+ Yorum Gönder
Frmacil İslamiyet ve Dini Sorular Forumunda Kuran-ı Kerim İle İlgili Soru ve Cevaplar Konusunu Okuyorsunuz..
  1. D.K.F.Q
    Devamlı Üye

    Kuran-ı Kerim İle İlgili Soru ve Cevaplar








    Kuran-ı Kerimle ilgili sorular


    Soru 1 : Kur’an’i Kerim kaç yilda inmis, tamamlanmistir?
    Cevap :Kur’an’i Kerim 22 sene, 2 ay, 22 günde inmistir.

    Soru 2 : Allah(c.c.)’in diledigi seyleri Peygamberlerine bildirmesine ne denir?
    Cevap :Vahy denir.

    Soru 3 : Kur’an’i Kerim’de bulunan, adetleri 114 tane olan müstakil bölümlerine ne denir?
    Cevap : Sure ismi verilir.

    Soru 4 : Kur’an’i Azimüssan’da bulunan sureleri meydana getiren cümlecik yada bir kaç kelimeden olusan,
    6666 adet varolan Allah kelamlarina ne ad verilir?
    Cevap : Ayet denir.

    Soru 5 : Kur’an’i Kerim tek kitap oldugu gibi, tek ciltte toplanmistir. Kur’an’i Kerim’in sayfalarini toplayan
    cilde verilen ve yalniz Kur’an’a ait olan özel isme ne denir?
    Cevap : Mushaf adi verilir.

    Soru 6 : Kur’an’i Kerim ayet ayet, sure sure inerken o gün için mevcut bulunan kemik parçasi veya düz,
    yassi olan seyler üzerine yazilirdi. Daha sonra tek bir kitap haline getirildi.
    Iste yüce kitabimizi ilk olarak kim zamaninda ve nasil Mushaf haline getirildi?
    Cevap : Hz. Ebu Bekir zamaninda Zeyd b. Sabit tarafindan Mushaf haline getirildi.

    Soru 7 : Kur’an’i Kerim insan gücünün imkan verdigi ölçüde anlamayi gaye edinen ve genis sekilde açiklayan,
    gerektiginde yorumlayan eserlere ne ad verilir?
    Cevap : Tefsir denir.

    Soru 8 : Tefsir yapan alime ne ad verilir?
    Cevap : Müfessir adi verilir.

    Soru 9 : Tefsir çesitleri kaçtir ve nelerdir?
    Cevap : Tefsir çesitleri ikidir;
    a- Rivayet tefsiri : Ayet ve hadislerle açiklama yapilan tefsirlerdir.
    b- Dirayet tefsiri : Ayet, hadis ve akli, felsefi, güncel yorumlarla yapilan tefsirdir.

    Soru 10: Ayeti celilelerin mana ve ilahi isaretlerini, insan aklinin imkani ölçüsünde yapilan tercümelere ne ad verilir?
    Cevap : Meal adi verilir.

    Soru 11: Kur’an’i Kerim Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’e nerede ve ne zaman nazil olmaya baslandi?
    Cevap : Mekke yakinlarinda Hira magarasinda, 610 yili Ramazan ayinda nazil olmaya basladi.

    Soru 12: Allah (c.c.)’in varligini ve birligini, dogmadigini ve diger özelliklerini özlü bir
    sekilde anlatan ve buna kisaca Tevhit suresi denilen surenin adi nedir?
    Cevap : Ihlas suresi

    Soru 13: Hz. Muhammed (s.a.v.)’e Nur daginda inmeye baslayan ve 23 senede tamamlanan, Arapça olarak indirilen
    ve tevatür yoluyla bize ulasan, okunmasi dahi ibadet olan, dünyevi ve uhrevi tüm meseleleri bildiren,
    Allah (c.c.)’in kel----- ne ad verilir?
    Cevap : Kur’an’i Kerim denir.

    Soru 14: Kur’an’i Kerim’de bir takim ayetler vardir ki; bunlardan birini okuyan veya isiten her mükellef için secde
    etmek vaciptir. Bu secdeye ne ad verilir ve Kur’an’da kaç defa zikredilmistir?
    Cevap : Tilavet secdesi denir ve Kur’an’da 14 defa zikredilmistir.

    Soru 15: Peygamber efendimiz (s.a.v.)’in 13 yillik Mekke döneminde ve 10 yillik Medine hayatinda Kur’ân’i Kerim’in
    tamami indirilmistir. Mekke ve Medine yasantisinda bildirilen surelere verilen isim nedir?
    Cevap : Mekke döneminde inen surelere MEKKI, Medine döneminde inen surelere MEDENI sure adi verilir.

    Soru 16: Kur’an’i Kerim’de hakkinda en çok ayet inen kavim hangisidir?
    Cevap : Israil ogullari.

    Soru 17: Kur’an’i Kerim’deki ilk surenin ismi nedir?
    Cevap : Fatiha suresi.

    Soru 18: Kur’an’i Kerim’deki son sure hangisidir?
    Cevap : Nas suresi.

    Soru 19: Kur’an’i Kerim’in kalbi olarak zikredilen surenin ismi nedir?
    Cevap : Ya-sin suresi.

    Soru 20: Kur’an’i Kerim’deki en uzun sure hangisidir?
    Cevap : Bakara suresi.

    Soru 21: Kur’an’i Kerim’deki en kisa sure hangisidir?
    Cevap : Kevser suresidir.

    Soru 22: Kur’an’i Kerim’de besmele kaç defa zikredilmistir?
    Cevap : 114 defa.

    Soru 23: Kur’an’i Kerimde ismi geçen sahabe kimdir?
    Cevap : Hz. Zeyd (r.a.).

    Soru 24: Hurf’u Seb’a nedir?
    Cevap : Kur’an’i Kerim’in yedi harf üzerine inmesidir.

    Soru 25: Kur’an’i Kerim’in hangi suresinin her ayetinde “ALLAH” kelimesi vardir?
    Cevap : Mücadele suresi.

    Soru 26: Allah (c.c.) kelimesi Kur’an’da kaç defa zikredilmistir?
    Cevap : 2697 defa.









  2. D.K.F.Q
    Devamlı Üye





    Kuran-ı Kerimle ilgili sorular

    Soru 27: Kur’an’i Kerim’de tek ismi zikredilmis kadin kimdir?
    Cevap : Hz. Meryem.

    Soru 28: Kur’an’i Kerim’in son inen ayeti hangi surenin kaçinci ayetidir?
    Cevap : Maide suresinin 3. Ayetidir.

    Soru 29: Kur’an’i Kerim’de surelerin basinda besmele vardir. Ama bir surenin basinda besmele yoktur.
    Hangi surenin basinda besmele yoktur?
    Cevap : Tövbe suresi.

    Soru 30: Hangi surede besmele iki defa zikredilmistir?
    Cevap : Neml suresi.

    Soru 31: Kur’an’i Kerim’i tefsir eden alimlerimizden üç tanesinin ismini yaziniz.
    Cevap : Ömer Nasuhi Bilmen, Seyyit Kutup, Bursali Ismail Hakki, Muhammet Ali Sabuni, Mevdudi,
    Mahmut Ustaosmanoglu, Elmalili Hamdi Yazir, Konyali Mehmet Vehbi Efendi.

    Soru 32: Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’e göre hangi sureyi okumak Kur’an’i Kerim’in üçte birini okumaya bedeldir?
    Cevap : Ihlas suresi.

    Soru 33: Kur’an’i Kerim’de konustugundan bahsedilen böcek hangisidir?
    Cevap : Karinca.

    Soru 34: Kur’an’i Kerim’i usulüne göre okumayi belirleyen kurallarin tümüne ne ad verilir?
    Cevap : Tecvit.

    Soru 35: Sahabeler karsilastiklarinda ve ayrilacaklari zaman birbirlerine devamli olarak okuduklari bir sure vardi.
    Imami Safi hazretleri “Kur’an’dan sadece bu sure nazil olsaydi, insanlara dünya ve ahiret mutlulugu için
    yeterdi.” Diyerek manasini ve önemini anlattigi bu surenin ismini ve manasini söyleyiniz.
    Cevap : Asr suresi. Manasi; “Asra yemin olsun ki, muhakkak insanlar hüsran içindedir (zarardadir).
    Ancak iman edip salih amel isleyenler, birbirine hakki ve sabri tavsiye edenler bunlarin disindadir.”

    Soru 36: Kur’an’i Kerim Peygamber Efendimize nerede ve ne zaman nazil olmaya baslamistir?
    Cevap : Mekke yakinlarinda Hira magarasinda, 610 yili Ramazan ayinda nazil olmaya baslamistir.

    Soru 37: Ayet el Kürsi hangi surededir?
    Cevap : Bakara suresinde.

    Soru 38: Allah’ü Teala kimin suçsuz olduguna dair ayet indirmistir?
    Cevap : Hz. Aise (r.anh.).

    Soru 39: Hüküm ayetleri Mekke’de mi yoksa Medine’de mi nazil olmustur?
    Cevap : Medine’de.

    Soru 40: Kur’an’i Kerim'de kaç cüz vardir?
    Cevap : 30 cüz.

    Soru 41: Kur’an’i Kerim’deki en uzun ayet hangisidir?
    Cevap : Bakara suresi 282. Ayetidir.

    Soru 42: Kur’an’i Kerim’in ilk okundugu mescit hangisidir?
    Cevap : Medine’de “Beni Zerik” mescidi.

    Soru 43: Kur’an'i Kerim’de “Cennet” kelimesi kaç defa zikredilmistir?
    Cevap : 66 defa.

    Soru 44: Kur’an’i Kerim’de “cehennem” kelimesi kaç defa zikredilmistir?
    Cevap : 126 defa.

    Soru 45: Bakara suresinden sonra hangi sure gelir?
    Cevap : Al-i Imran suresi.

    Soru 46: Mekke’de Kur’an’i Kerim’i ilk kez açiktan okuyan kimdir?
    Cevap : Abdullah bin Mesut (r.a.).

    Soru 47: Kur’an’i Kerim’e göre insanlar ve cinler niçin yaratildi?
    Cevap : Yalniz Allah’a kulluk etmeleri için.

    Soru 48: Kur’an’i Kerim’de en yüce sure hangisidir?
    Cevap : Fatiha suresi.

    Soru 49: Kur’an’i Kerim hangi halife zamaninda “Mushaf” halinde toplandi?
    Cevap : Hz. Ebu Bekir (r.a.).

    Soru 50: Kur’an’i Kerim hangi halife zamaninda çogaltilip dagitildi?
    Cevap : Hz. Osman (r.a.).

    Soru 51: Kitap, Furkan, Mushaf, Bürhan, Hablullah, Hablülmetin, Kelamullah, Zikr, Hüda, Nur,
    Sifa hangi kutsal kitabin isimleridir?
    Cevap : Kur’an’i Kerim’in.






  3. D.K.F.Q
    Devamlı Üye
    Kuran-ı Kerim soruları ve cevapları

    Soru 52: “Hepiniz topyekün Allah’in ipine sarilin, ayri ayri olmayin”. Ayette geçen “Allah’in ipi” tabirinden kastedilen nedir?
    Cevap : Kur’an, Kur’an hükümleri, Mesajullah.

    Soru 53: Halife Hz. Ebu Bekir’in emriyle kitap haline getirilen Kur’an’i Kerim’i toplama komisyonunun baskani olan
    sahabe kimdir?
    Cevap : Hz. Zeyd bin Sabit.

    Soru 54: Kur’an’i Kerim’de din kelimesi hangi manada kullanilmistir?
    Cevap : Ceza, mükafat, hüküm, hesap.

    Soru 55: Fatiha suresinde sapanlar olarak nitelendirilenler kimlerdir?
    Cevap : Hiristiyanlar.

    Soru 56: Hz. Ömer Rasülullah’in arkasinda namaz kilarken hangi ayet okunurken hiddete kapilarak yüksek sesle
    “Ben orada olsaydim, mutlaka Firavunun boynunu vururdum” demistir?
    Cevap : Naziat suresi.

    Soru 57: Peygamber Efendimiz (s.a.v.) kendisine Fussulet suresini okurken sarilip etkilenen ve Islam’i kabul ederim
    korkusuyla, eliyle Peygamber (s.a.v.)’in agzini kapayarak; “Aramizdaki yakinlik adina rica ederim,
    daha okuma” diyen kisi kimdir?
    Cevap : Utbe b. Rabia.

    Soru 58: Tebuk seferine katilmadigi için Peygamberimiz (s.a.v.) ve ashabin kendisiyle (hakkinda ayet nazil oluncaya kadar)
    50 gün konusmadigi sahabe kimdir?
    Cevap : Kab b. Malik.

    Soru 59: Ifk hadisesini açiga çikaran ayet hangisidir?
    Cevap : Nur suresi ayet 11 ve 12.

    Soru 60: Bildiginiz gibi Kur’an’i Kerim 30 cüzden mütesekkildir. Her müslümanin yatarken okumasi tavsiye edilen
    “Muavizeteyn” surelerinin isimleri nelerdir?
    Cevap : Felak ve Nas sureleri.

    Soru 61: Peygamberimiz (s.a.v.)’in genellikle yatsi namazinda okudugu sure hangisidir?
    Cevap : Vettini suresi.

    Soru 62: Peygamberimiz (s.a.v.)’in sikinti aninda okudugu sure hangisidir?
    Cevap : Elemnesrah suresi.

    Soru 63: Peygamberimiz (s.a.v.) kiyamet günü cennette bizzat okuyacagi sure hangisidir?
    Cevap : Muhammed suresi.

    Soru 64: Kiyamet günü Allah (c.c.)’in bizzat okuyacagi sure hangisidir?
    Cevap : Rahman suresi.

    Soru 65: Ayeti kerimelerle iktidara yürüyüs ve gerçeklestirilmesi hangi surede ve kim örnek alinmistir?
    Cevap : Yusuf suresi ve Yusuf (a.s.) örnek alinmistir.

    Soru 66: Abdestin farz oldugunu belirten ayet hangisidir?
    Cevap : Maide suresi 5 ve 6.

    Soru 67: Osmanli Devletinin son dönemlerinde yetismis Islam bilginlerindendir. Kadi yetistiren Mektebi Nüvvab’i bitirmis,
    Beyazit medresesinde dersler vermistir. Mesihat Dairesi’ndeki görevinin yaninda Mektebi Nüvvab,
    Mektebi Mülkiye, Medrese tül Vaizin ve Medrese-i Süleymaniye’de dersler vermistir.
    2. Mesrutiyetin ilanindan sonra Antalya’dan mebus seçilmis ve özellikle 2. Abdülhamid’in tahttan indirilmesiyle
    ilgili hal fetvasinin yazilmasinda oynadigi rolle taninmistir. Ittihat ve Terakki cemiyetinin ilim subesinde de görev
    almistir. Cumhuriyetin ilanindan sonra Ankara Istiklal Mahkemesinde de yargilanmis ve berat etmistir.
    Diyanet Isleri Baskanliginin kendisinden istedigi Kur’an tefsirini Hak Dini Kur’an Dili adiyla yazmistir.
    Bu Islam alimi kimdir?
    Cevap : Elmalili Muhammed Hamdi Yazir.

    Soru 68: Seyyit Kutub’un tefsirinin adini söyleyiniz.
    Cevap : Fizilali Kur’an.

    Soru 69: Muhammed Hamdi Yazir’in tefsirinin adini söyleyiniz.
    Cevap : Hak Dini Kur’an Dili.

    Soru 70: Kur’an’i Kerim’in bir çok adi vardir. Furkan, Kitap, Zikir, Tenzil bunlar arasindadir. Kur’an’in birde sifatlari vardir.
    Bunlardan bazilarida, Mübin, Kerim, Nur, Hüda, Rahmet, Sifa, Mev’ize, Büsra, Besir, Nezir ve Aziz’dir.
    Bu isim ve sifatlara göre Kur’an’i Kerim’in dikkat çeken bes hususu vardir. 1- Tedricen, ayet ayet, sure sure
    inmistir. 2- Vahiy ile Cebrail vasitasiyla getirilmis olmasi. 3- Hem lafzi hem de manasiyla mucize olmasi.
    4- Allah’in kelami olmasi, söylemedigimiz 5. Hususu da siz söyleyiniz.
    Cevap : Kendisi ile ibadet edilmesi.

    Soru 71: Allah’ü Teala her dönemde bir seriat (bir kitap) indirmistir. Kur’an’ Kerim son peygamberin kitabidir.
    Büyün insanlarin baris içersinde insanca yasayacaklari bir ortami meydana getiren ve ahiret saadetinin teminati
    olan bu kitabin 114 suresi bulunmaktadir. Okundukça ve yasandikça insanligi yücelten ayetler Mekki ve
    Medeni olarak ikiye ayrilir. Bütün insanligin uymakla mükellef oldugu Mekki ve Medeni ayetlerin konusu nedir?
    Cevap : Mekki ayetlerin konusu “Itikat”, Medeni ayetlerin konusu ise “Hüküm”dür.

    Soru 72: Kur’an’i Kerim’de “Zehraveyn”(iki çiçek manasina gelen) diye bilinen iki sure vardir. Bu surelerin ikiside Medeni
    surelerdir. Konusu ise hüküm ayetleridir. Bu iki surenin adini yaziniz.
    Cevap : Bakara ve Al-i Imran sureleridir.

    Soru 73: Hanimi ve kendisi büyük Islam düsmanlarindandir. Kari koca bu iki kisinin dünyada iken kazandiklarinin
    kendilerini kurtarmayacagini, cehennemde de kendilerinin elim bir atesin vadedildigi ve adamin haniminin ise
    cehennemde odun tasiyilicigi yapacagini konu eden sure hangi suredir?
    Cevap : Tebbet (veya Mesed veya Lehep) suresidir.

    Soru 74: Kur’an’i Kerim Berat gecesi indirilmistir. Hadid suresi 23. Ayette de “Dünyada olacak her sey, dünya yaratilmadan
    evvel, ezelde “oraya” yazilmis, takdir edilmistir. Bunu size bildiriyoruz ki, hayatta kaçirdiginiz firsatlar için
    üzülmeyesiniz ve kavustugunuz kazançlardan, Allah’in gönderdigi nimetlerden magrur olmayasiniz.
    ” Denilmektedir. Ifadelerde geçen “oraya” kelimesi neresi anl----- gelmektedir?
    Cevap : Levh-i Mahfuz.

    Soru 75: Sevapta ve günahta en küçük bir seyin unutulmayacagi hangi ayetle anlatilir?
    Cevap : Zilzal suresi 7 ve 8 ayetler

    Soru 76: Mealini okuyacagimiz ayet hangi surededir? Allah’ü Teala buyuruyor ki; “Ey insanlar! Zannin çogundan sakininiz.
    Zira zannin çogu günahtir. Birbirinizin suçunu arastirmayiniz. Kimse kimseyi çekistirmesin. Hangi biriniz ölü
    kardesinin etini yemekten hoslanir? Ondan tiksinirsiniz. Allah’tan sakinin. Süphesiz Allah tövbeleri daima kabul
    edendir, aciyandir.”
    Cevap : Hucurat suresi.

    Soru 77: Kur’an’i Kerim Islam dünyasinda 7 kiraat üzere okunmaktadir. Bizim su anda elimizde bulunan ve
    okudugumuz Kur’an’i Kerim hangi kiraat imaminin rivayeti üzerine yazilmistir?
    Cevap : Kiraati Asim

    Soru 78: Namaz mü’mini kötülüklerden alikoyar. Kul Rabbine en yakin halini secdede yasar. Ve o kulun miracidir.
    Kul namazi ile terbiye olur. Kur’an’i Kerim’de de Allah (c.c.), zekat, kurban ve benzeri ibadetleri namaz
    ile birlikte zikretmistir. Çünkü kul namaz ile zekatini verir, kurbanini keser hale gelecektir. Peygamberimiz (s.a.v.)’in
    gözümün nuru dedigi bu güzel ibadet Kur’an’in hangi suresinde Kurban ile beraber zikredilmistir?
    Cevap : Kevser suresi

    Soru 79: 1632 yilinda “dünya dönüyor” dedigi için idamla yargilanan Galile Galileu’dan 1000 yil önce dünyanin
    döndügünü haber veren Kur’an ayeti hangisidir?
    Cevap : Yasin 40

    Soru 80: Asagida bazi özellikleri ile tanimaya çalisacagimiz sure Kur’an’i Kerim’de hangi suredir?
    a-Bu sure Medenidir,
    b-Ey iman edenler niçin yapmadiginizi söylersiniz,
    c-Allah yolunda bir bütünlük içinde cihadi emreder,
    d-Isa (a.s.) diliyle, Peygamberimizin Ahmet ismi ile müjdelenmesi,
    e-Kafirler istemese de Allah (c.c.)’in nurunu tamamlayacagi,
    f-Iman ve cihadin elim bir azaptan kurtaracak karli bir ticaret yolu oldugu, bu surenin bazi özelliklerindendir.
    Cevap : Saf suresi.

    Soru 81: Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bir yilda en büyük destekçileri olan hanimini ve amcasi kaybetmisti.
    Peygamber efendimiz (s.a.v.) ve bütün müslümanlar üzülmüslerdi. Bu yil siyer kitaplarinda hüzün yili olarak
    zikredilmistir. Peygamberimizi ve müslümanlari teselli etmek için Allah (c.c.) üç sure indirmistir.
    Bu surelerin isimleri nelerdir?
    Cevap : Yusuf, Hud ve Yunus sureleri.

    Soru 82: Kur’an’i Kerim’de yer alan bazi surelerin iki veya daha fazla isimleri vardir.
    Bunlardan biri de Mü’min suresidir. Mü’min suresinin diger ismi nedir?
    Cevap : Gafir suresi.

    Soru 83: Muavizeteyn surelerinin isimleri nedir?
    Cevap : Felak ve Nas sureleri.






  4. Muhammed gunduz1
    Devamlı Üye
    1. Kur’an-ı Kerim’in tarifini yapınız?
    Cevap: Peygamberimize indirilmiş, Mushaflar'da yazılı, Ondan tevatüren (yanlış aktarma ihtimali bulunmayacak tarzda) nakledilmiş, okunması ile ibadet edilen, beşerin benzerini getirmesinden aciz kaldığı ilahi kelamdır.
    2. Kur’an_ı Kerim’deki ilk 5 surenin adları nelerdir?
    Cevap: Fatiha – Bakara – Ali İmran – Nisa – Maide
    bunun gibi sorular.


  5. Nesrin
    Devamlı Üye
    Kuranı kerim allahu teala tarafından peygamber efendimiz s.a.v e indirilmiştir. kuran biz insanlara peygamber efendimiz öldükten sonra bir kılavuz olmuştur. o yüzden din ile alakalı bütün soruların cevabı kuranı kerimde bulunmaktadır.

+ Yorum Gönder


kuranı kerim ile ilgili sorular,  kuranı kerim ile ilgili test soruları,  kurani kerim ile ilgili sorular,  kuran ı kerim ile ilgili sorular ve cevapları,  kuran ı kerim ile ilgili sorular,  k kerim ile ilgili sorular