+ Yorum Gönder
Güncel Konular ve Günün Yemeği Forumunda Günün Yemeği - Bulgurlu Yaprak Dolması Konusunu Okuyorsunuz..
  1. Gizli @ yara
    Özel Üye

    Günün Yemeği - Bulgurlu Yaprak Dolması








    Bulgurlu Yaprak Dolması Tarifi


    Bulgurlu yaprak dolması nasıl hazırlanır ?


    Malzemeler
    500 gr asma yaprağı
    2 bardak bulgur
    3 adet kuru soğan
    1 adet taze soğan
    1 adet domates
    1 bardak sıvı yağ
    3,5 bardak sıcak su
    1 tatlı kaşığı şeker
    tatlı kaşığı dolmalık fıstık
    tuz-karabiber
    yenibahar

    Tarif
    Bulguru yıkayıp süzün. Yaprağı sıcak suda haşlayıp süzün, domates ve soğanları doğrayın yağda kavurun. Bulguru, bir tutam tuz ve bir tutam şekeri, fıstığı ve baharatı ekleyip karıştırın. 2 bardak sıcak su katarak suyunu çekene kadar pişirin. Harç ılınınca yapraklara sararak tencereye dizin ve üzerine 3 kaşık sıvı yağ ve 1,5bardak sıcak su dökerek orta ateşte yarım saat pişirin.

    AFİYET OLSUN!








  2. Gölge Kız
    Devamlı Üye





    Etli Yaprak Dolması



    Malzemeler:

    300 gr salamura asma yaprağı
    2 adet orta boy kuru soğan
    300 gr dana kıyma
    1 su bardağı pirinç
    1 çay bardağı + 3 çorba kaşığı sıvıyağ
    Çeyrek demet maydanoz
    1 yemek kaşığı domates salçası varsa tatlı biber salçasıda olur
    2 adet orta boy domates
    Tuz,
    karabiber, toz kırmızı biber, kuru nane
    3 su bardağı kaynar su

    Servis için Yoğurt





  3. HAYAT
    Devamlı Üye
    Zeytinyağlı Yaprak Dolması



    MALZEMELER
    yarım kilo pirinç (pilavlık olursa daha güzel olur.)
    1,5 kg soğan
    50 gr kuş üzümü (arzu edilirse)
    25 gr dolmalık fıstık (arzu edilirse)
    2 orta boy domates
    1 çorba kaşığı domates salçası
    1,5 tane limon suyu
    1 kg zeytinyağlık büyük yaprak
    2 su bardağı zeytinyağı
    1 yemek kaşığından az tuz
    1 yemek kaşığı toz şeker
    2 yemek kaşığı nane
    yarım bağ maydanoz(isteğe göre)
    1 çay kaşığı karabiber

    HAZIRLANIŞI
    Bir tencerede doğranmış soğanları yağ ile kavuruyoruz (soğan suyunu salıp çekene kadar). Fıstıkları ve yıkayıp, süzdürdüğümüz pirinçleri ilave edip 5-7 dakika kadar kavuruyoruz. Domatesleri rendeleyip (kabukları soyulduktan sonra)salçayla beraber kavrulmuş soğanlı-pirince ilave ediyoruz. 5 dakika daha kavurmaya devam ediyoruz. 1 limon suyunu ilave edip bütün baharatlarıda (şeker, tuz, nane, karabiber, maydanoz, üzüm) karışıma ilave edip ocağı söndürüyoruz. Bu karışımı harmanlayıp tencerenin ağzına bir kağıt havlu koyup 20 dakika dinlenmeye bırakıyoruz. Diğer taraftan yapraklarımızı bir gün önceden ıslatarak sarma için hazırlıyoruz. Bir başka tencereye de yaprakların saplarını kopartıp tencerenin altına koyup sapların üzerine 2-3 yaprak sarıp dinlenmiş olan malzemeyi sarmaya başlıyoruz. Sarma işlemi bitince dolmaları 2-3 yaprakla örtüyoruz. 1,5-2 su bardağı su, dolmalarımızın parlak görünmesi için) yarım çay bardağı kadar zeytinyağı, yarım Limon suyu ilave edip ocağa koyuyoruz. Kaynadıktan sonra ocağımızı kısık ateşte 40-45 dk. kadar pişiriyoruz. (Yaprağın cinsine göre süre uzayıp veya kısalabilir.)





+ Yorum Gönder