+ Yorum Gönder
Eğitimle ilgili Bilgiler ve Eski Misafir Soruları Forumunda Ramazan gelmeden yapılan hazırlıklar nelerdir Konusunu Okuyorsunuz..
  1. Ziyaretçi

    Ramazan gelmeden yapılan hazırlıklar nelerdir








    ramazan gelmeden yapılan hazırlıklar







  2. Mine
    Devamlı Üye





    Ramazan gelmeden yapılan hazırlıklar


    ramazan gelmeden yapılan hazırlıklar.jpg


    ramazan, toplar, davullar ve manilerle karşılanmadan çok evvel hazırlığı başlardı.Çamaşır yıkanır, ütü yapılır, tahtalar fırçalanır, evler temizlenir, kilerler elden geçer, iftarlıklar sahurluklar raflara dizilir; çarşı pazar işleri, biçki dikiş meseleleri bir düzene bağlanırdı.

    İbrahim Efendi'nin konağında da ramazana giriş, şehrin mutad görenek ve geleneğine uygun çizgiler içinde cereyan ederdi. Sıra sıra beş altı leğenin basında güle şakalaşa köpüklü sularda güreşen genç halayıklar, sabahın erken saatlerinde başladıkları çamaşırı akşama doğru bitirip işten çıkınca, çamaşıra girmemiş kapı yoldaşları onları bir tarafa çekerek günlük işlere sokmaz, sıcak su içinde pembeleşip yumuşayan ellerine, mevsimine göre şerbet, limonata vererek ya da önlerine tepsi tepsi kuru yemiş getirerek ikram ederlerdi.

    Ertesi gün üç dört masada birden başlayan ütü, geç vakitlere kadar devam eder; bir yanda da önünde dikiş sepetiyle oturan yardımcı bir kalfa, eksik düğmeleri, sökükleri, yırtıkları diker, bu iş de bittikten sonra, sıra çamaşırların aynlıp yerlerine yerleştirilmelerine gelir, böylelikle de çamaşır faslı tamam olmuş olurdu.

    Kiler işine gelince, evin temizliği kadar belki daha da teferruatlı ve müşkül iş, zahire deposu kadar zengin olan kilerin temizliğiydi. Zira kiler denen o uçsuz bucaksız taş odalarda neler yoktu? Bir zamanlar Varna'dan Köstence'den çekimlerle gelen yağların, pekmezlerin yerine, şimdi Halep'in, Trabzon'un, Vakfıkebir'in fıçı fıçı yağları. Balkan kaşerleri, kızanlık tulum peynirleri, kazeviler dolusu Mısır pirinçleri, dağlar gibi yığılmış kelle şekerler, çuvallarla sabunlar, hevenk hevenk tavanda asılı kışlık soğanlar, siyah ve yeşil zeytin fıçıları; eskiden Kazan'dan Eflak ve Boğdan'dan gelen zahireler yerine şimdi Suriye'nin Trablusgarp'ın, Bağdat'ın ve Anadolu vilayetlerinin türlü türlü mahsulleri hep bu kilerlerin, sanki ot gibi kendi kendine üreyip tükenmek bilmeyen muhteviyatı arasında idi. Sandık odalarının yonca, çiçek ve sabun kokusuna karşılık, kilere başımızı uzattığımız zaman genzimiz yağ, peynir, pastırma, sucuk, turşu ve salamura karışımı bir kokuyla gıdıklanır, biraz da yanar gibi olurdu.

    Daima dolu, daima üst üste istifli olan bu erzak deposu, gerçekten de, kopardıkça süren bir nebat gibi, yenip azaldıkça adeta kendi eksiğini belli etmeden kendi dolduran bir sihirbaz el çabukluğu ile telafi ederdi.

    Kim, ne zaman bu kilere girecek olsa daima raflarında Antep'in kuru baklavalarını, bademli, fıstıklı cevizli sucuklarını Şam'ın Malatya'nın Tokat'ın kayısılarını, Ankara'nın ballarını, Kastamonu'nun uryanîlerini, Bağdat'ın, Hicaz'ın hurmalarını görmesi mümkündü.

    Hele Ramazan yaklaşırken hoşaflık kuru yemişlerin çeşitleri daha da artar, İzmir'den gelen kuru incirler, kuru üzümler, kuru vişneler pekmez, bulama, tarhanalar, bulgurlar, kuskuslar, Karadeniz'in fıçı fıçı havyarları; bilhassa kalfaların kendi elleriyle güle söyleye kaynattıkları reçeller, şuruplar; adeta merasimle hazırladıkları biber, salatalık, patlıcan turşuları, hardaliyeli tükenmezler, üzüm turşuları bu geniş ve loş kilerin kalabalığı içinde adeta kendilerine zorla yer bulmuş kimseler gibi üst üste tıklım tıklım yerleşmiş bulunurdu.

    (İbrahim Efendi Konağı,Samiha Ayverdi, İst. 1998, s. 102-104)




  3. Buğlem
    Devamlı Üye
    Ramazan, bir ay boyunca insanların sabah ezanından akşam ezanına kadar geçen sürede hiç birşey yemeden ve içmeden ibadetle geçirdikleri islamında beş şartından biri olan ibadetleridir.




  4. Muhammed
    Özel Üye
    Ramazan ayı öncesi yapılan hazırlıklar

    Ramazan ayına girmeden önce ve Ramazan ayında yapılan bazı belli başlı hazırlıklar vardır. Bunlardan birkaçı şöyledir;

    - Vücudumuzu Ramazan ayına hazırlamak için öncelikle beslenme şeklimizi değiştirmeliyiz. Üç öğün yemek yemek yerine bunu iki öğüne düşürmeliyiz.
    - Ramazan ayına girmeden önce bulunduğumuz ortamda genel bir temizlik yapılır.
    - Namaz kılınır.
    - İbadetlerle daha fazla meşgul olunu.


  5. Şahin
    Devamlı Üye
    Üç ayların başlangıcı olan Ramazan ayı gelmeden önce üç ayların başlangıcında iki üç gün oruç tutulur. En azında vücut ramazan ayında hazır olsun diye. Ama pazartesi ev perşembe günleri oruç tutmak sünnettir. bu oruçları tutan insan ramazan ayında hiç zorlanmazlar.

+ Yorum Gönder