+ Yorum Gönder
Güncel Konular ve Bunları Biliyormuydunuz Forumunda Kırmızı Şarap Kalp Sağlığına Faydalı Bunları Biliyormuydunuz Konusunu Okuyorsunuz..
  1. Mine
    Devamlı Üye

    Kırmızı Şarap Kalp Sağlığına Faydalı Bunları Biliyormuydunuz








    Kırmızı Şarap Kalp Sağlığına Faydalı mı?Hakkında Bilgi

    Kırmızı şarabın kalbe zararlarını Bilim adamları uzun yillardir bir Fransiz paradoksunu çözmeye calisiyorlar:

    Fransizlar, mutfaklari diger Batili ulkelere kiyasla daha yagli yemekler icerse de kalp hastaliklari gecirme olasiliklari bu ulkelerdekine gore daha dusuk. Bu durumu aciklamaya calisan en populer gorus -duzenli kirmizi şarap tuketimi bol yagli yemeklerin etkisini azaltir- yeni bir Ingiliz arastirmasiyla aradigi destegi buldu.

    Kirmizi sarabi diger alkollu iceceklerden ayiran kimyasal ozelligi polifenollerin varligidir. Bu bitki pigmentlerinin (boya maddesi) antioksidan ozelligi var. LDL'ler (dusuk-yogunlukta lipoproteinler) vucudun her yerinde mevcut olan oksidan maddelerle tepkimeye girerek, damarlari tikayan plaklarin olusmasina sebep olurlar. Yeni arastirmada, Cambridge Howard Foundation'dan Alan N. Howard ve meslektaslari, degisik alkollu ickilerin LDL oksidasyonuna etkisini incelediler.

    Hergun yarim sise

    Arastirmacilar, yaslari 35-65 arasi degisen 30 saglikli erkegi dort gruba ayirdilar ve her bir gruba 4 farkli diyet programi uyguladilar.

    Birinci grup hergun yarim sise kirmizi sarap, ikinci grup ayni miktarda beyaz sarap, ucuncu grup ayni miktarda beyaz sarapla birlikte kirmizi saraptan elde edilen polifenol kapsullerini ve dorduncu grup ise alkolsuz bir icecekle birlikte polifenol kapsullerini ictiler. Deneylerden bir hafta once ve sonra, arastirmacilar katilan 30 denekten kan aldilar ve LDL uzerine oksidasyon testleri yaptilar.

    American Journal of Clinical Nutrition' in Agustos sayisinda, arastirmacilar kirmizi sarap icen deneklerden alinan LDL'lerin oksidasyona en uzun sure dayanabilenler -ayni erkeklerde test oncesi olculenden 18 dakika, sadece polifenol kapsulu icenlerden 3.5 dakika ve beyaz sarapla birlikte kapsulu icenlerden 6 dakika daha fazla oldugunu acikladilar. Sadece beyyaz sarap icen erkeklerde LDL bir degisim gostermedi.

    Yapilan epidemolojik calismalar duzenli alkol tuketiminin kalp krizi riskini azalttigini gosteriyorr. Bu gercek uzerine Ingiliz bilim adamlari, bir grup erkege bir hafta boyunca hergun 400 ml. vodka icirdiler. Hic polifenol icermemesine ragmen vodka da LDL korunumu sagliyordu. Bir haftanin sonunda deneklerden alinan LDL daha onceye oranla 2.5 dakika daha fazla oksidasyona karsi koyabiliyordu.

    Howard'in grubu, polifenolun antioksidan etkinin yaninda LDL'leri baska bir mekanizma ile koruyabilecegini dusunuyor. Bakir gibi bazi metallere baglanabilen bu pigmentler, oksidasyona yardim eden bazi kimyasallari da etkin bir sekilde yok edebiliyor. Eger bu yeni bulgular kanitlanirsa, kirmizi saraba renk veren bu maddeler terapik yarar saglayabilirler.

    Sarap kimyacisi Andrew L. Waterhouse, "Yeni calismalar her ne kadar antioksidanlarin kalp hastaliklarini engelledigini desteklese de, kandaki ya da LDL'deki hangi mekanizmanin oksidasyonu yavaslattigini bilemiyoruz. Bu fenoliklerin direkt bir etkisi degil, dolayli yoldan yarattigi bir degisimin -yag ya da protein metabolizmasinda olabilir." diyor.

    Mekanizmasi henuz tam olarak bilinmese de gercek olan su ki kirmizi sarap, beyaz sarap dahil diger tum alkollu ickilere kiyasla kalbe cok daha faydali.

    (Cev.Sevil Duvarci, 22 Agustos 1998, Science News)








  2. Muhammed
    Özel Üye





    Kırmızı şarap kalbe faydaları

    Şarap vb. diğer alkollü içecekler bizim toplumumuzda özellikle dini nedenlerden dolayı pekte hoş karşılanmazlar. Fakat kırmızı şarabın kalp sağlığı için oldukça faydalı olduğunu ve kalp krizi riskini düşürdüğü bilim insanlarınca tespit edilmiştir.

    Özellikle çok yağlı yemekler tüketen kişilerin kırmızı şarap içtikten sonra vücutlarındaki yağ oranının indirgendiği görülmüştür.





+ Yorum Gönder