+ Yorum Gönder
Frmacil İslamiyet ve Dini Sorular Forumunda Ahlak İle İlgili Soru ve Cevaplar Konusunu Okuyorsunuz..
  1. D.K.F.Q
    Devamlı Üye

    Ahlak İle İlgili Soru ve Cevaplar









    Ahlak konusunda sorular


    Soru 1 : Rasulüllah (s.a.v.-’e göre en kötü dügün yemegi hangisidir?
    Cevap : Zenginlerin çagrilip, yoksullarin davet edilmedigi dügün yemegidir.

    Soru 2 : Islam’da çocuk terbiyesinin üç ana esasi nedir?
    Cevap : a- Çocugu zararli etkenlerin tahribatindan uzak tutmak. (Ahlaksiz çevre, kötü arkadas)
    b- Basta anne ve baba olmak üzere tüm büyüklerin iyi örnek olmalari.
    c- Iyi örnek olmayi, yumusak olmayi, sevgiyi, saygiyi, hosgörüyü tatbikatla ögretmek ve yasatmak.
    d- Tüm verilecek terbiyenin Islam’in müsaade ve tesvik ettigi ölçüler çerçevesinde olmali.

    Soru 3 : Çocuk terbiyesinin en etkili ve zorunlu yas dönemi hangisidir?
    Cevap : 0-6 yas arasidir. Çünkü Peygamber Efendimiz (s.a.v.-’e çocugunu ilim ögretmek için getiren sahabeye çocugun
    yasini sorduklarinda aldiklari cevap alti yas olunca Allah’in Resulü (s.a.v.) in cevabi: “Geç kalmissin” olmustur.

    Soru 4 : Insanin kendi nefsine karsi görevleri nelerdir?
    Cevap : a- Bedenini terbiye etmek. Çünkü: “Kuvvetli mü’min, zayif olan bir mü’minden hayirlidir.”
    b- Sagligi muhafaza etmek. “Ölümden baska her derdin bir devasi vardir.”
    c- Vücudunu yipratacak seylerden kaçinmak.
    d- Iradeyi kuvvetlendirmek. Hakki kabul edip, haksizligi ve zarari ret etmek ve taklit etmemek.
    e- Akli ve zihni irfan nurlariyla aydinlatmak.

    Soru 5 : Erkegin hanimina karsi görevleri nelerdir?
    Cevap : a- Onunla güzel geçinmek, onu korumak ve onu gözetmek.
    b- Onun geçim ihtiyaçlarini üstlenmek ve karsilamak.
    c- Dogruluk, güzellik ve sadakatten ayrilmamak.

    Soru 6 : Kadinin erkegine karsi vazifeleri nelerdir?
    Cevap : a- Kocasinin dine uygun emirlerini yerine getirmek ve ona itaat etmek.
    b- Kocasinin namus ve serefini korumak.
    c- Bulundugu hale kanaatkar olmak.
    d- Israftan kaçinmak.
    e- Ev hanimi olacak sekilde hareket etmek.

    Soru 7 : Evladin ebeveyne (anne ve babaya- karsi sorumluluklari nelerdir?
    Cevap : a- Saygi gösterip itaat etmek.
    b- Anne ve babaya karsi “ÖF” bile dememek, onlari incitmemek.
    c- Onlarin ihtiyaçlari sirasinda yaninda bulunmak.
    d- Kabirlerini ziyaret etmek ve duada bulunmak.
    e- Vefatlarindan sonra onlarin dostlarina karsi saygi göstermek, ziyaretlerinde bulunmak.

    Soru 8 : Anne ve babanin çocuklarina karsi sorumluluklari nelerdir?
    Cevap : a- Dogdugunda müslüman ismi koymak.
    b- Güçleri nispetinde onlari besleyip, büyütmek.
    c- Onlari Islam’a göre terbiye etmek.
    d- Islami ilimleri ögretip, kazanç yollarini göstermek.
    e- Onlara fazilet örnegi olmak.
    f- Dokuz yaslarinda iken yataklarini ayirmak.
    g- Ibadetlere telkin edip alistirmak.
    h- Akil balig olduktan sonra mümkünse hemen evlendirmek.

    Soru 9 : Yüce Allah (c.c.)’dan korkmak, haram ve süpheli seylerden kaçmak ve sakinmaya ne ad verilir?
    Böyle olma hali nedir ve böyle olana ne isim verilir?
    Cevap : Ittika denir. Bu hale Takva, takva olan kimseye de Muttaki denir.

    Soru 10: Utanilacak seylerden insani koruyan hale, güzel huylarla vasiflanmaya ve güzel huylu olmaya ne ad verilir?
    Cevap : Edep denir.

    Soru 11: Ihlas ne demektir?
    Cevap : Herhangi bir is yada ameli güzel bir niyet, saf bir kalple yapmak ve o ise baska bir sey karistirmamaktir.

    Soru 12: Riya ne demektir?
    Cevap : Gösteris demektir. Bir isi gösteris için yada bir maddi yarar maksadiyla yapmaktir.

    Soru 13: Tevazu nedir?
    Cevap : Kendini büyük görmemek, insanlari hakir görmemek, kendini oldugundan asagi saymak.

    Soru 14: Allah (c.c.)’a güvenmek, kulluk görevini yaptiktan sonra basariyi Allah (c.c.)’dan beklemek ve insan gücünün
    yetisemedigi seyleri Allah (c.c.)’a birakip ümitsizlik ve keder içine düsmemege ne denir?
    Cevap : Tevekkül denir.

    Soru 15: Hüsnü zan ve Suizan ne demektir?
    Cevap : Hüsnü zan: Bir iyiligin üzerine inanç beslemeye, güzel düsünmeye denir. Suizan:
    Her seyde bir art niyet aramaya, yanlis düsünüp yanlis yorumlamaya denir.

    Soru 16: Dili gereksiz seylerden koruyup, ihtiyaçtan fazlasini bos yere konusmamak haline, malayani denilen faydasiz
    seylerle ugrasmak ve agza her gelen seyi söylemek gibi hallerden kaçinmaya ne denir?
    Cevap : Hifz-i Lisan (Dili korumak) denir. Peygamberimiz (s.a.v.)’de “Her kim Allah (c.c.)’a ve ahiret gününe iman
    ediyorsa ya hayir söylesin yada sussun” buyurmuslardir.

    Soru 17: Utanma, hicap, ar, namus duygularini çirkin seylerden nefsin arindirilmasi, edebe aykiri bir isin ortaya
    çikmasindan kalbin duydugu rahatsizliga, sikintiya ne denir?
    Cevap : Haya denir.“Haya imandandir, insanlardan utanmayan Allah (c.c.)’dan da utanmaz. (Hadis)

    Soru 18: Secaat ne demektir?
    Cevap : Yigitlik, kahramanlik, kalp metinligi, gerektiginde tehlikelere atilabilme özelligidir.

    Soru 19: Yapilan iyiligin kiymetini bilmek, takdir etmek, söz yada isle memnuniyet göstermeye ne denir?
    Karsiti Küfran-i Nimet (Nimeti inkardir.)
    Cevap : Sükür.








  2. Ziyaretçi





    çok işime yaradı sağolun sizin sayenizde dinden 100 aldım




  3. Nesrin
    Devamlı Üye
    Yukar da sorulu ve cevaplı olarak verilen ve ahlak konusuyla ilgilenen yazıyı okuyanların akılların da ahlakla ilgili soru işaretlerinin kalmayacağına eminim.




  4. Beriwan
    Devamlı Üye
    ahlak kişinin edebinin yerinde olması huyunun iyi olması namazında niyazında olması demektir. allah herkese iyi bir ahlak versin amin.

+ Yorum Gönder


ahlak ile ilgili sorular,  ahlakla ilgili sorular,  ahlak ile ilgili bulmacalar,  ahlak ile ilgili sorular ve cevapları,  ahlakla ilgili soru,  ahlak ile ilgili sorular ve cevaplar