+ Yorum Gönder
Gizliyara Güncel Konu Arşivi ve Ev Ödevleri Forumunda Proteinlerin sindirimi nerede başlar Konusunu Okuyorsunuz..
  1. Ziyaretçi

    Proteinlerin sindirimi nerede başlar








    Proteinlerin sindirimi nerede başlar







  2. Asel
    Bayan Üye





    Proteinlerin sindirimi nerede başlar

    Proteının sındırımı mıgdenın asıtlı ortamında baslar. Mıgde asıtı aktıv olmayan enzımhammaddesını(pepsinogene) 2-4 ph ta aktıv sımdırım enzımı olan pepsıne donusturur.Bu enzım vasıtasıyla proteın parcalanmaya baslar. Yarım parcalanmıs ve kısmen sındırılmıs olan proteın porsıyonlar halınde ıncebagırsaga ıletılırler.Burada alkalıenzımlerle(bu enzımlerı pankreas salgılar)mıgdede olusmus olan poly ve olıgopeptıdler trypsın ve chymotrypsın enzımlerı ıle tekrar parcalanır ve nıhayet serbest amınoasıtlerden dı-trıpeptıd formuna ındırgenır.(burada hatırlatmak ısterım aldıgınız bazı amıno asıtlerde peptıdform yazar-bu sındırım asamalarını dogrudan gecerek sındırım sıstemını yormayan kolay kana karısabılen amıno formudur) Bu surec yaklasık 3 saat kadar bır surede %75 oranında tamamlanmıs olur, kalan kısım ıse bıraz daha uzun surecek bır surectır.Burada proteın kalıtesı devreye gırer, yanı bıtkısel proteınler kalan surecı daha uzun surede gecırırler.Gene aynı sekılde bazı yaglı et turlerı de daha mıgdedeyken daha uzun surede ılk sındırım asamasını gecebılır.


    Burada bu sındırımın yaklasık 3 saat surmesı her uc saatte bır proteın almamız gerektıgı anlamına gelmez ,cunku kan ıcınde her zaman bellı bır oranda amınoasıt akısı surer.Amınoasıt havuzu- yanı kaslarda ekstra reserv kolay kolay sıfırı tuketmez.Normal sureclerde kasproteını enerjı kazanımı amacıyla kullanılmaz, sadece cok yogun antrenmanda daha once bahsettıgım enerjı kaynaklarının kısa surede tuketılmesı sebebıyle bu olabılır.


    Kan amınoasıtlerı organlara tasır ve dedıgım gıbı hep bellı bır oranda tasır, karacıger bu mekanızmanın merkezıdır.Alınan amınoasıtler bızım amınohavuzuna gıderken bunların bır kısmıda vucudun kendı sentezledıgı amınoacıdlerın kullanımında hammadde gorevı gorur,asırı mıktarda alınan proteın ıse glykogen ve yag olarak depolanır, ne yazık kı proteınden olusan bu yag tekrar proteın olarak gerı donusemez ve ayrıca da cok verımsız bır enerjı verır.




+ Yorum Gönder