+ Yorum Gönder
Güncel Konular ve Günün Yemeği Forumunda Ramazan İftar Menüsü Konusunu Okuyorsunuz..
  1. Fatma
    Administrator

    Ramazan İftar Menüsü








    Kolay ve Lezzetli Ramazan Menüsü

    1. GÜN


    Yoğurtlu Dövme Çorbası



    Yoğurtlu Dövme Çorbası.jpg

    1 su bardağı dövme (aşurelik buğday)
    1, 5 su bardağı nohut
    1 çorba kaşığı tereyağ
    Yeterince etsuyu veya su
    Tuz
    Kuru nane
    Kırmızıbiber
    Terbiyesi için;
    1 su bardağı yoğurt
    1 çorba kaşığı un (tepeleme)
    1 yumurta sarısı
    Ramazan da vazgeçemeyeceğiniz bir çorba. Çorbamızı yapacağınız zaman aşurelik buğdayı ve nohutu bir kaç kez yıkayıp akşamdan ıslatın. Ertesi gün düdüklü tenceremize buğdayı ve nohutu koyup 5 su bardağı su ile yumuşayana kadar pişirelim. (ben bu aşamada önceden yaptığım buzlukta sakladığım kemik suyundan ilave ettim ) Bir kabın içine yoğurdu, unu, yumurtayı koyup çorbadan aldığımız 1-2 kepçe su ile hızlıca çırpalım ki yoğurt kesilmesin. bBu işlemi terbiyemiz ılıyana kadar yapın ve yavaş yavaş çorbanın içine karıştıra karıştıra dökün. Ayrı bir tavada tereyağını, naneyi ve kırmızı biberi yakıp çorbamıza dökelim. 1 taşım kaynatıp tuzunu da ilave ettikten sonra çorbamız hazır. Afiyet olsun

    ----------------------

    Fırında Tavuk But


    Fırında Tavuk But.jpg

    4-5 adet tavuk but
    2 adet kuru soğan
    7-8 adet sarımsak
    6-7 adet Patates
    2-3 adet yeşil sivri biber
    2 adet rende domates
    Yarım limon ( tavukları ovmak için)
    1 tatlı kaşığı toz şeker
    Üst sosu
    1 kaşık domates salçası
    2 tatlı kaşığı Kekik
    2 yemek kaşığı sıvı yağ
    2-3 bardak sıcak su
    Tuz
    Karabiber
    Merhabalar, Sizlerle çok iddiasız kendi halinde ama bir o kadar da lezzetli özellikle çocuklarınızın da çok seveceği bir tavuk tarifi paylaşmak istiyorum. Tavuklarınızı güzelce yıkayınız. Patatesleri yıkayıp yuvarlak yuvarlak dilimleyiniz. Biberleri 4-5 cm eninde geniş geniş doğrayınız Domateslerinizi rendeleyiniz. Soğanlarınızı soyup halka halka doğrayınız. Sarımsaklarınızı soyup hazır ediniz. Tepsinizi ya da kare borcamınızı alınız ( ben normalde 4 adet tavuk butunu kare borcam da yapıyorum ama bu sefer 5 adet olduğu için borcama sığmadı bu nedenle tepside yaptım) Tepsinizi 2 kaşık sıvı yağ ile yağlayınız. Tepsinizin en altına yuvarlak kesilmiş patateslerinizi güzelce sıralayınız. Üstlerine tuz ve karabiber serpiniz. Patateslerin üzerine soğanları sonra sarımsakları diziniz. Sonra sivri biberleri, Biberlerin üzerine rende domateslerinizi dökünüz. Bu malzemelerin üzerine yıkanmış tavuklarınızı diziniz. Tavuklarınızı yarım limon ile tepsideyken ovunuz. Limon ile ovulmuş tavuklarınızın üzerlerine 1 tatlı kaşığı toz şekeri bölüştürerek paylaştırınız, serpiştiriniz. çok şeker de eklemeyiniz 1 tatlı kaşığı yeter bu kadar şekeri hepsine bölüştürünüz. Tavuklar hazır sıra sosumuz da Derin bir kasede 1 kaşık domates salçasını (2-3 bardak su ile açınız içine 2 tatlı kaşığı kekik ve 2 yemek kaşığı sıvı yağı ekleyiniz biraz tuz biraz karabiber ekleyerek sosunuzu karıştırınız. Sosunuzu kepçe ile yanlardan koyarak( boca etmeyerek ki, sos limonla ovulmuş tavukların üstüne gelmesin tavuklar nar gibi kızarsın)Yanlardan tepsideki malzemelerin üzerine dökünüz.Tepsinize sosu koyduktan sonra çok yavaşça şöyle bir sallayınız ki sos altta ki malzemenin her yerine değsin ama üstte ki tavuklara değdirmeyin. 200 derece de ısınmış fırında 45-50 dakika daha doğrusu tavuklar kızarana suyu da bitmemiş azalmış olana kadar pişiriniz. Ya da ne zaman oldu diyorsunuz o zaman tamamdır Eğer bu şekilde pişirirseniz ve sunum yaparken spatula ile dikkatlice alttan alttan alırsanız servis tabağınız da şık bir sunun elde edersiniz. Spatula ile alttan alınca tabağınızda, En altta lezzetli patates onun üstünde soğan sarımsak biber ve en üstte kızarmış nar gibi olmuş tavuk olur ve daha şık görünüz hem de siz daha rahat sunum yaparsınız. Not : Tüm malzemeler kullanılacak borcamlara tepsilere göre azaltılıp çoğaltılabilir ben orta boy derin fırın tepsisin de yaptım. Afiyetler olsun.

    ---------------------------

    Fıstıklı Kuş Üzümlü Pilav

    f-st-kl-ku-z-ml-pilav.jpg


    1 adet orta boy kuru soğan
    1 kahve fincanına yakın kuş üzümü
    1 kahve fincanına yakın dolmalık fıstık
    3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
    2 yemek kaşığı tereyağı
    2 su bardağı pirinç
    3 su bardağı sıcak su
    1 çay kaşığı tarçın
    1 çay kaşığı karabiber
    tuz
    Pirinçler yarım saat öncesinde tuzlu ılık suya koyulur ve bekletilir. kuru soğan çok küçük yemeklik doğranarak sıvı yağda 1-2 dakika kavrulur. Dolmalık fıstıklar eklenerek soğanla birlikte birkaç dakika daha kavrulur. Yıkanıp suyu süzülen pirinçler de ilave edilerek beraberce birkaç dakika daha kavrulur. Kuş üzümleri ilave edilir. Tereyağı ilave edilir.Tuzu ayarlanır. 3 su bardağı sıcak su eklenerek tencerenin kapağı kapatılır. Önce yüksek ateşte üzeri göz göz olmaya başlayınca en düşük ateşte kapağı kapalı olarak pişirilir. Kısık ateşe alacağınız zaman üzerine karabiber ve tarçın serpilir. Suyunu tamamen çektiğinde ocaktan alınarak üzerine bir peçete örtülür ve en az 15 dakika kadar dinlenmeye bırakılır. İlk sıcağı gittikten sonra karıştırıp servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.







  2. Meryem
    Bayan Üye





    ramazanda iftar sofraları diğer sofralara benzemiyor daha bereketli daha şık ve daha lezzetli oluyor ayrıca dahada samimi olduğunuda söylemek gerek




+ Yorum Gönder