+ Yorum Gönder
Sağlık Merkezi ve Diyet ve Beslenme Forumunda Çavdar Ekmeğinin Yararları Nelerdir Konusunu Okuyorsunuz..
  1. HARBİKIZ
    Moderator

    Çavdar Ekmeğinin Yararları Nelerdir









    Çavdar Ekmeğinin Yararları Nelerdir


    Çavdar, dağlık yörelerimizde yetiştirilir.
    Çavdar taneleri buğdaya göre daha koyu renktedir. Çavdar taneleri köy değirmenlerinde öğütülerek un elde edilir. Tanenin kepek kısmı ayrılmadığından B vitaminleri ve madenler yönünden zengindir. Ancak, kepeğin çok olması, ekmeğin kabarma yeteneğini azalttığından iç kısmı pişmemiş görünümündedir ve nem oranı fazla olduğundan çabuk küflenebilir. Ayrıca, kepeğin çok oluşu, insan sağlığı için önemli olan kalsiyum, demir ve çinkonun kullanım oranım azaltır.

    Piyasada satılan çavdar ekmeği genellikle üçte iki çavdar unu, üçte bir buğday unu katılarak yapılır. Böylece, ekmekte kepek biraz azaltılmış ve kabarma daha iyi olduğundan kalsiyum, demir ve çinkoya olan olumsuz etkisi azalır. Bu ekmekler, özellikle, kabızlıktan yakınanlar için yararlıdır. Ayrıca, yetişkin şeker hastalarına, kan şekerini hızlı yükseltmediği için önerilir. Yine kanla-lannda kolesterol yüksek olanlar için uygun bir ekmek türüdür.
    Piyasada “kepek ekmeği” adıyla satılan ekmek, kepeği alınmış buğday ununa kepek eklenerek yapılır. Bu ekmek de çavdar ekmeğine benzer. Aynı şekilde barsak hareketlerinin azlığından oluşan kabızlıklarda, şeker hastalığında, kolesterol yüksekliğinde beyaz ekmek yerine kullanılması yararlı olur.








  2. Zarafet
    Üye





    Çavdar Ekmeği, çiğnemeye gelen dokusu ve dolgun tadı ile kahvaltı dahil her türlü yemeğin yanında zevkle yenebilecek ekmeklerdendir. Kepekli ekmeğe göre çok daha lezzetli, hem de kan şekerini dengeleyici bir özelliği var. Çavdar ekmeğinin sağlığa birçok faydasıda bulunur; Vücuda enerji verir, Kan dolaşımı bozukluğu ve yüksek tansiyon rahatsızlıklarına etkilidir.




+ Yorum Gönder