+ Yorum Gönder
Gizliyara Güncel Konu Arşivi ve Ders Notları Forumunda Tarım ürünleri diğer ekonomik faaliyetleri nasıl etkiler Konusunu Okuyorsunuz..
  1. Ziyaretçi

    Tarım ürünleri diğer ekonomik faaliyetleri nasıl etkiler








    tarım ürünleri diğer ekonomik faaliyetleri nasıl etkiler







  2. Ayşe
    Yeni Üye





    tarım ürünleri diğer ekonomik faaliyetleri nasıl etkiler hakkında bilgi


    Ekilen tarım ürünlerine Bağlı Olarak bu ürünlerin işleneceği sanayi sektörleride gelişir. Örneğin pamuk ekilen bir yerde dokuma sanayi gelişmiştir ve buna bağlı olarak iş imkanı çoğalır. Ayrıca bu ürünlerin diğer şehirlere ülkelere taşınması için taşımacılı sektörüne ihtiyaç vardır.





  3. SuskuN PrenS
    Devamlı Üye
    tarım ürünleri nelerdir

    BUĞDAY

    İlk yetişme döneminde (ilkbaharda) yağış ister. Olgunlaşma vehasat döneminde kuraklık gerekir.Bu özelliğinden dolayı Karadenizkıyılarında tarımıyapılamaz. Ayrıca düşük sıcaklılardandolayı Doğu Anadolu Bölgesinin yüksek yerlerinde tarımı yapılamaz. Bunların dışında bütün bölgelerimizde tarımıyapılabilir.Buğday üretimi iklimdeki karasızlıktan dolayı bazı yıllar artarken, bazı yıllar düşer. Üretimin en fazla olduğu bölgemizİç Anadolu Bölgesidir. İl olarak en fazla Konya,Ankara ve Adana'dır.

    ARPA

    Soğuğa ve sıcağa dayanıklıdır. Bundan dolayı buğdayınyetişebildiği her yerde yetişir. Ayrıca düşük sıcaklıktandolayı buğdayın yetişemediği DoğuAnadolu'nun yüksek yerlerinde de tarımı yapılabilir. Üretim en fazla İç AnadoluBölgesinde gerçekleşir.

    MISIR

    Yetişme döneminde bol su ister. Bundan dolayı yurdumuzda sulamaimkanı olan bütün her yerde tarımı yapılabilir. Yağ elde edilmeye başlandıktan sonra tarımı Akdeniz Bölgesinde hızlagelişmiştir. Bugün mısır üretimimizin yarısına yakını Akdeniz Bölgesinden elde edilir (Adana çevresi başta gelir). Üretimde 2.bölge Karadeniz Bölgesidir (Buğdayın yerine tarımı yapılmaktadır.) Bölge halkının temel besin maddesi olduğundanticarette değeri yoktur.

    ÇELTİK (PİRİNÇ)

    Çeltik ilk çimlenme döneminde bol su ister. Hasat dönemindekuraklık gerekir. Yurdumuzun sıcaklık şartları çeltik tarımına elverişlidir. Fakat su sorunu vardır. Bu sebeple tarımı akarsukenarlarında gelişmiştir. Çeltik tarım alanlarında sivrisinek çok geliştiğinden ekim alanları devletin kontrolündedir (yerleşimbirimleri çevresinde tarımına müsaade edilmemektedir. Üretimde en büyük paya sahip bölgemiz Marmara Bölgesidir. BaştaEdirne ilimiz gelmektedir. Ayrıca Balıkesir , Çanakkale ve Bursa çevrelerinde de tarımı yapılır.Üretimde ikinci bölge Karadeniz Bölgesidir. Başta Samsun olmak
    üzere, Çorum, Sinop, Kastamonu çevresinde tarımı gelişmiştir.Akdeniz bölgesinde Silifke ve Amik ovaları önemli çeltik ekim alanıdır.Üretimimiz yeterli olmadığından ithal etmekteyiz.
    ÇAVDAR

    Serin yayla iklimi ister. Yem sanayisinde kullanılır. En fazlatarımı İç Anadolu Bölgesinde gelişmiştir.


    BAKLAGİLLER
    NOHUT

    İlk yetişme döneminde yağış ister. Hasat döneminde kuraklıkgerekir. Yurdumuz iklim şartları genelde nohut tarımına elverişlidir. En fazla tarımı İç Anadolu Bölgesindeyapılmaktadır. Bu bölgemizi Akdeniz ve Ege Bölgeleri takip
    etmektedir.

    MERCİMEK

    Kuraklığa dayanıklı olduğu için en fazla tarımı G. DoğuAnadolu Bölgesinde gelişmiştir. Mercimek üretimimizin yarıdan fazlası bu bölgeden karşılanır (kırmızı mercimek). Üretimdeikinci bölgemiz İç Anadolu Bölgesidir(yeşil mercimek).

    FASULYE

    Yurdumuzda sulama imkanı olan her yerde tarımı yapılabilir.Üretimde en büyük paya sahip bölgemiz İç Anadoludur.


    SANAYİ BİTKİLERİ
    TÜTÜN
    Kıraç arazilerde yetişebilir. İlk yetişme döneminde su ister.Daha sonra mutlaka kuraklık olmalı. Bütün bölgelerimizde tarımı yapılabilir. Ancak kaliteli tütün yetiştirilmesi amacıyla ekimalanları devlet tarafından sınırlandırılmıştır. Üretimde 1. Ege Bölgesidir ( Manisa, İzmir, Aydın, Muğla, Denizlive Uşak çevresi).2. G.Doğu Anadolu Bölgesi 3.Karadeniz Bölgesidir.

    ŞEKER PANCARI
    Yurdumuzda tarımı 1925 yılında Uşak'ta başlamıştır (ilkfabrika Uşak'ta 1926 yılında kuruldu). Bugün fabrikaların kurulduğu her yerde tarımı yapılmaktadır. Belirli iklim ve toprakisteği yoktur. Sulama imkanı olan her yerde tarımı yapılabilir. Üretimde 1. İç Anadolu Bölgesidir.** Şeker pancarı tarladan söküldükten sonra kısa bir süre sonra işlenmesi gerektiğinden tarımı fabrikalar çevresinde yapılır.Ayrıca pancar küspesi hayvan yemi olarak kullanıldığı için buralarda besi hayvancılığı da gelişmiştir.*** Kıyı bölgelerimizde tarımı yapılmaz. Sebebi buralarda dahafazla gelir getiren ürünlere öncelik verilmesidir.
    PAMUK
    Alüvyal toprakları sever. Ayrıca yüksek sıcaklığa ihtiyaçduyar. Yetişme döneminde bol su, hasat döneminde kuraklık gerekir. Üretimde 1. Güneydoğu Anadolu Bölgesir (En fazla Ş.Urfa Çevresi).Gap ile birlikte tarımı hızla gelişmektedir. 2. Ege Bölgesi (kıyıdaki bütün çöküntü ovalarında), 3. Akdeniz Bölgesi(başta Adana olmak üzere Hatay, İçel, Antalya Çevresi), Ayrıca Marmara Bölgesinde Balıkesir, Bursa ve Çanakkale çevresi ileDoğu Anadolu Bölgesinde etrafı dağlarla çevrili çukur alanlardatarımı yapılır(Elazığ ve Iğdır çevresi).

    ÇAY
    Tropikal iklim bitkisidir. Bol ve düzenli yağış ister. Bulutlu günsayısı fazla olmalıdır. Kışlar ılık geçmelidir. Yurdumuzda en iyi yetişme şartlarını Doğu Karadeniz Bölümünde bulmuştur.Bugün Rize başta olmak üzere Ordu'dan Gürcistan sınırına kadar olan kıyı kesimde tarımı yapılmaktadır. Yurdumuzda çay tarımıCumhuriyetin ilanından sonra başlamıştır (1924). Çay tarımının tamamı Karadeniz bölgesindedir.
    HAŞHAŞ
    Doğu Karadeniz kıyıları hariç bütün bölgelerimizde tarımıyapılabilir. Ancak uyuşturucu elde edildiği için üretimi devlet kontrolündedir. Bugün başta Afyon olmak üzere Kütahya, Uşak,Denizli, Burdur, Isparta, Konya çevresinde tarımı yapılır. Gıda sanayisinde ve tıpta narkoz yapımında kullanılır. Son yıllarda tütün bitkisine altarnatif bitki olsun diye Manisa'nın kırsal kesimlerinde (Gördes, Demirci, Kula ,Selendi gibi) haşhaş tarımına müsade edilimiştir.
    KETEN KENEVİR
    Lifleri dokuma sanayisinde,ip ve halat yapımında kullanılır.Yurdumuz üretiminin tamamına yakını Karadeniz Bölgesindenkarşılanır. Başta Kastamonu olmak üzere Samsun ,Amasya ve Çorumçevresinde tarımı yapılır.Ege Bölgesinde ise kütahyaçevresinde tarımı yapılmaktadır.Kenevirden uyuşturucu elde edildiğinden üretimi devlet kontrolündedir.





  4. Zarafet
    Üye
    İklimin tarım faaliyetleri üzerinde ki etkisi oldukça belirgindir. Bir bölgedeki sıcaklık ve yağış koşulları, yağış düzeni ile buharlaşma tarım ürünlerinin verimlerini , tür çeşitliliklerini , olgunlaşma sürelerini ve dağılışlarını etkiler.İklim ayrıca; bir bölgedeki tarım devresinin uzunluğunu, uygulanan tarım yöntemini de etkiler. Örneğin; yaz devresinin erken başladığı bölgelerde tarım ürünleri erken olgunlaşır. Yetişme devresinin uzun olduğu bölgelerde ise aynı tarladan yılda birkaç kez ürün alınabilir. Yazların kurak geçtiği bölgelerde topraklar nadasa bırakılır. Çay, pirinç, mısır bol yağış, kahve, kakao, muz, hurma yüksek sıcaklık isteyen ürünlerdir. Yani her ürünün yetişme koşulları iklim açısından farklıdır. Bu nedenle, iklim çeşitliliği fazla olan bölgelerin tarımsal ürün çeşitliliği de fazladır. Örneğin; Marmara Bölgesi.

+ Yorum Gönder


tarım ürünleri diğer ekonomik faaliyetleri nasıl etkilemektedir,  tarım ürünleri diğer ekonomik faaliyetleri nasıl etkilemektedir örnekler veriniz,  tarım ürününe ilgili ekonomik faliyatlar nelerdir