+ Yorum Gönder
Güncel Konular ve Bunları Biliyormuydunuz Forumunda Mum Hakkında Bilmedikleriniz Bilmeniz Gereken Bilgiler Konusunu Okuyorsunuz..
  1. Mineli
    Devamlı Üye

    Mum Hakkında Bilmedikleriniz Bilmeniz Gereken Bilgiler








    Mum Hakkında Bilgi

    Bunları bilmeniz de fayda var. Başlıktan bakınca basit görünüyor ama o romantik gecelerimizde bizlere eşlik eden, karanlık gecelerimizi aydınlatan, bazende hurafelerimize bazende inancımıza alet olan basit ama gerekli icat mum hakkında bilmedikleriniz.

    Tanımı
    Mum, parafin, donyağı ya da bunlar benzeri, yavaş yanan bir maddenin, genellikle Pamuktan yapılan bir fitilin üzerine döküldükten sonra katılaştırılması yöntemiyle hazırlanan, genellikle silindir biçimindeki ışık kaynağıdır

    Tarihi
    Mısır ve Girit'te bulunmuş en az 5000 yıllık şamdanlardan anlaşılabileceği üzere, mum, Antik Çağ'ın ilk buluşları arasındadır Orta Çağ'da ise Avrupa'da kullanılan mumlar, donyağından yapılmaktaydı. 1292 yılına ait bir vergi listesine göre ise, Paris'te 71 tane mum yapımcısı yaşamaktaydı
    1800'lü yıllarda Fransız kimyacı Michel-Eugène Chevreul, yağdaki gliserinden yağ asidini ayırarak daha kaliteli mumları yapımında kullanılan stearik asidi üretmiştir. Daha sonraları ise mum malzemesi yapmakta yeni işlemler öğrenilmiştir. Stearik asitten ayrı, iki önemli malzeme daha bulunmuştur İspermeçet balinasının kafa boşluğundan elde edilen ispermeçet, ve petrolün bir yan ürünü olan parafin. Bu buluşlardan sonra, parafin ve stearik asitle hazırlanan karışım, mumun temel malzemesi haline gelmiştir. Ancak günümüzde mum olarak anılan yani stearik ve ham parafinle karıştırılmış olan karışım kabaca mum olarak nitelendirilsede gerçekte bu ikisinin karışımı mum olarak yeterli bir kalite için ek.Bu karışımın içine yüzde üç oranında serezin, yüzde 5 oranında sertleştirici wax katılırsa karışım tam bir kıvamı yakalayarak daha saydam ve sert olacaktır. Yanışta ise mum sertleşerek yanış süresi diğer karışımlara oranla yüzde otuz daha uzun yanacaktır. Renkli mumlarda ise bu karışım net bir renklenme ve mermerimsi görüntüyle olması gerektiği gibi renkte ve sertlikte olacaktır. Ayrıca bu karışım yaz sıcaklarındaki 40 derecelerde diğer karışımlarda olduğu gibi çok çabuk yumuşamadan sertliğini koruyacaktır. Bu karışımları birçok kişi bir arada kullanmaz. Gerek duymaz. Mumdan Yanarken, alevden çıkan ısı, fitilin dibindeki katı mumu sıvılaştırır. Bu eriyik, kılcal hareket sonucu fitilden yukarı doğru çıkar, sonra da ısı nedeniyle buharlaşır.Bu mumun fitilinin kesinlikle pamuk ipliği olmak zorundadır. Mum buharının yanmasıyla da alev oluşur. Bu böyle bir döngü halinde, mum bitene dek devam eder.Günümüzde mum artık bilindik kalıpların çok dışında ve çok değişik yerlerde kullanılmaktadır. Bunun için mumları ihtiyaç durumuna göre sınıflara ayrılmıştır tüketilen Mumlar, dekoratif mumlar. Ham maddenin içeriği hiç bir şekilde değişmezken katkılarından dolayı yanış süresi, yanış şekli ve malzemenin sertliği farklılıklar gösterir. Parafinin içine katılan stearik asit ve diğer yan malzemelerle bunun kalitesini arttırmak. Mum ne kadar yumuşak olursa o mumun yanış süreside o kadar kısa olacaktır. Mumun yanış süresi ve kalitesi tamamen malzemenin sertliği ve içindeki katkılarıyla doğru orantılıdır. Mumun yakılma alanları mutlaka rüzgarsız ve ceryansız alanlar olmalıdır. Mumun yanış sırasında Fitilindeki ATEŞİN kesinlikle sağa ve sola sallanmadan dimdik olarak yanması gerekir. Eğer aksi bir durum olursa mumun yakıldığı ortamda görünmeyen isler olacaktır. Mumdaki yağ oranı parafine dokunarak anlaşılabilir.

    Kullanımı
    Elektriğin icadından önce, mumlar, gaz lambalarıyla birlikte aydınlanmanın en önemli araçlarından olmuşlardır.
    Günümüzde ise mumlar daha çok süs eşyası konumundadırlar. Doğum günü pastalarının üzerinde, şık görünmesi istenen yemek masalarında, yumuşak, ılık bir ambians yaratılmak istenen her yerde mumlara rastlanmaktadır.

    Mum Yapımı
    Öncelikle mumun ana hammadesi olan PARAFİNİ İyice tanımamız gerekir. Şunu unutmamalıyızki. Parafin Bir PETROL TÜREVİ malzemedir. Yanıcıdır. Bunu kesinlikle unutmamak gerekir. Yani diger petrol türevi olan bildiğimiz BENZİN, MAZOT, GAZ, LİKİD GAZ, ALKOL vb. benzerlerinden hiçbir farkı yoktur. Yani yanıcıdır. Tek farkı Parafinin Katı halde olması ve sıvı hale geçmesinden sonra kaynama noktası olan 54-60 derece gibi kıvamlarda kalmasıdır. Asla üstüne çıkartılmamalıdır. Eridiği anda kullanmak en doğrusudur. Unutulabilinir ve derecesi yükseldiğinde ise suyun ısınması gibi üzerinden duman çıkar. Bu da çok tehlikelidir. Bu çok önemlidir. Kesinlikle parafini o sıcaklığa kadar bırakmamak gerekir. En ufak bir ihmalde benzinden ve alkolden farklı yanmaz. Bu kısımı kesinlikle UNUTMAYIN!

    MALZEMELER
    Parafin, Stearik Asit, Serezin, Mum Boyası, Koku, Fitil, Muhtelif kalıp ve ısıtma kapları

    MUM YAPIMI
    Parafini Eritme Öncelikle Parafini yapacağınız ürünün büyüklüğüne göre bir çaydanlık gibi kabın içine atınız. Kısık bir ateş üstüne alınız. (Evde yemek yapılan aygazların en küçük olan kıvamıdır. Yada Minik Piknik Tüpü üstüne koyarak kısık bir ateşle ısıtınız.) Parafinin bu kısık ateşte ağır ağır eridini göreceksiniz. Daha sonra da bunun içine parafinin yüzde yirmisi oranında STEARİK ASİT atarak karıştırınız. Yavaş yavaş parafinin eridiğini ve su halini aldını göreceksiniz. Bu karıştırmayı parafinin tamamen eridinde Yüzde beş oranında SEREZİN atarak karıştırmaya devam ediniz.
    Muma Boya ve Koku Karıştırma Artık mumunuz hazır hale gelmeye başlamıştır. Şimdi içine İstediğiniz renkteki MUM BOYANIZI atarak yine karıştırmaya devam ediniz. Bu arada mumunuzun sıcaklığı kesinlikle kısık ateşte olmaya devam edecektir.Kesinlikle ayarını açmayınız. Boyanın oranı ise az bir kıvamla atmaya başlayınız. Çünkü bu boya çok yoğun karışır ve rengi koyu kalabilir. Bu nedenle de muma minik (Kibrit ucu kadar,yada toplu igne başı kadar oranlarla ) boya oranları atarak karıştırınız. Aralıklarla da çaydanlıktan bir mermerin üstüne dökerek donmasını bekleyerek rengini kontrol edebilirsiniz . Şimdi son aşamamız olan MUM KOKUSU katmaya kalmıştır. Bu karışım hazır iken yine kısık ateşte olan mumun içine tatlı kaşığı oranında yada mumun eritme büyüklüğüne göre yemek kaşığı gibi oranlarla kokuyu arttırarak karıştırmaya devam ediniz. Evet artık mumunuz hazır karışmış ve dökmeye hazır hale gelmiştir.
    Mumu Kalıba Dökmek Kalıp olarak kullanacağınız kalıp malzemesini (Pimaş Boru, Bardak, Kavanoz, Altı kapalı Benzer Kaplar) açarak bu mumu içine döküyorsunuz. Şeffaf ve sıcak görüntüsü dışardan belirgin olarak görünür.Yaklaşık 1, 2 saatlik sürede bu mum soğuyup içe doğru bir çökme oluşacaktır. Tekrar mumun kabını ısıtarak üstüne yine bir döküm yapacaksınız. Böylece yüzey düz olacak ve tekrar kurumaya bırakacaksınız.
    Muma Fitil Takmak Mumumuz artık dökülmüş ve kalıptan çıkarılmaya hazır. Bundan sonra yapılacak olan muma fitili takmak olacak. Bunu da Bir MATKAP ile kolayca yapabilirsiniz. Matkabı mumun orta noktasından delerek fitili içine bırakınız. Çaydanlıktaki mumu tekrar ısıtıp delinen noktaya mumu dökünüz ve birkaç dakika soğumaya bırakın. Evet artık Mumunuz hazırdır. Yakın ve Mum ışığının keyfine varın. --gulmum 1704, 4 Ocak 2009 (UTC)


    Dinde

    Mumlar geçmişten bugüne, pek çok dinde ve dinsel ayinlerde kullanılmaktadır.(budizm dinide de kullanılır)

    Budizm
    Budistler meditasyon sırasında rahatlamak ve gevşemek için mum kullanırlar.

    Hinduizm
    Hinduizm'de mum, ruhsal aydınlanmanın ve başarının sembolü olarak pek çok ritüelde kullanılmaktadır.

    Hümanizm
    Hümanizmde mum, mantığın ve akılcılığın sembolüdür.

    Musevilik
    Musevilikte genellikle, cuma akşamları, Şubat başlangıçlarında yapılan Havdalah ritüeli esnasında mum yakılır.

    Vika
    Vikalıkta mum, dört temel element ateş, toprak, su, havanın geçtiği büyü törenlerinde ve diğer genel maji ayinlerinde kullanılır.

    Zaman
    İlk olarak Çin’de yapılan ve sonra tüm dünyaya yayılan mum saatleri, zamanın belirlenmesinde kullanılır. Aynı zamanda çok zor yanan mum takvimleri, günün belli olmasında da kullanılırlar. Bu takvimler, bir yıl boyunca yanabilen mumlardır.








  2. Nesrin
    Devamlı Üye





    Mum bildiğiniz gibi yapay bir ışık kaynağı olup eskiden ampullerden önce kullanılan bir aydınlatma kaynağıydı. hatta mumlar günümüzde de kullanılan daha doğrusu elektrik olmadığı zamanlarda kullanılan bir ışık kaynağıdır.




+ Yorum Gönder


mum ile ilgili bilgiler,  mum hakkında bilgi,  mum ile ilgili bilgi,  mum hakkında kısa bilgi,  mum hakkında araştırma,  mum ile ilgili kısa bilgiler