+ Yorum Gönder
Bilgi Arşivi ve Genel Bilgiler Forumunda Yağların Kimyasal özellikleri Nedir Konusunu Okuyorsunuz..
  1. Ziyaretçi

    Yağların Kimyasal özellikleri Nedir








    yağların kimyasal özellikleri nedir kısaca







  2. Dilan
    Devamlı Üye





    Yağların Kimyasal Özellikleri Hakkında Bilgi

    Sabunlasma : Bütün yaglar ester olduklarından ester reaksiyonlarını verirler. Çift bağlı yağ asidi taşıyanlar çift bağa ait reaksiyonları, hidroksilli ya alkol grubuna ait reaksiyonları verirler. Yaglar kuvvetli bazlarla kaynatılırsa sabunlar ile gliserole parçalanırlar. Bu olaya sabunlaşma denir. Bu olay alkol ilavesi (yağ eritkeni) ile kolaylaşmaktadır.

    Hidrolize Olmaları : Yaglar ya lipaz enzimi yada yüksek isi ve basinç altında ve katalizör olarak asitlerin kullanılması halinde su ile hidrolize edilebilir. Bu reaksiyonda 1 molekül triaçilgliserol 3 molekül su alarak 3 molekül yağ asidi ve 1 molekül gliserole hidrolize olur.

    Açilgliserollerin Yapisindaki Doymamis Yag Asitleri Ile Reaksiyonlar : Yaglarda bulunan doymamış bağlara, nikel katalizörlüğünde hidrojen eklenebilir. Örneğin, oleinde bulunan çift bağlar hidrojen ile doyurulursa stearin teşekkül eder.

    Triolein (Olein) + 3 H2  Tristerain (Sterain)

    Yaglardaki doymamış bağlara klor, brom, iyot gibi halojenler de eklenebilir. Sonuçta halojenle doyurulmuş açilgliserol elde edilir. Bir molekül oleinde bulunan 3 çift baga, çift bağdan her birine 2 ser atom brom bağlanması sonucu hekzabromosterain olusur.

    Triolein + 3 Br2 ::::: Hekzabromosterain

    Doymamış yağ asidi içeren triaçilgliseroller hava ile temasta havanın oksijeni ile reaksiyona girerek oksidasyona uğrarlar. Doymamış yağ asitlerinin kimyasal özellikleri bölümünde bu durum lipid peroksidayonu olarak adlandırılmıştı.
    Doymamış yağ asitleri invivo ortamda otooksidasyona ugramaz. E vitamini, askorbik asit gibi bazı moleküller ve bazı doymamış yağ asitlerinin oksidasyonunu engellemektedir.





+ Yorum Gönder