+ Yorum Gönder
Ziraat ve Tarım ve Meyve ve Sebze Forumunda Elma'da Hasat sonrası bozuklukları Konusunu Okuyorsunuz..
  1. Forumacil
    Devamlı Üye

    Elma'da Hasat sonrası bozuklukları









    Hasat sonrası bozuklukları hakkında bilgi

    Acı benek hasat sorasında depolamada gözlendiği gibi bazen ağaç üzerinde de görülebilir. Meyve etinin görünüş ve biçimini bozan küçük kahverengi kuru ve acı bölgeler oluşur. Aşırı ve dengesiz gübreleme (toprağa fazla N, K, Mg verilmesi) meyve içindeki Ca miktarının lokal noksanlıkları söz konusu olayı destekler.
    Çekirdek evi kararmasına depolama sırasında rastlanır. Saklama sıcaklığının uygun olmayışı, erken hasat, yüksek N, gölgeleme, meyve büyümesi sırasında uzun süren bulutlu, yağışlı, serin hava koşulları B miktarındaki dengesizlik bu olayı arttırır. Çeşitlerin duyarlılıkları farklıdır.
    Mevsim içindeki ekolojik koşullara ve meyvenin hasat olumuna bağlı olan depo yanıklığı (lentisel yanıklığı), meyvelerin sadece kabuklarında gözlenir. Meyvelerdeki yüksek N, düşük Ca, meyvenin büyüme devresindeki sıcak hava koşulları, depolamada gecikme, yüksek depo sıcaklıkları ve depodaki yüksek oransal nem bu olayı arttırır. Çeşitlerin duyarlılıkları farklıdır.
    Genellikle düşük sıcaklık derecelerinde saklanan elmalarda iç kararmaları görülür. Gerçekte bir üşüme zararı olup, genellikle “3°C” nin altındaki saklama sıcaklıklarında gözlenir.








  2. Nesrin
    Devamlı Üye





    Elma da bazen hasattan sonra bazı bozukluklar meydana gelmektedir. bunlar. acı benek , Ca miktarının lokal noksanlıkları , Çekirdek evi kararması , lentisel yanıklığı , gibi hastak-lık veya bozukluklar bunların hepsi hasat sonrası meydana gelen bozukluklardır.




+ Yorum Gönder