+ Yorum Gönder
Sağlık Merkezi ve Diyet ve Beslenme Forumunda Posa Nedir Posalı Yiyecekler Nelerdir Konusunu Okuyorsunuz..
  1. Gizli @ yara
    Özel Üye

    Posa Nedir Posalı Yiyecekler Nelerdir








    Posa Nedir, Posalı Yiyecekler Nelerdir


    Posa besinlerimizle aldığımız, ancak sindiremediğimiz, besin değeri olmayan kalıntılardır. Bunlar çoğunlukla bitki duvarı olan selülozdur. Ot, saman ve kağıt da kabaca selülozdan oluşmaktadırlar. Ancak barsaklarımızdaki mikroplar bunları parçalamaktadırlar. Özellikle geviş getiren hayvanların midelerinde bulunan mikroplar selülozu parçalayarak hayvanların otu besin olarak kullanmalarına olanak sağlar. Genel anlamda insanların mide ve ince barsaklarında bu tür özel mikroplar bulunmadığı için bizler selülozu sindiremeyiz.

    Posalı Yiyecek Listesi; kurubaklagiller: %4-5, tahıllar: %2-2.5, taze sebzeler: %1-2, taze meyveler: %0.5-1. Buğdayın kepeği uzaklaştırılınca posa oranı %0.5'e düşmektedir.

    Aldığımız besinlerdeki posa oranı arttıkça, dışkının kıvamı yumuşamakta, hacmi ve dışkılama sayısı artmaktadır, ince ve kalın barsaklarımızın düzenli çalışması için gerekli olan posanın besinlerimizde olması gerekir.








  2. Mesport
    Moderators





    Posalı gıdalar ve posalı yiyecekler nelerdir

    Posa, besinlerin mide-barsak sisteminde hazmedilemeyen selülozik kısımlarına denir. Yapılan araştırmalar posanın vücud için yararlı etkilere sahip olduğunu göstermektedir.

    Posa, tam tahıllı ekmekler, kurubaklagiller, sebzeler, meyveler ve tahıllarda bulunur. Posalı besin alımını için kepekli ekmek, kabuklarıyla meyve yemek ve öğünlere sebze eklemek gerekir.

    Fasulye, nohut, bezelye, barbunya, mercimek, buğday ve yulaf kepeği, incir, çilek, ayva, kuru incir, kuru erik, kuru kayısı, marul, kereviz, karnabahar, brokoli, ıspanak, havuç, patates, şalgam posalı besinlerdir.

    Yetersiz posalı besin tüketiminin kabızlık, apandisit, basur, mide fıtığı, şeker hastalığı, damar sertliği, yüksek tansiyon gibi rahatsızlıklara neden olduğu belirtiliyor.

    Posa bakımından zengin beslenmenin karaciğerde fazla enerjinin açığa çıkmamasına ve boş yere kullanılmasına engel olduğu bir araştırma tespitidir.

    Posanın kalın barsakta amonyağı bağlayıcı özelliği olduğu ve bu şekilde kan ve idrar amonyağını da düşürdüğü belirtilmektedir.

    Posaca zengin diyet safra taşı oluşumunu önleyici etki gösterir.

    Safra kesesinde fazla oranda kolesterol oluşu taş oluşumuna neden olur. Posaca zengin yiyeceklerle beslenmede ince ve kalın barsakta büyük bir jel ağı meydana gelir. Bu da safra yağ asitleri ve yağların barsaktan geri emilmesini engelleyerek safra taşının meydana gelmesini önlemiş olur.

    Posa bakımından zengin diyetin pankreas hormonlarını etkilediği görülmüştür. Bu yüzden şeker hastalığı olanlara posalı besinler önerilmektedir.

    Posalı besinler dışkıyı yumuşatıcı özelliğiyle kabızlık ve basur gibi proplemlerde yararlıdır.

    Meyvelerin posalı yenmesi doğal diş temizleyici görevi yapar ve diş taşlarının oluşumunu önler.

    Posalı besinler kalp damar sağlığı için önemlidir.

    Posalı yiyecekler düzenli yenildiğinde, vücudu zararlı maddelerden temizlemeye yardım eder.

    Yulaf, arpa, pirinç kabuğundaki posa karaciğerde kolesterol sentezini önleyerek kan kolesterolünün düşürülmesinde rol oynar




+ Yorum Gönder


posa nedir posalı yiyecekler nelerdir,  posa nedir,  posa neir