+ Yorum Gönder
Ziraat ve Tarım ve Meyve ve Sebze Forumunda Üzüm Budama Zamanı Konusunu Okuyorsunuz..
  1. Harbi @ kız
    Bayan Üye

    Üzüm Budama Zamanı








    Üzüm Budama Zamanı

    Üzüm Budama Zamanı hakkında kısa bilgi

    Asmanın budanması çok bilgi ve beceri isteyen bir teknik iştir. Bu nedenle asmanın fizyolojisini ve budama esaslarını bilmek gerekir. Aksi halde üzümün kalitesi düşmekte, verim azalmaktadır.

    Ekolojik ve kültürel sebeplerin etken olduğu budamada esas, bir yıllık sürgünler üzerinde, üzüm çeşitlerine göre mahsuldar gözlerin yerinin bilinmesi şartı ile asmanın kaldırabileceği kadar verimli çubuk (göz) bırakmak ve lüzumsuz çubukları kesmektir.

    Bölgemiz bağları genel olarak karışık budama şeklinde budanmakta ve şekil olarak da düzgün olmayan gobleyi andırmaktadır. Budama zamanı olarak görülen en hatalı uygulama sonbaharda yapılan budamadır. Bölgemizde budama ocak-şubat, hatta mart aylarında yapılması uygundur.

    Budama şekli açısından hem daha yüksek bir verim ve kalite elde edilmesi, hem de özellikle boncuklanmanın önlenmesi açısından 5-8 göz üzerinden uzunlu kısalı karışık budamaya imkan sağlayan telli terbiye şekillerinden 60-80 cm gövde yüksekliğine sahip "guyot sistemi" ya da "guyot + T" terbiye şeklinin uygulanması önerilmektedir.








  2. Nesrin
    Devamlı Üye





    Üzümler bildiğiniz gibi ağaçlarda değil asmalar da bulunmaktadırlar ve aynı zaman da bu üzüm asmalarının budanma işlemleri çok ustalı isteyen bir işlemdir. bu yüzden budama yapacak olan kişini budamanın esaslarını bilmek zorundadır. yoksa üzümün kalitesi de verimi de düşer.




+ Yorum Gönder