+ Yorum Gönder
Gizliyara Güncel Konu Arşivi ve Ev Ödevleri Forumunda Hangi yiyecekler karbonhidrat tarafından zengindir Konusunu Okuyorsunuz..
  1. Ziyaretçi

    Hangi yiyecekler karbonhidrat tarafından zengindir








    hangi yiyecekler karbonhidrat tarafından zengindir







  2. Dr Zeynep
    Bayan Üye





    hangi yiyecekler karbonhidrat tarafından zengindir


    hangi yiyecekler karbonhidrat tarafından zengindir

    Ekmek makarna simit mısır unu mısır gevreği yulaf ezmesi hamur işleri beyaz pirinç bulgur mercimek patates fasulye nohut elma kayısı şeftali erik kiraz ananas greyfrut çilek lahana karnabahar kereviz kuru üzüm ve bal karbonhidrat içeren besinler arasındadır

    Meyve sebzeler de karbonhidrat içeren besin kaynaklarındandır ama söz konusu sıraya göre ortayoğunluklu ve düşük yoğunluklu karbonhidrat sınıfındadırlar Daha önce glukoza çevrilmeleri gerektiğinden kan dolaşımına daha yavaş dahil olurlar


    Zeytinyağı ayçiçek yağı mısırözü yağı soya yağı gibi sıvı yağlar margarin kahvaltılık yağ krema mayonez ayrıca alam sucuk pastırma gibi et ürünleri ıındık fıstık ayçekirdeği gibi kuru yemişler yağdan zengin yiyeceklerimizdir

    Yağlar vücudunuzda depolanır ve daha sonra enerji elde etmek amacıyla kullanılır Yağlar diyetinizin yanlızca küçük bir bölümünü oluşturmalıdır


    Proteinler et tavuk balık sakatat süt peynir yer fistığı yoğurt yumurta soya fasulyesi kuru fasulye findik fıstık badem buğday unu ceviz tahıl lahana ve patateste bulunur Yumurta ve süt en iyi protein kaynaklandır Tahıllarda da buğday özünde protein fazladır





  3. Suskun Karizma
    Devamlı Üye
    Hangi tip karbonhidrat hangi besinlerde var

    Şekerler
    Glukoz: Bal, meyveler, mısır şurubu, tatlı üzüm, şeker kamışı
    Fruktoz: Bal, olgunlaşmış meyveler ve sebzeler
    Galaktoz: Besinlere serbest halde bulunmaz. Laktozun parçalanması ile elde edilir.
    Sukroz: Şeker kamışı, şeker pancarı, şeker pekmezinde bulunur. Sofra şekeri sukrozdur.
    Maltoz: Nişastanın sindirilmesi ile önce maltoz sonra glikoz elde edilir.
    Laktoz: Süt ve süt ürünlerinde bulunur.

    Polisakkaritler
    Sindirilebilir olanlar:
    Glikojen: Et ve deniz ürünlerinde bulunur. Hayvan vücudunun polisakkaritleridir. Karbonhidratların depo formudur. Karaciğer ve kaslarda bulunur.
    Nişasta: Taneli tahıl, olgunlaşmamış meyve, sebze, kuru baklagil, yumru sebzeler nişasta içerir. Bitkilerdeki karbonhidratların depo formudur. Amiloz ve amilopektinden oluşur, sindirim sonucunda glukoza parçalanır.
    Kısmen sindirilebilenler:
    İnülin: Kök ve yumrularda, enginar, soğan ve sarımsakta bulunur. Fruktoza parçalanabilir.
    Sindirilemez olanlar:
    Selüloz: Meyvelerin kabuğunda, sebzelerin yaprağında ve sapında bulunur. Kalın bağırsakta bakterilerin aktivitesi ile kısmen glukoza bölünür.
    Hemiselüloz ve pektin: Ağaç lifleri ve yapraklarda bulunur.





+ Yorum Gönder