+ Yorum Gönder
Güncel Konular ve Günün Yemeği Forumunda Günün Yemeği - Ekşili Patlıcan Dolması Konusunu Okuyorsunuz..
  1. Gizli @ yara
    Özel Üye

    Günün Yemeği - Ekşili Patlıcan Dolması








    Ekşili Patlıcan Dolması Tarifi



    MALZEMELER
    1 Kg Dolmalık Patlıcan
    1.5 Su Bardağı Dolmalık Pirinç
    3 Domates
    3 Acı Sivri biber
    1 Soğan
    1 Demet Maydanoz
    1/2 Su Bardağı Zeytinyağı
    2 Su Bardağı Su
    Karabiber, Nane, Tuz
    Sos malzemesi:
    4 Çorba Kaşığı Zeytinyağı
    2 Limonun Suyu
    1 Tatlı Kaşığı Nane
    10-12 Diş Sarmısak
    1 Çay Bardağı Su


    HAZIRLANIŞI
    Patlıcanları oyup tuzlu suda 10-15 dakika bekletin.
    Pirinci yıkayıp suyunu süzün. Soğan, maydanoz, soyulmuş domates ve sivri biberleri küçük küçük doğrayın.
    Zeytinyağı, pirinç, domates, 3 maydanoz, biber, soğan, tuz ve baharatı karıştırın.
    Patlıcanları hazırladığınız karışımla doldurup 1 dilim domatesle kapatın. Tencereye dizip suyunu ilave edin. Bir tutam tuz ekleyip ağır ateşte 20-25 dakika. pişirin.
    İri dövülmüş sarımsakları 4 çorba kaşığı zeytinyağı ile 1-2 dakika kavurun. 1 tatlı kaşığı nane ekleyip kavurmaya devam edin. Limon suyu ve 1 çay bardağı su ekleyip bir taşım kaynatın.
    Dolma pişince üzerine hazırladığınız naneli gezdirip 4-5 dakika daha pişirin. Arzunuza göre ılık veya soğuk olarak servis yapın.

    AFİYET OLSUN!








  2. Harbi @ kız
    Bayan Üye





    Ekşili Etli Kuru Patlıcan Dolması Tarifi


    Malzemeler:
    40 adet kuru patlıcan (büyüklüğüne göre sayısı değişebilir, bendeki patlıcanlar ufaktı o yüzden 40 adet, orta boy olursa 20 adet civarında olacaktır)

    İçinin malzemesi:
    400 gr orta yağlı (daha sağlıklı olsun derseniz az yağlı kıymadan yapabilirsiniz) iri çekilmiş kıyma veya zırh kıyması
    1,5 su bardağı pirinç
    2 orta boy kuru soğan
    6 diş sarımsak
    1 yemek kaşığı zeytinyağı (veya az yağlı kıymadan yapacaksanız 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı)
    4 yemek kaşığı nar ekşisi
    1,5-2 yemek kaşığı toz sumak
    2 yemek kaşığı kırmızıbiber (acı veya tatlı zevkinize göre)
    1 yemek kaşığı nane
    1 tatlı kaşığı kimyon
    1 yemek kaşığı biber salçası
    1-1,5 yemek kaşığı domates salçası
    Tuz

    Sosunun malzemesi:
    1 yemek kaşığı biber salçası
    1 yemek kaşığı domates salçası
    2 yemek kaşığı zeytinyağı
    3 su bardağı kaynar su
    Hazırlanışı:
    Önce genişçe bir tencereye su konur ve kaynatılır, su kaynayınca kuru patlıcanlar içine atılır, yaklaşık 10-15 dk tencerenin kapağı kapatılarak kaynatılır. Patlıcanlar haşlandıktan sonra soğuk suya tutulur ve içinde soğuk su olan başka bir kaba alınır.
    Patlıcanlar haşlanırken, dolmanın içine koyacağımız pirinç 15 dk sıcak su da ıslanır. Pirinci ısladığımızda dolma daha çabuk pişmektedir bu yüzden ıslıyoruz.
    Diğer taraftan soğan ve sarımsaklar ufak ufak doğranır. Geniş ve çukur bir kaba kıyma, soğan, sarımsak, ısladığımız ve suyunu süzdüğümüz pirinç, zeytinyağı, nar ekşisi, baharatlar, salça ve tuz koyulur, iyice karıştırılır. Haşladığımız patlıcanların içine 1-1,5 parmak eksik kalacak şekilde (fotoğraftaki gibi) doldurulur. Fotoğraflardaki gibi patlıcanların ağzı kapatılarak, tencereye birbirinin ağzını örtecek şekilde sıkıca yerleştirilir.
    Tencereye dolmaları yerleştirmeyi bitirdikten sonra, salça, zeytinyağı ve kaynar suyu karıştırarak dolmanın üstüne koyacağımız sos yapılır. Dolma tenceresi ateşe alınır ve üstüne sıcak sostan bir miktar dökülür, sonra üstüne dolma taşı veya ağır bir tabak kapatılır ve kalan sos tencerenin kenarından ilave edilir. Eğer sos dolmaların üzerini örtmediyse, dolmaların üstünü örtecek kadar kaynar su eklenir ve tencerenin kapağı kapatılarak toplamda 45 dk pişirilir. Pişerken 15-20 dk sonra bir kez kontrol edilerek eğer suyu çok azalmışsa kaynar su ilave edilir.

    Afiyet olsun.





+ Yorum Gönder