+ Yorum Gönder
Bilgi Arşivi ve Genel Bilgiler Forumunda Yağların yıkımı Konusunu Okuyorsunuz..
  1. Feyruşah
    Devamlı Üye

    Yağların yıkımı








    Yağların yıkımı


    Yağların yapıtaşlarının yağ asitleri olduğunu belirtmiştik.Yukarıdaki şekilde görülen yağ asiti molekülünün hidrofilik ve hidrofobik uçları, yağların suya döküldüklerinde misel oluşturmalarına neden olur.
    Şekilde yağ asitlerinin su içerisinde oluşturdukları micel yapısı görülmektedir.
    Yağ asitleri, hidrofilik uçları dışa, hidrofobik uçları ise iç tarafa gelecek şekilde dizilirler.Mavi bölge yağ asitinin hidrofilik bölgesi, kırmızı ince bölge ise molekülün hidrofobik kuyruğunu temsil etmektedir. Besinlerle alınan büyük yağ molekükleri, bağırsakta sindirilirken önce misellerine kadar ayrıştırılmakta ve daha sonra bu miselleri parçalayan enzimler iş görmektedir.
    İnce bağırsağa gelen büyük yağ molekülleri, öncelikle safra kesesinden salgılanan tuzlarla etkileşime girerek kendilerinden daha küçük yapıya sahip misellere dönüşürler.Bu şekilde küçültülüp misele dönen yağ molekülleri daha sonra pankreastan salgılanan lipazlar vasıtasıyla parçalanmaya ve yağ asitlerine kadar ayrışmaya başlar.Ayrışan yağ asitleri difüzyon yolu ile bağırsak mikrovilluslarından emilir.Fakat emilim esnasında yağ asitlerinden trigliseridler sentezlenerek bu haliyle kana karışır ve lipoproteinler vasıtasıyla paketlenerek gerekli yerlere ulaştırılır.








  2. Nesrin
    Devamlı Üye





    Vücudumuzda enerji verici maddelerin yıkımı sırasıyla karbonhidrat yağ ve proteindir. yağların yıkımı ince bağırsakta başlar ve ince bağırsakta sona erer.




+ Yorum Gönder