+ Yorum Gönder
Okul ve Eğitim ve Her Telden Eğitim Konuları Forumunda Maddeler halinde enzimlerin genel özellikleri Konusunu Okuyorsunuz..
  1. Harbi @ kız
    Bayan Üye

    Maddeler halinde enzimlerin genel özellikleri









    enzimlerin özellikleri konusu kısa


    Her enzim özel bir substratı etkiler. Substratın yüzey artışı enzim etkinliğini artırır. Her enzim özel bir kofaktör (koenzim) le çalışır. Bir kofaktör (koenzim) birden çok enzimin yardımcı kısmı olabilir. Her hücre kendi enzimini kendi üretir. Her hücrede kimyasal reaksiyon çeşidi kadar enzim çeşidi vardır. Enzimler reaksiyonları hızlandırırlar veya yavaşlatırlar. Enzimler tepkimede

    Her enzim özel bir substratı etkiler.
    Substratın yüzey artışı enzim etkinliğini artırır.
    Her enzim özel bir kofaktör (koenzim) le çalışır.
    Bir kofaktör (koenzim) birden çok enzimin yardımcı kısmı olabilir.
    Her hücre kendi enzimini kendi üretir.
    Her hücrede kimyasal reaksiyon çeşidi kadar enzim çeşidi vardır.
    Enzimler reaksiyonları hızlandırırlar veya yavaşlatırlar.
    Enzimler tepkimeden değişmeden çıkarlar. (harcanmazlar) ve tekrar tekrar kullanılırlar.
    Enzimler hücre dışında da etkendirler.
    Enzimler protein yapıdadırlar. Proteinlerin yapısını bozan her şey (PH, Isı vb.) enzimin yapısını da bozar.
    Enzimatik reaksiyonlar çift yönlüdür.
    Enzimler belirli bir PH değerinde aktifleşirler. ÖRN: Pepsin , PH=2 , Tripsin PH=8,5
    Her enzim bir gen tarafından kontrol edilir.
    Enzimler tek veya takımlar halinde çalışırlar.
    Bazı enzimler inaktif olarak üretilir. Aktivatörlerle aktif hale getirilir.

    HCL
    ÖRN : Pepsinojen ————– Pepsin

    Bazı maddeler (metal iyonları ve zehirler) enzimlerin aktif bölgeleri ile birleşip onları etkisiz hale getirir.
    Birleşik enzimlerde substratı tanıyan protein kısmıdır. Bağlanma ve etkinlik ise kofaktör (koenzim) ile gerçekleşir.








  2. Nesrin
    Devamlı Üye





    Enzimler protein yapılıdırlar. ve bir tepkimeye girdikleri zaman kaç tane iseler aynı sayıda tepkimeden çıkarlar. bunu dışın da enzimler su varlığında çalışılar ve enzimler durgun olan bir tepkimeyi başlatamazlar başlamış olan bir tepkimeyi sadece hızlandırırlar.




+ Yorum Gönder


enzimlerin özellikleri maddeler halinde