madde ise nişasta tanecikleridir.








  2. Gizli @ yara
    Özel Üye





    Patlamış mısır hakkında bilgi

    Patlamış mısırın hikayesi beş bin yıl evveline, Amerika kıtasına kadar uzanıyor. Amerika yerlileri gıda için kullanılacak mısır ile içi daha sulu olan patlayabilir mısırların arasındaki farkı biliyorlardı. Kolomb kıtaya ayak bastığında yerlilerin mısır kültürünü gördü, ama asıl ilgi 1510'lu yıllarda Güney Amerika'da terör estiren Hernanda Cortes'in Aztek'lerin dini ayinlerde ipe dizilmiş patlamış mısırları yediklerini görmesi ile başladı. Üstelik yerliler mısırı bir çeşit şişe geçirerek, tekrar tekrar ısıtarak veya kızgın kuma gömerek değişik şekillerde patlatarak yiyorlardı.
    Amerika kıtasının keşfinden sonra Avrupa'ya getirilen ürünlerin içinde en ünlüleri patlamış mısır ve tütündü. Birincisine çok fazla yağ ve tuz ilave etmezseniz, kesinlikle ikincisinden daha sağlıklıdır. Ancak tüm mısır taneleri patlamaz. Patlayan mısırın gizemini yaratan iki faktör vardır: Mısır tanesinin içinin çok güzel bir ısı geçiş özelliğive müthiş bir mekanik mukavemete, yani sağlamlığa sahip kabuğu.
    Mısıra dikkatli bakıldığında, etrafında kalın ve su geçirmez bir kabuk olduğu görülür. Bunun altında iki tabaka daha vardır. Tanenin bu iç kısımlarındaki moleküllerin sıralanış biçimi, normal mısır tanelerine göre daha düzenlidir. Bu sayede ısı normal tanelere oranla neredeyse iki misli hızla içine yayılabilir.
    Kalın kabuk ısıtıldığında, tanenin içi de süratle ısınır ve içindeki su, basınçlı bir su buharı oluşturur. Isınma süresince gittikçe arrtan bu basınç, sonunda kalın kabuğun adeta infilak ederek yırtılmasına yol açar. Tane ilk boyutundan yaklaşık 30 misli büyür, içi dışına gelir, yani tanenin içindeki yumuşak kısım dışarı çıkarak yenilebilir kısmı oluşturur. Bu özelliği tabiatta başka hiçbir şeyde göremezsiniz. Belki biraz ekmeğin oluşumunu buna benzetebiliriz.
    Bir mısır tanesinin ideal bir şekilde patlayabilmesi için, içinde en az yüzde 14 oranında su olması gerekir. Bunun altındaki oranlarda yine patlar ama kısmeen açılır, istenen sonuç alınamaz. Mısırın içerisindeki su oranını artırmak için, kapalı bir ortamda üzerine su serpiştirilmesi ve beklemeye bırakılmasının faydalı olacağı söylenir ama bu işlem mısırın içindeki su oaranını en fazla yüzde 1 artırır. Bir mısırı iğneyle delerseniz, bir fırında veya güneş altında bekletirseniz, 150 derecenin altında ısıtırsanız, yukarıda bahsedilen suyun buharlaşması, basınç ve infilakın hiçbiri gerçekleşmez.





  3. Nesrin
    Devamlı Üye
    İnsanların film izlerken yapmaktan en çok sevk aldıkları şey patlamış mısır yemektir. bildiğiniz gibi patlamış mısırları sıcağa tuttuğunuz zaman patlamaktadırlar. bunu sebebi mısırda bir miktar suyun bulunması ve mısır ısı alınca sıvını buharlaşmasıdır.




+ Yorum Gönder