+ Yorum Gönder
Gizliyara Güncel Konu Arşivi ve Ders Notları Forumunda Yağların genel özellikleri Konusunu Okuyorsunuz..
  1. Ziyaretçi

    Yağların genel özellikleri








    yağların genel özellikleri







  2. Dr Zeynep
    Bayan Üye





    yağların genel özellikleri hakkında bilgi

    • Vücudun başlıca enerji deposudur.
    • Büyüme ve onarıma yardımcı olur.
    • Besin olarak kullanılır.
    • Karbonhidratlardan sonra enerji vermesi için kullanılır.
    • Vücudun yapısına katılır.
    • Organlara destek olup darbelere karşı korur.
    • Vitaminlerin bir bölümünün vücuda alınmasını sağlar.
    • Vücudumuzun düzenli çalışmasında etkili olan bazı hormonların üretiminde görevlidir.
    • En çok enerji veren besin içeriğidir.
    • Vücuda fazla alınan yağlar, deri altında ve iç organların etrafında depolanır.
    • Deri altında depolanan yağlar vücut ısısını korur.
    • Uzun süre aç kaldığımızda enerjiyi yağlardan sağlayarak kullanırız.
    • Büyük moleküllü besin içeriği olduğu için sindirilmeden doğrudan kana veya hücrelere giremezler.
    • Yağlar, bitkisel ve hayvansal besinlerden elde edilir. Ayçiçeği, zeytin, pamuk çekirdeği, ceviz, fındık, fıstık, soya fasulyesi, susam,badem,kabak çekirdeği gibi bitkisel besinlerde çok, sebze ve meyvelere az miktarda yağ bulunur. Hayvanlardan ise tereyağı, kuyrukyağı ve iç yağı elde edilir.
    • Ayrıca balık,kaymak,et ve et ürünleri yağ bakımından zengin besinlerdir.
    • Yağlarda, karbonhidratlardan daha çok enerji vardır.Çok fazla yağlı besinler alındığında vücudumuzda depolanır ve obezite oluşur.
    • Verdiği enerji miktarı en fazla olmasına rağmen sindirilmesi uzun sürdüğü için enerji vermesi için vücutta öncelikle karbonhidratlar kullanılır.
    • İhtiyacından fazla alınan besin içerikleri vücutta yağa dönüşerek depolandığından vücut sağlığı için zararlıdır.
    • Yetişkin insan vücudunun ortalama %18’i yağdır.

    NOT: Yağların daha fazla enerji vermesinin sebebi;yapılarında daha fazla hidrojen bağı bulunmasıdır.
    Yağların vücuda 2. sırada kullanılmasının sebebi
    *Yakılmaları için daha fazla oksijene ihtiyaç duyarlar
    *Vücutta depo maddesi olarak kullanılır
    *Yıkımlarının daha uzun sürmesinden dolayı .




  3. FERAY
    Devamlı Üye
    Yağların Özellikleri

    * Suda erimezler
    * Eter , alkol , aseton gibi organik çözücülerde erirler
    * C ve O oranından fazla olduğundan enerji verimide fazladır
    * Hücre zarından geçemezler
    * 1 mol gliserol 3 mol yağ asidin dehidrasyon ile birleşmesinden oluşur
    * Sentezlerinde 3 ester bağı kurulur
    * Sentezlerinde 3 mol H2O açığa çıkar
    * 3 mol H2O ile hidrolize edilirler
    * Yağların hidrolizi lipaz ile gerçekleşir
    * Sudan III ile kırmızı renk verirler
    * Bitki ve hayvan hücrelerinde depolanabilirler
    * Hücre zarlarının esas yapısını oluştururlar

    Yağların çeşitleri

    * Nötral yağlar : Depo ve enerji verici olarak görev alır
    * Fosfolipid : Hücre zarının temel maddesidir
    * Glikolipit : Hücre zarı ve sinir hücrelerinde bulunur
    * Steroidler : Vit-D , bazı hormonlar , safra tuzları , kolesterol , eterik yağ , kauçuk vb maddelerin oluşumunu gerçekleştirerek canlılar düzenleyici görev alırlar
    * Kolesterol:Hayvanlarda hücre zarında ve derinin yapısında bulunurDiğer steroid lerin oluşumunda rol alır

    Yağların görevleri

    * Enerji kaynağı olarak kullanılırlar
    * Hücre zarı yapısına katılırlar
    * Bazı hormonların yapısını oluştururlar
    * A,D,E,K vitaminlerinin emilimini sağlarlar
    * Isı kaybını önlerler
    * Organ ve vücudu mekanik etkilerden korur
    * Göç eden ve kış uykusuna yatan canlıların besin ve su (metabolik su ) kaynağıdır





+ Yorum Gönder