+ Yorum Gönder
Eğitimle ilgili Bilgiler ve Forumacil Misafir Soruları Forumunda sağlıklı beslenme ve sağlıksız beslenme ıle ilgili öykü Konusunu Okuyorsunuz..
  1. Ziyaretçi

    sağlıklı beslenme ve sağlıksız beslenme ıle ilgili öykü








    sağlıklı beslenme ve sağlıksız beslenme ıle ilgili öykü







  2. IŞILAY
    Devamlı Üye





    ile ilgili yazı bulabildim

    Doktorlar, biz kadınlara kemikleri güçlendirmek açısından Kalsiyum ağırlıklı beslenme tavsiye ederler. Ancak, kalsiyumu alabileceğimiz esas ürün, "toplam ve doymuş yağ" açısından zengin bir ürün olan SÜT olduğunda bir çelişki ortaya çıkmıyor mu? Kalp sağlığı açısından ne yapmalıyız?

    Günümüzde marketlerde, yağsız ve light süt ürünleri bulunabiliyor ama hala çoğumuz sütü YAĞLI bir besin olarak görüyor ve kullan- maktan kaçınıyor. İşte bu, kalsiyum alımının düşük olmasının bir nedeni bu.

    Avustralya'da yakın zamanlarda yapılan bir araştırma var. Halk Sağlığı Bölümünde sonuçları yayınlanan bu araştırmanın amacı, kadınların süt kullanım alışkanlıklarının anlaşılması ve uzantısında Kalsiyum alımına etkilerinin incelenmesi idi.


    Araştırma Sonuçları

    Araştırma 29-74 yaş arasında, menapoz öncesi ve sonrası olarak sınıflandırılmış 300 kadın üzerinde yapılmıştır. Sorulan sorular şöyledir;

    a. Kalsiyum içeren ürünleri hangi sıklıkta yiyorsunuz

    b. Aşağıdaki ürün gruplarından hangisine önem veriyorsunuz

    1 Yağsız Ürünler

    2 Lifli Ürünler

    3 Kalsiyumlu Ürünler

    4 Kolestrolü düşük Ürünler

    5 Kalorisi düşük Ürünler

    6 Şeker ve Şekerli besinler

    c. Bu 6 gruptan hangisinin en önemli olduğunu düşünüyorsunuz

    Bu araştırma sonucunda, ortalama kalsiyum alımı günde 740 miligram olarak bulunmuştur. Bunun yarısının sütten alındığı görülmektedir. Genç hanımlar sütü olduğu gibi içerlerken, yaşlı kadınların (genellikle 50 üstü) genellikle kaymağı alınmış ya da az yağlı sütleri içmektedirler.

    Araştırmanın sonuçlarına bakıldığında, yaşlı kadınların beslenme- lerinde 6 gruba verdikleri önemin genç kadınların verdiği önemden fazla olduğu görülmektedir. Yaşlı kadınların % 55', genç kadınların % 35'i en önem verdikleri beslenme grubu olarak "yağ miktarı az" besinleri göstermektedirler. Genç kadınların ikinci önem veridkleri grup "lifli ürünler", yaşlı kadınların ise "düşük kolestrollü ürünler"dir. Bu da yaşlı kadınların neden "az yağlı süt" kullandıklarını göstermektedir ve kesinlikle yapılması doğru olan bir şeydir.

    Kalsiyum azlığı yaygın bir problem



    Kalsiyum genç kadınlarda kuvvetli kemiklerin oluşumu için gerekli bir maddedir. Yaşlı kemiklerde ise, Osteoporoz riskini azaltır. Kırılma olasılığını zayıflatır.

    Kalsiyum başka ürünlerden de alınabilir. Mesela Baklagiller, Somon Balığı, Brokoli. Ancak bu yiyecekleri düzenli olarak yiyor bile olsanız günlük kalsiyum miktarını alamıyor olabilirsiniz. Örneğin 3 bardak brokolinin içerdiği kalsiyum, 1 bardak süte eşittir.



    Çözüm Ne ?



    Bir yandan kemiklerinize kalsiyum gerekli, diğer yandan kalp sağlığınız açısından doymuş yağ ve kolestrol oranı düşük beslenmeniz lazım. Çözüm yolu, yağı azaltılmış veya kaymağı alınmış süt. Bu durumda içindeki kalsiyum aynı miktarda kalacak ama yağ miktarı azalmış olacaktır.

    Doktorların özellikle 50 yaş üstüne önerdikleri, 1200 mg'ı almak için, 4 bardak süt içmek gereklidir.




+ Yorum Gönder


sağlıklı ve sağlıksız beslenme,  sağlıklı ve sağlıksız beslenme ile ilgili yazılar