+ Yorum Gönder
Frmacil İslamiyet ve Dini Sorular Forumunda Islam Uzerine Genel Kultur Konusunu Okuyorsunuz..
  1. DR.MATRİX
    Devamlı Üye

    Islam Uzerine Genel Kultur









    İslam Üzerine Genel Kültür soruları ve cevapları


    Soru 1 : Müslümanların dünyadaki nüfusu ne kadardır?
    Cevap : Yaklaşık 1,5 milyar kadar, dünya nüfusunun dörtte biri kadar
    Soru 2 : İmsak ne demektir?
    Cevap : Sahurun bitimi, orucun başlama vaktidir.
    Soru 3 : Sahur ne demektir?
    Cevap : Oruç tutmak maksadıyla gece kalkılıp, en geç imsak vaktine kadar yenilen yemeğin adı.
    Soru 4 : Günümüzde nüfusu en fazla olan İslam ülkesi hangisidir?
    Cevap : Endonezya
    Soru 5 : Hicri takvim nedir ve kim başlatmıştır?
    Cevap : Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in Mekke’den Medine’ye hicretini başlangıç kabul eden
    ve aya göre hesap edilen takvimdir. Hz. Ömer (r.a.) başlatmıştır.
    Soru 6 : Ravza-i Mudahhara nedir?
    Cevap : Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in mübarek kabirleri ile minberi arasındaki yerin adı
    Soru 7 : Hicri takvim ile Miladi takvim arasındaki fark nedir?
    Cevap : Hicri Takvim; Peygamberimiz (s.a.v.)’in hicretiyle başlar, hesaplamalar aya göredir.
    Miladi takvim; Hz. İsa (a.s.)’ın doğumuyla başlar, güneşe göre ayarlanmıştır.
    Soru 8 : İlk defa dünya haritasını kim çizmiştir?
    Cevap : Piri Reis
    Soru 9 : Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’i övmek için yazılan şiire ne ad verilir?
    Cevap : Natı Şerif
    Soru 10 : Kaside-i Bürde’nin sahibi şair Kab Bin Züheyr (r.a.)’a Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in
    verdiği (hediye ettiği) hırka bugün nerede muhafaza edilmektedir?
    Cevap : İstanbul-Topkapı sarayı Hırka-i Saadet dairesinde
    Soru 11 : Rasulüllah (s.a.v.)’in Veysel Karani’ye hediye olarak bıraktığı, Hz. Ömer (r.a.) ve
    Hz. Ali (r.a.)’ın bu vasiyeti yerine getirerek ulaştırılan Hırkası bu gün nerededir?
    Cevap : İstanbul’da Hırka-i Şerif Camiinde bulunmaktadır
    Soru 12 : Keçeli Halil adında bir zat, yemeği canı istediği bir şeyin parasını bir kenara ayırarak sonunda
    biriktirdiği bu paralarla bir mescit inşa ettirmiştir. Bu mescidin adı nedir ve nerededir?
    Cevap : Sanki Yedim Mescidi. Fatih Camisinin Doğusunda
    Soru 13 : Dünyaca ünlü iki müslüman boks şampiyonunun adı nedir?
    Cevap : Muhammed Ali (Cassius Clay), Malik Abdülaziz (Mike Tyson)
    Soru 14 : İkinci dünya savaşında hangi ülkeye Atom bombası atılmıştır ve atılan şehirler hangileridir?
    Cevap : Japonya, Hiroşima ve Nagasaki
    Soru 15 : Top ile oynanan beş adet spor dalı sayınız?
    Cevap : Futbol, Basketbol, Voleybol, Hentbol, Rugby
    Soru 16 : Futbol maçlarında oynanan topun Fifa kurallarına göre ağırlığı ne kadar olmalıdır?
    Cevap : 452 gram
    Soru 17 : Futbol sahasının büyüklüğü ne kadardır?
    Cevap : 50 metre X 100 metre
    Soru 18 : Yetmişli yılların sonunda İslam’ı seçen ünlü pop sanatçısı kimdir?
    Cevap : Yusuf İslam (Cat Stevens)
    Soru 19 : Müslüman olan ünlü deniz bilimcisi ve araştırmacısı olan adamın adı nedir?
    Cevap : Kaptan Custeau
    Soru 20 : Avustralya adasının en tanınmış hayvanının ismi nedir?
    Cevap : Kanguru
    Soru 21 : İstanbul ilimizde bulunan asma köprülerin isimleri nelerdir?
    Cevap : Boğaz Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü
    Soru 22 : Başkent Ankara’da bulunan uluslar arası hava limanımızın adı nedir?
    Cevap : Ankara Esenboğa Hava limanı
    Soru 23 : Fransa ile İngiltere’yi bir birine bağlayan tünelin adı nedir?
    Cevap : Manch Tüneli
    Soru 24 : Bulunduğumuz çağda İslam dini en fazla hangi kıtalarda daha fazla yaygındır?
    Cevap : Asya ve Afrika
    Soru 25 : Futbol toplam kaç kişi ile oynanır?
    Cevap : 22 kişi
    Soru 26 : Almanya’da bulunan minareli en büyük cami hangi şehirdedir?
    Cevap : Mannheim’de (2500 kişilik)
    Soru 27 : Papa II. Jan Paul hangi Hıristiyan mezhebinin lideridir?
    Cevap : Katolik mezhebi
    Soru 28 : Her sınıf ve kademedeki insanların düşünce ve davranışlarında yanlışı değil doğruyu,
    zararlıyı değil faydalıyı, zulmü değil adaleti, kötüyü değil iyiyi seçip, uygun vasıtalarla,
    ameli meleke kazandırmaya ne denir?
    Cevap : Eğitim
    Soru 29 : Ankara ilimizin araba ve şehir kod numarası kaçtır?
    Cevap : 06
    Soru 30 : Bakü hangi devletin başkentidir?
    Cevap : Azerbaycan
    Soru 31 : Endonezya devleti hangi kıtadadır?
    Cevap : Asya
    Soru 32 : Genellikle yeni ismi ile anılan Hatay ilimizin eski ismi nedir?
    Cevap : Antakya
    Soru 33 : Türkiye’nin en büyük gölü hangisidir?
    Cevap : Van Gölü
    Soru 34 : Türkiye’nin yüzölçümü kaç kilometre karedir?
    Cevap : 779.452 kilometre karedir.
    Soru 35 : Türkiye’nin en yüksek dağı hangisidir?
    Cevap : Ağrı Dağı (5165 metre)
    Soru 36 : Türkiye’de bulunan iki akarsuyun adını söyleyiniz?
    Cevap : Dicle ve Fırat
    Soru 37 : Toros dağları Türkiye’nin hangi bölgesindedir?
    Cevap : Akdeniz
    Soru 38 : Hollanda’nın başkenti nedir?
    Cevap : Amsterdam
    Soru 39 : Dünyanın en uzun nehrinin adı nedir?
    Cevap : Nil nehri (Afrika kıtasında)
    Soru 40 : Semerkant hangi ülkenin sınırları içindedir?
    Cevap : Özbekistan
    Soru 41 : Doğu Roma imparatoru Rasulüllah (s.a.v.)’in mektubunu okumadan önce,
    o sırada Şam’da ticaret için bulunan Ebu Süfyan’dan bilgi aldı. Onun yalan
    söylemeyen emin bir insan olduğunu öğrendi ve ona: “İnsanlara yalan söylemeyen
    birisinin Allah’a yalan söylemesi mümkün değildir” dedi. Bu imparator kimdir?
    Cevap : Herakliyus
    Soru 42 : İspanya’da geçmişte kurulmuş olan İslam devletinin adı nedir?
    Cevap : Endülüs Emevi Devleti
    Soru 43 : Afrika’nın kuzeyinde, Akdeniz’in kıyısında 1.750.000 kilometre kare genişlikte
    olan ve nüfusu yaklaşık 3.100.000 olan ülke hangisidir?
    Cevap : Libya
    Soru 44 : 18.asırda yaşamış Fransız komutan ve devlet adamı, askeri bir eğitim gördükten
    sonra orduya katıldı. Önemli askeri başarılardan dolayı kısa sürede Tuğgeneralliğe
    yükseldi. Daha sonra 15 sene diktatörlük yaptı. Kendisine has kişiliği ile tanınan,
    koyduğu kanunlarla 1789 Fransız devrimini bütün Avrupa’ya yaymıştır.
    Bu diktatör Fransız devlet adamı kimdir?
    Cevap : Napolyon Bonaparte
    Soru 45 : Hayvanlar kaç yapıya sahiptir?
    Cevap : İki yapıya sahiptirler; His ve İrade
    Soru 46 : “Zaman ihtiyarladıkça Kur’an gençleşiyor” sözü kime aittir?
    Cevap : Bediüzzaman Saidi Nursi
    Soru 47 : İslami yılbaşı hangi ay ile başlar?
    Cevap : Muharrem ayı ile
    Soru 48 : Bir gayeyi gerçekleştirmek ve bir davayı hakim kılmak için, hiyararşik bir
    yapı içinde bir araya gelerek faaliyet gösteren topluluğa ne denir?
    Cevap : Teşkilat
    Soru 49 : Kaç yılda bir Şubat ayı 29 çeker?
    Cevap : 4 yılda bir
    Soru 50 : Eskiden İslam dünyasının ilim beşiği olan Kufe şehri hangi devlet sınırları içindedir?
    Cevap : Irak
    Soru 51 : Cumhuriyet döneminde bir süre Ezan Türkçe okunmuştur. Hangi tarihler arası
    okunmuştur ve kimin dönemindedir?
    Cevap : 1932-1950 yılları arsında İsmet İnönü döneminde
    Soru 52 : 165 tane dik çivinin üzerine sırt üstü yatarak göğsünde 35 kilo ağırlığındaki
    betonu kırdırtan ve yine sırtında takoz parçalattıran
    Cevap : Yılmaz Aydın
    Soru 53 : Eski güreşçilerimizden olup Amerika’da katıldığı bir şampiyonada birincilikler
    alan ve kendisine “benimle evlenirsen milyarlarım senin olur” diyen Amerikalı
    bir bayana “Bire hatun biz buraya damızlık için mi geldik” diyen pehlivanımız kimdir?
    Cevap : Koca Yusuf
    Soru 54 : Diğer bir adı “Küçük Asya”dır. Kuzeyinde Marmara denizi ve Kara Deniz,Doğusunda
    Gürcistan, Nahçivan ve İran, Güneyinde Irak, Suriye ve Akdeniz, batısında ise
    Ege denizi ile çevrilidir. Yüzölçümü 756.855 kilometre karedir. Fırat, Dicle, Kızılırmak,
    Yeşilırmak ve Sakarya önemli akarsularıdır. En yüksek yeri 5165 metre ile Ağrı dağıdır.
    Zengin bir tarihi olup, jeopolitik açıdan da son derece büyük bir öneme sahip olan bu
    bölgenin adı nedir?
    Cevap : Anadolu
    Soru 55 : Aya ilk defa kaç yılında ve kim ayak bastı?
    Cevap : 1969 yılında Neil Armstrong
    Soru 56 : İki nehir anlamına gelen, Fırat ve Dicle nehirleri arasındaki topraklara daha geniş anlamda
    Sattülarabin iki yakasında ve İran yaylasının batı eteğinde bulunan ülkelere tarih boyunca
    verilen isimdir.Uygarlıkların merkezi olmuş ve ev sahipliği yapmış olan bu bölgenin adı nedir?
    Cevap : Mezopotamya
    Soru 57 : 1940 yılında Ankara’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Alman Filojisini bitirdi. Çeşitli devlet
    görevlerinde çalıştı, TRT de görev yaptı. Lise öğrenciliğinde edebiyat hayatına başladı.
    Acı adlı bir dergi çıkardı ve edebiyatı Diriliş ve Mavera dergilerinde işledi. Müslümanca
    bir duyarlılığın ağır bastığı şiirine sembolik bir alegorik duyguhakimdir. Kitaplarından
    bazıları; İşaret çocukları Yedi güzel, Korku ve Yakarıştır. 1987 yılında Pankreas
    kanserinden vefat eden şairimiz kimdir?
    Cevap : Cahit Zarifoğlu








  2. Fatih
    Yeni Üye





    Islam Uzerine Genel Kultur soruları


    Dini Konular Yorum
    Soru 1 : Adı Numan, baba adı Sabit, Hicretin 80yılında Kufe’de doğup 150 tarihinde Bağdat’ta vefat etmiştir
    İlmini babasının vefatından sonra annesinin İmamı Caferi Sadıkla evlenmesi neticesinde ondan almış,
    Abbasi halifesi Mansur’un kadılık teklifini kabul etmediği için hapse atılmış ve işkence çekmiş olan Hanefi
    mezhebinin kurucusu olan mezhep imamımızın adı nedir?
    Cevap : İmamı Azam Ebu Hanife

    Soru 2 : İslam’ın dört büyük müçtehitlerinden biri olan, Muvatta isimli hadis kitabının yazarı ve Maliki mezhebinin
    kurucusu mezhep imamımız kimdir?
    Cevap : İmamı Malik İbni Enes

    Soru 3 : İslam’ın dört büyük mezheplerinden biri olan Şafi mezhebinin imamı kimdir?
    Cevap : İmamı Muhammed İbni İdris El-Şafi

    Soru 4 : Hadis ilminde üstün ilim ve yetkiye sahip olan, ezberinde bir milyon Hadis-i Şerif olduğu rivayet edilen,
    Müsned isimli hadis kitabının yazarı ve Hanbeli mezhebinin imamı kimdir?
    Cevap : İmamı Ahmet İbni Muhammed İbni Hanbeli

    Soru 5 : İslam dünyasının en büyük mutasavvıflarından olup Bağdatlı olarak tanınan, çocuk yaştan beri dayısı Sırrı
    Sakati hazretlerinin yetiştirdiği bu büyük mutasavvıf (tasavvuf alimi) kimdir?
    Cevap : Cüneydi Bağdadi hazretleri

    Soru 6 : 17yüzyılda yaşamış, VI Murat’ın sarayında dört yıl görev yaptıktan sonra asıl isteği olan seyyahlığı (gezginciliği)
    tercih etmiş ve o günden sonra dünyanın bir çok yerini dolaşmış olan ünlü bir seyyahtır İstanbul, Bursa, tüm
    Anadolu, Rumeli, Kırım, Viyana, Girit, Hazar Denizi, Volga dağları, Mısır, Sudan, Arabistan, Hollanda,
    Danimarka, İspanya’yı dolaşıp hepsini yazmış ve bir kültür hazinesi olarak “Seyahatname” isimli eserini
    yazmış olan gezginimiz kimdir?
    Cevap : Evliya Çelebi

    Soru 7 : İslam alimlerinin en büyüklerindendir Hicri 450, miladi 1059 yılında İran’ın Tus yani Meşhed şehrinin bir
    köyünde dünyaya geldi Hicri 505, miladi 1111 de yine orada vefat etti İçtihadı Şafi mezhebine göre idi
    O kadar çok kitap yazdı ki, ömrüne bölününce bir güne 18 sahife düşmektedir Hicri 484 de Bağdat’ta
    Nizamiye medresesine profesör oldu Eserlerinden bazıları; Mearifüs Sünen, Kimyayı Saadettir İslami ilimleri
    her yönüyle inceleyen “İhyayı Ulumid-Din” adlı eserin de yazarı olan bu alimimiz kimdir?
    Cevap : İmamı Gazali

    Soru 8 : Avrupalılardan üç asır önce küçük kan dolaşımını keşfeden müslüman bilgin kimdir?
    Cevap : İbnül Nefis (1210-1288)

    Soru 9 : “Ben insan beynindeki 10 milyar sinir hücresinin birbiri ile bağlantılarını görünce, iman etmekten başka çare
    bulamıyorum” diyen, 1979 Nobel armağanını (ödülünü) kazanan müslüman bilgin kimdir?
    Cevap : Pakistanlı Prof Abdüsselam

    Soru 10: Newton’dan önce diferansiyel hesabını keşfeden, cebir ilmini geometriye ilk uygulayan, dünyanın çapını ve iki
    meridyen arasını doğru olarak hesaplayan müslüman bilgin kimdir?
    Cevap : Sabit Bin Kurra

    Soru 11: Dünyanın en meşhur 20 astronomundan biri, trigonometrinin mucidi, sinüs ve kosinüs tabirlerini ilk defa
    kullanan müslüman bilgin kimdir?
    Cevap : Battani (858-929)

    Soru 12: Astronomi, matematik, fizik, jeoloji, formatoloji, botanik alanlarında eserler vererek asırlar sonrasına ışık tutan,
    dünyanın yuvarlak olduğunu, hem ekseni hem de güneş etrafında döndüğünü Kopernik’ten tam 500 sene önce
    ispat eden büyük müslüman alim kimdir?
    Cevap : Beyruni (973-1051)

    Soru 13: Hayatını züht ve ibadetle geçiren, annesine verdiği söz sebebi ile Medine’ye geldiği halde Efendimiz (sav)’i
    görememiş, ama onun mübarek hırkasına kavuşmuş olan Allah dostu kimdir?
    Cevap : Veysel Karani

    Soru 14: Tarihin felsefesini yapan, tarihi bir bilim haline getiren, sosyolojinin kurucusu, sosyal psikoloji, pedagoji ve
    şehircilik uzmanı “Mukaddime” adlı ünlü eserin sahibi müslüman düşünür kimdir?
    Cevap : İbni Haldun (1332-1406)

    Soru 15: “Kin tutan kimseye dostluk hatadır Çıkrık çeviren anne ve nineler devlet adamlarına lanet okurken, resmi
    meclisteki memurların onları övmeleri, alkışlamaları boşunadır” gibi sözlerin sahibi olan, Bostan ve Gülistan adlı
    eserin yazarı, İranlı ünlü ilim adamı kimdir?
    Cevap : Şeyh Sadi Şirazi

    Soru 16: İsmi Muhammed olup, Semerkant’ın bir köyünde 280 yılında doğmuştur Doğmuş olduğu köyün adı ile şöhret
    kazanarak yad edile gelmiştir Ehli Sünnet akidesine aykırı inanç taşıyanlara karşı, eser yazarak ehli sünnet
    akidesini müdafaa eden ve bu hususta önderlik yapan, itikat mezhep imamlarımızdan olan bu alimimiz kimdir?
    Cevap : İmamı Maturidi

    Soru 17: Yoldaki işaretler adlı kitabın yazarı kimdir?
    Cevap : Seyyit Kutup

    Soru 18: Haçlı ordularına karşı yiğitçe mücadele veren, saray hayatı nedir bilmeyen, ömrünü at sırtında geçiren ve kendi
    adı ile anılan devlet kuran, 88 yıl Frenklerin elinde kalan Kudüs’ü alarak, haçlılara en büyük darbeyi indiren
    Kudüs fatihi müslüman hükümdar kimdir?
    Cevap : Selahaddin Eyyubi (1137-1193)

    Soru 19: Emperyalist Rusların yıllar önce İslam topraklarını işgal ederek sıcak denizlere doğru inme hülyasına karşı bir
    avuç yanındaki mücahit arkadaşlarıyla birlikte yılmadan, usanmadan, çeyrek asrı aşkın bir zamandır şanlı
    cihadını yapan ve annesinin getirdiği Ruslarla uzlaşma teklifine şiddetle karşı çıkıp hatta annesine bu meseleden
    dolayı verdiği kırbaç cezasını kendi çekip sırtını kırbaçlattıran, tarihimizde Kartal lakabıyla anılan büyük İslam
    mücahidi kimdir?
    Cevap : Şeyh Şamil





  3. Nesrin
    Devamlı Üye
    İslam dini çok güzel bir o kadar da şaşırtıcı bir dindir. islam diniyle ilgili bilgiler çok fazladır. bu yüzden insanlar islamiyeti ve islam dinine mensup olanların neden islam dinini seçtiklerini merak ederler. bu yüzden sürekli olarak soru sorarlar.




+ Yorum Gönder