+ Yorum Gönder
Dünya Tarihi ve İnanç ve Kültür Forumunda Giresun yemek kültürü nasıldır Konusunu Okuyorsunuz..
  1. Ziyaretçi

    Giresun yemek kültürü nasıldır








    giresun yemek kültürü nasıldır kısaca







  2. Ebru
    Devamlı Üye





    Giresun yemek kültürü nasıldır

    GİRESUN YEMEKLERİ

    Giresun yemeklerinin malzemeleri insanı etkileyen bir doğallığa tazeliğe ve güzelliğe sahiptir. Bu malzemelerin başında yemeklik olarak kullanılan Karalahana Isırgan Pezik Madımak Galdirik Mantar Sakarca Çileklik Mendek Merulcan Marul Maydanoz gelir. Hayvansal besinlerden süt yoğurt yumurta tereyağı süzme bal peynir çökelek en yaygın olarak kullanılan malzemelerdir.

    Bunların yanında mutfaklarda kilerlerde ve serentilerde saklanarak yerine göre kullanılan malzemelerde mevcuttur. Bu malzemeler şunlardır :

    Kuruluklar :

    Fırın Fasulyesi Fırın Darısı ve unları Soğan Sarımsak ve Tahıllar Yufka Kadayıf Patates.

    Pekmezler :

    Taflan Pekmezi Üzüm Pekmezi Armut Elma Pekmezi Töngel (Döngel-Muşmula) Pekmezi.

    Reçeller :

    İncir Üzüm Kiraz Ayva Vişne Kızılcık Şeftali Elma Reçeli.

    Turşular :

    Fasulye Salatalık Yeşil Domates Biber Beyaz Lahana Turşusu.

    Tuzlular :

    Fasulye Mantar Yeşil Domates Hamsi Tuzlusu.

    Salçalar :


    Biber Domates Salçası.

    Baharatlar :

    Karabiber Kırmızı Biber Nane Anuk Kekik Reyhan.

    Çerezler :


    Fındık Ceviz Kestane Pestil Çedene Pıtlak (Patlamış) Mısırı Dut Kurusu ve Kuru Üzüm

    Sıcak içecekler :

    Çay Ihlamur Nane Kekik Kuşburnu Papatya.

    Karalahana Çorbası


    Malzemeler : 1 bağ karalahana - 2 adet soğan - 1 kase mısır yarması - 1 kase kuru fasulye - 1 kaşık tereyağı - yarım fincan zeytinyağı - 1 su bardağı mısır unu - acı biber

    Hazırlanışı :
    Lahanalar doğranıp kaynamış suyun içine atılır. İçine haşlanmış yarma ve fasulyeler konulur. Biraz pişince çorba karıştırılarak mısır ununun tamamı elle yavaş yavaş ilave edilir. Topaklanmamasına dikkat edilir. Diğer yandan bir tavada yağ ile beraber soğan ve biber pembeleşinceye kadar kavrulur. Kaynayan çorbanın içine ilave edilir ve yeteri kadar tuz eklenir. Çorba pişince ateşten alınır.

    Not : Çorbanın piştiği pancarın ezilip ezilmediği kontrol edilerek anlaşılır.

    Çalıçileği Çorbası


    Malzemeler:
    1/2 kg. çileklik (çalıçileği) - 2 adet soğan - 1 çay bardağı mısır yarması - 1 kaşık salça - 1 su bardağı kuru fasulye - 1 adet soğan - 2 kaşık tereyağı.

    Hazırlanışı: Ayıklanmış çalıçileği kaynamakta olan suya konarak haşlanır. Süzülür ve sıkılarak doğranır. Bir tencereye koyulan suya haşlanmış mısır yarması ve fasulye ilave edilerek 10 dakika pişirilir. Doğranmış çileklikler kaynamakta olan suya ilave edilerek 20 dakika daha pişirilir. Diğer taraftan ince bir şekilde kıyı¬lan soğan yağda pembeleşinceye kadar kavrulur kaynamakta olan çorbaya ilave edilir. 10 dakika daha pişirilerek sıcak servis yapılır.

    Mendek Çorbası


    Malzemeler:
    1 bağ mendek - 1 fincan pirinç - 1 adet soğan bardak et suyu - 1 su bardağı kuru fasulye - 2 yemek kaşığı tereyağı - 2 fincan mısır unu - biber - su.
    Hazırlanışı: Bir tencere suya et suyu katılarak kaynatılır tıklanmış yıkanmış doğranmış mendek kaynayan suyun içi-3 ilave edilir. Sonra içine haşlanmış fasulyeler konur. Biraz pirince çorba karıştırılarak mısır unu elle yavaş yavaş ilave edilir.Unun topaklanmamamsına dikkat edilir. Pirinci ilave edilir pirinçler uzayıncaya kadar pişirilir. Diğer yanda yağ ile beraber soğan ve biber pembeleşinceye kadar kavrulur. Kaynayan çorbanın içine ilave edilir. Tuzu eklenir. Mendekler pişince ateşten alınır. Sıcak olarak servis yapılır





+ Yorum Gönder