+ Yorum Gönder
Edebi Türler ve Makaleler Forumunda Gdo Ile Ilgili Makale örneği Konusunu Okuyorsunuz..
  1. Ziyaretçi

    Gdo Ile Ilgili Makale örneği








    gdo ile ilgili makale örneği kısaca







  2. Diyar
    Yeni Üye





    Gdo Hakkında Makale örneği

    GMO ya da GDO (Genetically Modified Organisms-Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar), genetik müdahale yöntemleriyle genetik yapısına bitki, bakteri, virüs vb. herhangi bir başka canlıdan alınan gen veya genlerin aktarılmasıyla elde edilen yeni organizmalardır.

    8.03.2010 tarihinde kabul edilen,5977 Sayılı Biyogüvenlik Kanununa göre :“İnsan, hayvan ve bitki sağlığı ile çevrenin ve biyolojik çeşitliliğin korunması ve sürdürülebilir kullanımı göz önünde bulundurularak GDO veya ürünlerinin ithalatı, ihracatı, deneysel amaçlı serbest bırakılması, piyasaya sürülmesi ile genetiği değiştirilmiş mikroorganizmaların kapalı alanda kullanımına, bilimsel esaslara göre yapılacak risk değerlendirmesine göre karar verilir. Madde 3 ‘e göre de Risk değerlendirme sonuçlarına göre risk oluşturmayacağı belirlenen başvurular için verilen kararın geçerlilik süresi on yıldır.”

    Tarım Köy İşleri Bakanlığı izni ile hayvan yemi, hayvan bitkisel besin takviyesi olarak ülkemize giren ürünlerde denetim yok denecek kadar azdır. Bu ürünlerin güvenirliliği konusunda hiçbir garanti yoktur. 2003 yılında Türkiye’nin yurt dışından satın aldığı tarım ürünlerine ve bu ürünleri aldığı ülkelere bakacak olursak, satın alınan 800 bin ton soyanın %90’ının ve 1.8 milyon ton mısırın da %80’inin ABD ve Arjantin kaynaklı olduğunu görürüz. ABD ve Arjantin’den elde edilen ürünlerin özellikle de mısır ve soyanın GDO olmama ihtimali oldukça düşüktür. Fakat, Türkiye’de ne gümrüklerde ne de diğer bölgelerde GDO analizi yapabilecek alt yapıya sahip akredite bir laboratuvar olmadığından, ithal edilen ürünler kontrolsüz olarak sınırlarımızdan girmektedir.

    GDO’lu hammadde kullanan (hem de senelerdir kullanan) gıda şirketleri Tarım Bakanlığı’na GDO’lu hammaddenin serbestçe girmeye devam etmesi için baskı yaptılar. Sonunda 5977 numaralı kanunla da yasallaştı. Şu anda sınırlarımızdan tonlarca GDO’lu hammadde giriyor. Kimi yem olarak kullanılıyor; ki tavuklar yemlenirse yumurta ve etleri, inekler yerse süt ve etleri de güvenilir olmaktan çıkıyor. Kimi de, gıda şirketlerinde hammadde olarak kullanılıyor.

    Rusya'daki Ekolojik Tehlikelere Karşı Savunma Günleri'nde sunulan bir çalışma, GDO'lu besinlerin tüketimine bağlı gizli tehlikeleri bir kez daha açığa çıkardı. Araştırmaya göre GDO'lu ürünlerle beslenen insan ve hayvanlar birkaç nesil sonra tümüyle kısırlaşıyor. Antibiyotiğe dirençli gene sahip gıda ile beslenmiş bir hastanın antibiyotik tedavisine cevap verip vermeyeceği ya da ne ölçüde cevap vereceği bilinmemektedir. Daha güçlü ilaç ya da daha fazla kimyasal ise daha fazla çevre kirliliği demektir. Antibiotik verilerek ince kemik bol et vermesi sağlanan tavukları çocuklara yedirdiğimizde erken ergenlik, vücudun her bölgesinde bol kıllanma, antibiotik dayanımı, zeka geriliği, kemik gelişme geriliği, obezite sorunlarıyla karşılaşılıyorsa GDO lu ürünlerin kullanılması sonucunda iyi şeyler olmayacağı çok açıktır.

    Yıllar sonra nesilde bozulmalar başladığında sorumlu kişiler tıpkı radyasyonlu çaylarda yaptıkları gibi, ‘’Aaa hayvanların aldığı GDO’lu ürünler insan vücuduna da geçiyormuş. Biz bu konuda bilgilendirilmedik yanlış bilgilendirildik vs’’ derler işin içinden çıkarlar.

    Ekimi en yaygın genetiği değiştirilmiş bitkiler soya, mısır, pamuk ve kanoladır. Tübitak verilerine göre, dünyada üretilen 72 milyon hektar soyanın %5,5’ini, 140 milyon hektar mısırın %11’ini, 34 milyon hektar pamuğun %21’ini ve 25 milyon hektar kanolanın da %14’ünü transgenik çeşitler oluşturmaktadır (Kefi, 2005). Bununla birlikte, buğday, ayçiçeği, pirinç, domates, patates, papaya ve yer fıstığı gibi ürünlerin de transgenik olarak üretildiği, muz, ahududu, çilek, kiraz, ananas, biber, kavun ve karpuzun da denemelerinin yapıldığı bilinmektedir. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Sayın Ahmet Kavak bilimsel araştırma sonuçlarına göre tamı tamına 22 adet üründe GDO’ya rastlanmıştır açıklamasını geçtiğimiz günlerde yapmıştır.

    Peki, bilmeden yediğimiz bu GDO’lu ürünler hangileri? Gofret, çikolata, kola, gazlı içecek, kahvaltı gevreği, hazır çorba, hazır kek, sucuk, salam, sosis, renkli yoğurt, çiklet, aromalı kahve, ketçap, mayonez, bisküvi, kraker, şekerleme, renkli içecek, ekmek üstüne sürülen ezme, cips, vb. paketli gıda ürünlerinde şu aşağıdaki listeden bir hammadde varsa GDO’lu olma ihtimali yüksektir:




+ Yorum Gönder