+ Yorum Gönder
Eğitimle ilgili Bilgiler ve Eski Misafir Soruları Forumunda geçmişten günümüze besinlerde olan farklılıklar nelerdir Konusunu Okuyorsunuz..
  1. Ziyaretçi

    geçmişten günümüze besinlerde olan farklılıklar nelerdir








    geçmişten günümüze besinlerde olan farklılıklar nelerdir







  2. IŞILAY
    Devamlı Üye





    Geçmişten günümüze besinlerde olan farklılıklar nelerdir


    ge-mi-ten-g-n-m-ze-besinler.jpg

    Karbonhidratlar

    Karbon, hidrojen ve oksijen elementlerinden (C, H, O) oluşmuştur İlk olarak fotosentez sonucunda üretilir Karbonhidratların fazlası bitkilerde nişasta olarak depo edilirken, hayvanlarda, glikojen olarak depo edilir Özel reaksiyonlarla yağ, protein ve vitaminlerin sentezinde kullanılabilir

    Hücrelerde enerji üretmede şekerler öncelikle kullanılır Bitkisel besinlerde bol miktarda bulunur Fotosentez sonucu üretilen şekerler yapı ve kullanım yerlerine göre de çeşitleri oluşturulur

    · Glikoz (C6H12O6)
    Karbonhidratların en küçük yapı taşıdır Fotosentez ile bitkilerde üretilir Çok sayıda glikoz özel bağlarla birleşerek nişastayı, selülozu ve glikojeni oluşturur Kan sıvısında bulunan kan şekeri glikozdur

    · Nişasta
    Çok sayıda glikozun özel bağlarla birleşmesinden oluşmuştur Şekerin bitkilerdeki depo şeklidir Nişasta, ayıracı olan iyot çözeltisi ile mavi renge boyanır

    · Selüloz
    Yalnızca bitkilerde bulunur Bitki hücresinin çeperini oluşturur (Yapı maddesi) Hayvanlar tarafından sindirilemez (Bazı kuş ve geviş getirenler hariç)

    · Glikojen
    Yalnızca hayvan hücrelerinde bulunur Glikozun hayvanlar ve insanlardaki depo şeklidir Karaciğer ve kas hücrelerinde bol miktarda bulunur


    Yağlar

    Karbon, hidrojen ve oksijen elementlerinden (C, H, O) oluşmuştur En küçük yapıtaşı yağ asidi ve gliseroldür Yağlar, beyaz kağıt üzerine bıraktığı parlak leke ile tanınır

    Vücudun ısı yalıtımını sağlar Hücre zarının, hormon ve vitaminlerin yapısına katılır Derinin esnek olmasını sağlar Kış uykusuna yatan canlılarla göçen kuşlarda depolanmış enerji ham maddesi olarak kullanılır Karın bölgesindeki iç organları darbelere karşı korur


    Proteinler

    Karbon, hidrojen, oksijen ve azot elementlerinden yapılmıştır En küçük yapıtaşı amino asitlerdir (aa) Amino asitler özel bağlarla birleşerek proteinleri meydana getirir

    (C+H+O+N) → Amino Asitler → Protein
    Proteinler, ayıracı olan Nikrik asit (HNO3) ile sarı renge boyanır Süt, et, yumurtada bol miktarda bulunur Hücrelerin ve vücudun temel yapıtaşıdır Enzimlerin yapısını oluştururlar Hücre zarının, kasların, antikorun, vitamin ve hormonların yapısına katılırlar


    Vitaminler

    Organların çalışma düzenini etkileyerek vücudun direncini artırırlar Vücuttaki kimyasal olayları düzenlerler Tüm tüketici canlılarca genellikle bitkilerden alınırlar Bazı vitaminler (B ve K) insan bağırsağındaki mikroorganizmalar tarafından üretilir Karaciğerde A, deride D vitamini üretilebilir Vitaminler sindirilmeden kana karışır ve enerji verici olarak kullanılmazlar A, D, E, K vitaminleri yağda eriyip vücutta depolanırken B, C vitaminleri suda eriyip vücutta depolanmaz Eksikliğinde çeşitli hastalıklar görülür

    A Vitamini eksikliğinde → Gece körlüğü
    B Vitamini eksikliğinde → Beriberi hastalığı
    C Vitamini eksikliğinde → Diş eti kanaması
    D Vitamini eksikliğinde → Raşitizm
    E Vitamini eksikliğinde → Kısırlık
    K Vitamini eksikliğinde → Kanın pıhtılaşmaması hastalıkları oluşur

    Mineraller
    Yeryüzünde, maden şeklinde bolca bulunurlar Canlılarca tabiattan hazır olarak alınır Sindirilmeden kana karışırlar Kemiklerin, dişlerin oluşmasında, kasların kasılmasında, sinirlerde uyartıların iletilmesinde, enzimlerin çalışmasında… görev yapar

    Su
    Vücutta en fazla ihtiyaç duyulan besindir Vücuttaki kimyasal olaylar ancak sulu ortamda gerçekleşir Su iyi çözücü olduğundan besinlerin sindiriminde, emiliminde, taşınmasında ve boşaltımında kullanılır Sıcak ve soğuk kanlı canlılarda vücut sıcaklığının yayılmasında kullanılır.




+ Yorum Gönder