+ Yorum Gönder
Sağlık Merkezi ve Diyet ve Beslenme Forumunda Besinlerimizin Ana Kaynağı Nedir Konusunu Okuyorsunuz..
  1. Dr Zeynep
    Bayan Üye

    Besinlerimizin Ana Kaynağı Nedir








    Besinlerimizin ana kaynağı hakkında bilgi


    A) Proteinler (Et, süt, yumurta)
    B) Karbonhidratlar (Şeker, un, sebze, meyve)
    C) Yağlar (Hayvansal, bitkisel = zeytin, fındık, soya, kakao, ayçiçeği, mısır)
    A) Proteinler
    Vücutta yapı taşları olarak kullanılırlar. Alınmaları şarttır. Kas dokusunun güçlendirilmesinde işe yararlar. Bir gramı 4 kalori verir. Kural olarak günlük 65-70 gr proteine ihtiyaç vardır.
    B) Karbonhidratlar
    Vücudun glukoza yani şekere dönüştürebildiği her tür mad*dedir. Çabuk enerji sağlamada işe yararlar. Tüm vücut işlem*lerinde kullanılırlar ve çabuk tüketilirler. Bu nedenle çok fazla miktarda alındığında depolanırlar. Karbonhidratlar basit ve kompleks olmak üzere ikiye ayrılırlar.
    Basit karbonhidratlar; Kolaylıkla yağa dönerler. Bir gramı 4 kalori verirler.
    -Saf buğday ekmeği -Şeker
    -Alkol (1gr: 7 kalori verir)
    Kompleks karbonhidratlar: Sağlıklıdır.
    -Yapraklı sebzeler
    -Patates
    -Hububat ürünleri
    C) Yağlar
    Sağlık için önemlidirler. Kolay depolanırlar. Vücutta önemli işlerde kullanılırlar. A, E, D, K gibi yağda eriyen vitaminlerin emiliminde işe yararlar. Savunma sisteminde kullanılırlar. Bazı hormonların yapımında rol alırlar. Fazla kalori içerirler. Fazlası zarar azı faydalıdır. Bir gramı 9 kalori verir. Ayrıca esansiyel yağ asitleri sayesinde hücre membranı, deri ve hormonların bi*leşiminde yer alırlar.
    Egzersizde yağın önemi nedir?
    Orta şiddetteki egzersizlerde ve uzun aerobik egzersizlerde vücut için gereklidir. Sporcuların aldığı kalorinin (%15′den az olmamak kaydıyla) %20-30′ u yağ olmalıdır.
    -Yağsız hazırlanmış salata faydalıdır. İstenirse limon sıkıla*bilir veya sirke katılabilir.
    -Patates yağ oranı düşüktür (Kızartma olmamak kaydıyla) -Zeytinyağlı olduğunda az yenmelidir.
    Süt ve süt ürünlerinin yeri nedir?
    -Yağsız ya da az yağlı süt-yoğurt-peynir tavsiye edilebilir. Özellikle osteoporozdan korunmak açısından önemlidir.
    -Krema yenmemelidir. Bir kase kremada tamamı yağdan gelen 400 kalori vardır.
    Yumurta için neler söyleyebiliriz?
    -Yumurta akı tercih edilmelidir. Protein içerir. -Kaynatma ya da haşlama yenmelidir. -Yağda yumurta tercih edilmemelidir.
    Şeker ve tatlılar yenmemeli mi?
    -Tatlı yaparken şeker yerine mümkünse bal kullanılmalıdır. -Bütün meyve konservelerinde yağ ve şeker miktarı düşüktür. -Baklava ve hamur tatlıları tercih edilmemelidir. -Tatlandırıcı ile hazırlanmış sütlü tatlılar tercih edilmelidir. -Otlar ve baharatlar rahatlıkla kullanılabilir. Et-kümes hayvanları ve balık… . -Kızartmamalı, fırın veya ızgara tercih edilmeli. -Tavuğun derisi ve sakatatı yenmemeli. -Beyaz et daha sağlıklıdır. -Sosis, salam, sucuk yenmemeli. -Balık tercih nedeni olmalıdır. Hububat, tahıl ürünleri, pirinç, makarna… -Yağsızdır ama kalorisi yüksektir. -Makarna faydalıdır. -Bir kase makarna 200 kaloridir. -Sossuz yenmelidir.
    Katı yağlar ve soslar…
    -Margarindeki yağ ve kalori oranı tereyağından daha fazla*dır. Bu nedenle gerekirse diyet margarin kullanılmalıdır
    -Sirke kullanılabilir.
    -Mayonez tercih edilmemeli.
    -Kolesterolsüz demek, yağsız demek değildir!
    Dondurulmuş gıdalar…
    -Yağ ve kalori açısından zengindir.
    -100 gr’ında 3 gr’dan fazla yağ varsa uzak durulmalı.
    Kuruyemişler…
    -Kolesterol içermezler.
    -Lif, vitamin ve mineral açısından zengindir.
    -Kötü tarafları; kalori ve yağ açısından zengin olmalarıdır.
    -İki avuç dolusu yendiğinde günlük yağ miktarının tamamı*nı, kalori miktarının yarısını sağlamalarıdır.
    Glisemik indeks nedir?
    Belirli miktar karbonhidrat (genellikle 50 gr) içeren bir yiye*cek ile aynı miktarda karbonhidrat içeren kontrol yiyeceğinin tüketilmesiyle ortaya çıkan kan glukoz cevabının karşılaştırıl*ması ilkesine dayanır. Kontrol yiyeceği çoğunlukla beyaz ek*mektir. Bazı yiyeceklerin tüketilmesi kan şekerini hızla yükselt*mekte (yüksek glisemik indeksli yiyecekler) ve insülin salgısı*na neden olup tekrar hızlı bir şekilde kan şekerini düşürmekte*dir. Bu doyumsuzluk hızlı kilo alımına neden olmaktadır. Dü*şük glisemik indeksli yiyecekler ise daha yavaş sindirilerek emilir, yemek sonrası kan şekerini yavaşça yükseltir. Lif içerik*leri yüksektir.
    Düşük ve yüksek glisemik indeksli yiyecekler hangileridir?
    Glisemik indeksi düşük yiyecekler:
    - Yulaf gibi kuru bakliyatlar
    - Baklagiller
    - Kepek ekmeği
    - Makarna
    - Bazı süt ürünleri ve bazı şekerlemeler (Fruktoz içerenler) Glisemik indeksi yüksek yiyecekler:
    - Patates (Beyaz patatesin glisemik indeksi sarı patatesten daha yüksektir)
    - Havuç (Çiğ havucunun daha düşük)
    - Beyaz pirinç
    - Beyaz ekmek
    - Rafine şekerler
    -Bal
    - İçindeki nişastanın jelatinize olduğu yiyecekler
    - Karpuzun glisemik indeksi şeftaliden daha yüksektir. Havucun glisemik indeksi bezelyeden daha yüksektir.
    Glisemik indeks düşüncesiyle hareket etmek yeterli midir?
    Hayır. Glisemik indeks düşüncesi yağ ve proteinlerin aşırı tüketimine neden oluyorsa ve önemli besin kaynaklarını dışlı*yorsa uygun olmaz. Sağlığı tehlikeye atabilir. Onun için denge*li beslenme şart koşulur. Dünya Sağlık Örgütü diyetteki enerji*nin %10′dan daha azının basit şekerlerden gelmesini tavsiye temektedir.
    Diyetteki yağ oranı önemli midir? Yoksa sadece kalori mi önemlidir?
    Toplam kalori önemli olduğu kadar diyetteki yağ oranı da önemlidir. Hatta eşit kalori ama farklı yağ oranları alan iki grup*tan, az yağ alanlar daha kolay zayıflamıştır. Bu da diyetteki ya*ğın kesilmesinin ek bir zayıflama potansiyelini göstermektedir. Hem yağ hem de kalori kısıtlananlarda ise zayıflama çok daha fazla olmuştur








  2. CAVİDAN
    Devamlı Üye





    Soluduğumuz hava, yediğimiz ve içtiğimiz besinler vücudumuz tarafından işlenir, kullanılır ve ihtiyaç duyduğumuz enerjiye dönüştürülür. Çeşitli renk ve türlerde sebze tüketin. Farklı sebzeler, farklı besin ögeleri içerdikleri için gün içerisinde tüketilen sebzelerin çeşitlendirilmesi gerekir.




+ Yorum Gönder