+ Yorum Gönder
Güncel Konular ve Günün Yemeği Forumunda Günün Yemeği Mumbar dolması Konusunu Okuyorsunuz..
  1. Asel
    Bayan Üye

    Günün Yemeği Mumbar dolması








    Mumbar Dolması Tarifi

    Mumbar dolması.jpg



    Malzemeler:
    İç Harcı (iki adet koyun mumbarı için);
    2 Su Bardağı Pirinç
    3 Adet (Orta Boy) Soğan
    250 Gr. Orta Yağlı Kıyma
    1 Yemek Kaşığı Domates Salçası
    1 Yemek Kaşığı Biber Salçası
    Tuz ve Karabiber

    Mumbarın Temizlenmesi ;
    Mumbarın bir ucu musluğa tutularak, ilk önce kaba pisliğinden arındırılır. Bir kebap şişi (veya normal örgü şişi olabilir) yardımı ile mumbar "ters-yüz" edilir.
    Mumbar, kesme tahtasının üzerine konur, bıçağın tersi ile üzeri kazınarak iyice temizlenir. Bu işlem sırasında sık sıksuya tutulur ve kazınan ince pislikler yıkanır.
    Mumbarlar, bir kaba konur ve tuz ile 2-3 dk. ovulur.
    Son olarak mumbarlar, soğuk su ile iyice durulanır, bu işlem 2-3 kez tekrar edilir.
    İç Harcının Hazırlanması ;
    Soğanlar minik minik doğranır, pirinçler yıkanır ve kıyma, salçalar, tuz karabiber eklenerek yoğrulur.
    Yapılışı ;
    2 adet soğan ve yarım limon irice doğranır, mumbarlar ile birlikte bir kaba konur ve 2-3 dk. boyunca iyice ovulur. Soğuk su ile durulanır.
    Son olarak bir miktar tuz ile 1-2 dk. ovulur ve durulanır.
    Yine bir şiş yardımı ile, yağlı tarafı içe gelecek şekilde, "ters-yüz" edilir. Bu işlem, musluğun altında yapılırsa daha kolay olur. Ters-yüz edildikten sonra bir kaç kez durulanır ve bir kevgirde suyu süzülene kadar bekletilir.
    Mumbarın bir ucu hafifçe içeri kıvrılır, kabak oyacağının iç kısmına harç konur ve mumbarın içi çok sıkı olmayacak ve arada boşluklar bırakacak şekilde doldurulur. (Çok sıkı doldurulursa pişerken patlar)
    Doldurma işlemi bitince, iki ucu birleştirilerek iple bağlanır.
    Mumbarlar bir tencereye konur ve üzerini 3cm. geçecek kadar su eklenir. Bir şiş yada çatal yardımı ile üzerine delikler açılır. Kaynadıktan sonra, altı kısılarak, ağır ateşte pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirilir.
    Mumbarlar pişerken, sürekli kontrol edilmeli ve su seviyesi eksildikçe, kaynar su eklenmelidir. Ayrıca pirinçler şiştikçe zaman zaman mumbarlarda çatal ile yeni delikler açılmalıdır. (Düdüklü tencerede pişirilecekse, önceden bol bol delinmelidir.)
    Piştikten sonra bir kevgire alınır ve suyu süzdürülür. (Bu şekilde buzlukta uzun süre saklanabilir)
    Servis edileceği zaman, zeytin yağında kızartılmalı ve mutlaka sıcak servis edilmelidir.

    AFİYET OLSUN!








  2. Meryem
    Bayan Üye





    mumbar dolması eski bir yemektir koyun bağırsağından yapılan bu yemeği tabiki doğru eller yapmalı yani bu yemeği bilen ve birazda becerisi olan yapersa dahada güzel olacak




+ Yorum Gönder


mumbar