Konu Kapatılmıştır
Gizliyara Güncel Konu Arşivi ve Ev Ödevleri Forumunda Fabrikasyon kademesinde şekerin fabrikasyona geri alınamayan son şurubun adı nedir Konusunu Okuyorsunuz..
  1. Ziyaretçi

    Fabrikasyon kademesinde şekerin fabrikasyona geri alınamayan son şurubun adı nedir








    Şeker fabrikalarında şeker pancarı ve şeker kamışı üretiminde fabrikasyon kademesinde şekerin fabrikasyona geri alınamayan son şurubu adı nedir?







  2. Asel
    Bayan Üye





    fabrikasyon kademesinde şekerin fabrikasyona geri alınamayan son şurubun adı nedir

    Şeker fabrikalarında şeker pancarı ve şeker kamışı üretiminde fabrikasyon kademesinde şekerin fabrikasyona geri alınamayan son şurubu adı nedir?


    Cevap Melas





  3. Suskun Karizma
    Devamlı Üye
    Melas hakkında bilgi
    Melas

    malesz.jpg
    Şeker fabrikalarında şeker pancarı ve şeker kamışı üretiminde fabrikasyon kademesinde atık olarak ele geçen şekerli ve kahverengimsi son şuruptur. Sorghum şurubu olarak da bilinen melasın çoğu Küba, Brezilya ve Hindistan gibi sıcak iklimli ülkelerde yetişen şeker kamışından elde edilir. Pancar melası ise daha çok ılıman iklime sahiptir ve Amerika, Almanya, Fransa ve diğer ülkelerde üretilir.

    Melasın kalitesi, şeker kamışı ya da şeker pancarının olgunluk seviyesine, ekstrakt edilen şekerin miktarına ve ekstraksiyon metoduna bağlıdır.

    Şeker kamışı melası

    Şeker kamışından ham şeker elde edilirken, santrifüj ismi verilen döner makineler yardımıyla kamış melası, şeker kristallerinden ayrılır.

    Bu işlem üç kademede yapılır. Ele geçen ilk porsiyon, sonrakilerden daha açık renkli ve sakkarozca da daha zengindir. Üçüncü ve genellikle sonuncu olan porsiyon, kıvamlı, koyu renkli ve ağır bir tattadır. Bu porsiyon şekerin kristallendirilerek ekonomik olarak elde edilebildiği son porsiyondur.

    Açık renkli ilk melas yaklaşık % 65 karbonhidrat, % 24 su, % 6 kül ve az miktarda minerallerle B grubu vitaminlerden oluşur. Koyu renkli son porsiyon melas ise % 55 karbonhidrat, % 24 su, daha yüksek yüzdede (öncekine göre) mineral ve vitaminler içerir.

    Açık melas genel olarak şekerlemede, koyu melas ise sığır, koyun ve at yemlerinde kullanılır. Endüstride melas alkollü içki ve birtakım kimyasalların üretiminde de kullanılır.

    Pancar melası

    Santrifüj, pancar melasını, buharlaştırma işlemi ile elde edilen şeker kristallerinden ayırmada kullanılır. Pancar melasının, kamış melasına nazaran daha az vitamini vardır. Tadının çok iyi olmaması sebebiyle kullanılma sahası, başlıca hayvan yemi ve alkollü içkiler olmaktadır.

    Kullanım Alanları

    Melasın başlıca kullanım alanları şunlardır:

    •Hayvancılık (düşük sakkaroz oranlı melas)
    •Kömür sanayi
    •Gübre yapımı
    •Yem üretimi
    •Alkol üretimi
    •Maya üretimi

    Melas; alkol, maya ve yem sanayinde temel hammadde durumundadır. Ayrıca ucuz olmasından ötürü sitrik asit fermantasyonunda da hammadde olarak kullanılır.

    Melasın yem sanayinde kullanılmasının başlıca nedeni yüksek enerji kaynağı olmasıdır. Bunun yanı sıra melas, hayvan yeminde,

    •Lezzeti artırır
    •Tat olarak acı besin bileşenlerinin alımını kolaylaştırır
    •Toz ve toprak miktarını azaltarak iyi bir karışım sağlar
    •Maliyeti düşürür.





Konu Kapatılmıştır