+ Yorum Gönder
Bilgi Arşivi ve Genel Bilgiler Forumunda Yün Lifinin Kimyasal özellikleri Nedir Konusunu Okuyorsunuz..
  1. Ziyaretçi

    Yün Lifinin Kimyasal özellikleri Nedir








    yün lifinin kimyasal özellikleri nedir kısaca







  2. Dilan
    Devamlı Üye





    Yün Lifinin Kimyasal Özellikleri Hakkında Bilgi

    Yün, doğal bir hayvansal protein lifidir.yünü oluştururan protein maddelerine kerotin denir.

    Kerotin ise yapısında karbon (C) ,oksijen(O), azot(N),hidrojen(H), ve kükürt(S) atomlarını içerir

    Yünin fiziksel yapısının etkisiyle (kıyısında) bu atomlar arasında çeşitli bağlar vuku bulur.

    -Disülfür (Sistin ) bağları.

    -Tuz bağları

    -Hidrojen bağları

    Disülfür gurupları içen sistin , bir diamino dikarboksilli asit olarak iki ayrı iki ayrımakropeptit zinciri içersindepeptit bağları oluşturarak yer alabilir.Bu takdirde bu iki makropeptit zinciri disülfür köprüsü üzerinden kovalent olarak birbirine bağlanmış olurlar.Sistin bağları yün liflerinde çok önemli rol oynar.Bu bağlar koptuğunda lif dağılır.

    İki komşu makropeptit zincirinden çıkan dalın ucundaki (+) ve (-) yüklü guruplar yeterince birbirlerini elektronik çekim kuvvetleriyle birbirlerini çekeceklerdir, ki buna YAPAĞI denir.

    Tuz köprüerinin kopması nedeniyle asidik ortamda yün lifleri daha fazla şişebilir ve esneyebilir.

    Yün keratinde H köprüleri ,peptit bağlarında bulunan C=O ve NH gurupları arasında olacağı gibi kalyonik ve polar aminoasit yapı taşları veya hidroksil gurubu içeren yapı taşları ile anyonik ve polar aminoasit arasında oluşabilir. Yünün sarmal kıvrımlı yapısı bu köprüler sayesinde tutulmaktadır..

    Yaş mukavemeti < Kuru mukavemeti

    Yünün yaş mukavemeti kuru mukavemetine göre %10-20 daha düşüktür.

    Su molekülleri yünün kerotinine soğukta ve sıcakta farklı şekilde etkir.

    Soğuk suyun etkisiyle makromoleküller arasındaki H köprüleri ve tuz bağları kısmen koptuğundan ,yün liflerinin yaş mukavemetleri kuru mukavemetlerine göre daha düşüktür.

    Yünün sıcak suyla uzun süre işlem görmesi halinde H köprüleri ve tuz bağlarının yanında bir miktar disülfür (sistin) bağlarıda kopmaktadır.Bu yüzdendir ki yün lifleri sıcak suda daha fazla mukavemet kaybeder.

    Su, özellikle yüksek sıcaklıklarda makromoleküller arasındaki çeşitli bağlar önemli derecede kopardığından, basınç altında 100 C ̊̊ ‘nin üzerindeki sıcaklıklarda su buharıyla uzunca süre işlem gören yün lifleri zarar görerek dağılabilir.





+ Yorum Gönder