+ Yorum Gönder
Ziraat ve Tarım ve Meyve ve Sebze Forumunda Kayısı yetiştiriciliğinde hasat Konusunu Okuyorsunuz..
  1. Sariya
    Devamlı Üye

    Kayısı yetiştiriciliğinde hasat








    KAYISI YETİŞTİRİCİLİĞİNDE HASAT

    Kayısı yetiştiriciliğinde hasat hakkında bilgi

    Kayısı ağaçları ekolojik şartlara ve kullanılan anaca göre 3-5 yaşında meyve vermeye başlar. Genellikle onuncu yıldan itibaren tam ürün alınır. Elli yaşından sonra meyve verimi düşmeye başlar.
    Ağaç başına verim, bakım şartlarına ve ekolojik şartlara göre değişir. Canino çeşidinden ağaç başına 74.86 kg verim alınmıştır.
    Sofralık ve uzak mesafeye nakledilecek olan kayısılar henüz sertken ve zemin rengi kısmen sarardığı zaman toplanır. Konservelik kayısılarda meyveler yumuşamaya başlayınca ve olgunluk rengini alıncaya kadar bırakılır. Kurutmalık kayısılarda meyveler ağaç üzerinde tamamen olgunlaşıncaya kadar bırakılır.
    Bir ağaçtan hasat normal olarak 3 defa yapılır. Daha fazlada tekrar edilebilir.
    Seçilen boylar (ekstra, 1. sınıf, II sınıf) ayrılan kayısılar bir kiloluk sepetlere veya 4-6 kiloluk tablalara konur. Ekstra meyveler tek sıra olarak düz veya çapraz istif edilir. Kayısı ambalajında da 30 x 40 x ve 30 x 50 cm boyundaki tablalar en elverişlidir.
    Kayısılar uzun süre saklamaya gelmez, pazarda yığınağı önlemek ve uzak mesafelere sevk olgunluğunda toplanmış kayısıları sıfır derecede 7-10 gün saklamak mümkün olmaktadır








  2. Nesrin
    Devamlı Üye





    Kayısı bilindiği gibi ağaçta yetişen bir meyvedir ve bu meyve önce çiçek açar daha sonra yaprak oluşturur. bunun dışında bu meyve dünyanın her yerine dağılmış bir vaziyettir ancak en çok akdenize yakın olan ülkelerde yetişmektedir. son olarak bu meyve türkiyede en çok malatyada yetişmektedir.




+ Yorum Gönder