+ Yorum Gönder
Bilgi Arşivi ve Genel Bilgiler Forumunda Organik Zeytinyağı Üretimi ve Tarihi Konusunu Okuyorsunuz..
  1. Suskun Karizma
    Devamlı Üye

    Organik Zeytinyağı Üretimi ve Tarihi








    Organik Zeytinyağı Üretimi ve Tarihi



    Ortadoğu’da rastlanan zeytin üretme yöntemiyle, yaklaşık 6 bin yıl önceki zeytinyağı elde etme yöntemi arasında hiç fark yoktur: Zeytinler ezilerek hamur haline getirilir. Daha sonra bu hamur sıkılır veya presten geçirilir. En sonunda ise yağ, zeytin meyvesinin suyundan (karasu) ayrıştırılır. 19. yüzyılın başında ise teknolojinin gelişmesiyle hidrolik pres makinelerine geçildi. Bugün hidrolik pres makinelerinin yanı sıra, zeytin hamuruna hiç pres uygulamadan merkezkaç kuvvetiyle zeytinyağı elde etmeyi sağlayan makineler de kullanılıyor. Bunların içinde de en yaygını “kontinü sistemi”.
    Kontinü sisteme, tam otomatik sistem denir. Önce zeytinler türlerine göre ayrılır. Huni adlı çukura dökülen zeytinler makine sistemiyle yapraklardan temizlenir ve kırıcıda ezilip kırılır (makine, üçbin devirle çekirdeği unufak eder). Buradan çıkan hamur, karıştırma yoğurmadan sonra su verilir, posa ve şırası ayrıştırılır. Şıradan da yağ ve karasu ayrıştırılıp, yağ filtre tankına alınır, son tortuları ayıklanıp dinlenme tankına bırakılır. Buradan doğal yağ güğümlere, teneke ve şişelere doldurulur. Yağdan geriye kalan prina tekrar öğütülüp sabun yapmada kullanılır. Prina posasına pelet denir ve yakacak, yakıt olarak kullanılır.








  2. Nesrin
    Devamlı Üye





    Organik tarım demek bilindiği gibi tarım yapılır iken hiçbir kimyasal madde kullanmadan üretimi sertifikalı bir şekilde yapmaktır. mesela organik zeytin demek belirttiğimiz gibi hiç bir kimyasal madde kullanmadan sağlıklı bir şekilde her şeyi kuralına uygun olarak zeytini üretmetir.




+ Yorum Gönder