+ Yorum Gönder
Gizliyara Güncel Konu Arşivi ve Ev Ödevleri Forumunda Margarinin tarihçesi Konusunu Okuyorsunuz..
  1. Ziyaretçi

    Margarinin tarihçesi








    margarinin tarihçesi







  2. IŞILAY
    Devamlı Üye





    cevap margarinin tarihçesi bilgi


    Dünyada ilk margarin, 1869 yılında Fransa’da üretilmiştir. Zamanın Fransa kralı III.Napolyon’un emriyle kimyager “Mége – Mouriés” don yağıyla sütü karıştırarak margarini ilk keşfeden kişi olmuştur.
    Margarinin bu ilkel yöntemle üretimi 40 yıl kadar sürmüştür. Ancak Alman kimyager Wilham Norman’ın 1903’de hidrojenasyon prosesini keşfetmesiyle margarin sanayiinde önemli bir devrim yaşanmıştır. Likit yağların hidrojen gazıyla sertleştirilmesi yöntemiyle ilk kez 1909’da, o günlere göre modern teknoloji devreye girmiştir. 1940’larda margarinin kristalizasyon prosesinde önemli gelişmeler olmuş ve margarin tam tereyağı benzeri bir ürün haline gelmiştir. Ancak esas gelişme, 20. yüzyılın ikinci yarısında fraksiyon (1960) inferesterifikasyon (1980) tekniklerinin keşfedilmesiyle yaşanmıştır.
    Yine 1980’ lerde çok düşük yağlı kase (yumuşak) margarinler üretilebilmiştir. 1990’ların ortalarında trans yağların sağlık yönünden riskli olduğunun bilimsel olarak saptanması sonrasında (Trans yağ likit yağların ilavesiyle kısmi (partial) hidrojenasyonu sırasında kısmen oluşan bir miktar oluşan yağ asidi cinsidir) geliştirilen modern teknolojiler sayesinde Avrupa’da 1995’den sonra, Türkiye’de ise 2000’lerin başında da trans yağ içermeyen margarinler üretilmeye başlanmıştır.
    2007 yılında MÜMSAD üyesi margarin üreticilerinin tamamı, trans yağsız üretime geçmiş ve etiketleme tebliğinin çıkmasıyla birlikte “Trans Yağ Yoktur” bilgisini etiketlerinin üzerine taşımışlardır.
    Margarin endüstrisinde en son inovasyon, 2000’li yıllarda gündeme gelen fonksiyonel ürünlerdir. Bitkisel sterol ve stanol ilavesiyle, kolesterolü düşürmeye yardımcı olan margarin üretimi, Türkiye’de 2006 yılı sonunda başlamıştır.




+ Yorum Gönder