+ Yorum Gönder
Ziraat ve Tarım ve Meyve ve Sebze Forumunda yağlık ayçiçeği ekimi için toprak nasıl hazırlanmalı Konusunu Okuyorsunuz..
  1. Harbi @ kız
    Bayan Üye

    yağlık ayçiçeği ekimi için toprak nasıl hazırlanmalı








    yağlık ayçiçeği ekimi için toprak nasıl hazırlanmalı

    yağlık ayçiçeği ekimi hakkında bilgi

    aycicegi.jpg

    Ayçiçegi ülkemizde önemli bir yag bitkisi olup yag tüketimimizde 1. sirayi almaktadir. Ülkemizdeki yag bitkisi üretimi tüketimi karsilamadigi için bu açik ithalat ile kapatilmaktadir. Bu sebeple Tarim Bakanligi tarafindan Ayçiçegi, prim ödenen bitkiler arasina alinarak Ayçiçegi üreticisine kilogram basina destekleme primi ödenmektedir.

    Türkiye’ deki ayçiçegi ekilis alanlarinin %73’ ü Trakya-Marmara, %13’ ü Iç Anadolu, %19’ u Karadeniz, %3’ ü Ege ve %1’i Dogu ve Güneydogu Anadolu bölgelerindedir. Ilimizin de içinde bulundugu içanadolu bölgesi ayçiçegi tariminin yapilabilmesi açisindan önemli avantajlara sahiptir.Bu sebeple rahatlikla tarimi yapilabilir. İKLİM VE TOPRAK İSTEĞİ:
    Ayçiçegi yetisecegi toprak tipi yönünden çok seçici olmamasina ragmen organik maddece zengin, derin ve su tutma kapasitesi iyi topraklarda yüksek verim potansiyeline sahiptir. Ayçiçegi, asitligi (pH) 6.0 ile 7.2 arasinda olan topraklarda en iyi yetisir.
    Ayçiçegi yüksek ve düsük sicakliklara gelisme dönemine bagli olarak oldukça toleranslidir. Tohumlarinin en iyi çimlenebilmesi için 8-10 derecelik toprak sicakligi gerekir. Ayçiçegi bitkisi fideleri rozet devresinde -4 derece sicakliga dayanabilir. Ayçiçegi için en iyi yetisme sicakliklari 21 ile 24 derece arasidir.Ayçiçegi bitkisi kazik kök yapisina sahip oldugu için diger tarla ürünlerine göre kuraga oldukça toleranslidir. Yetisme sürecinde yagislarin saglayacagi veya sulama ile topraga verilecek 450 mm dolayinda su en iyi verimi alabilmek için yeterlidir. Sulanmadan tarimini ekonomik olarak yapilabilmesi için yillik yagisin 500-600 mm civarinda olmasi gerekir. EKİMİ:
    Ekim zamani toprak isisi ile yakindan ilgilidir. Çimlenmenin iyi olabilmesi için toprak isisi en az 8-10 derece olmalidir. Bundan daha yüksek sicaklikta tohumlarin çimlenme ve çikisi daha hizli olur. Ayçiçegi ekimi, kuru sartlarda yapilacak bir üretimde iklime bagli olarak olabildigince erken yapilmalidir. Erken ekimler, ayçiçeginin Kis ve Ilkbahar yagislarindan daha iyi yararlanmasini saglar. Ilimizde en uygun ekim zamani15 Nisan-15 Mayis tarihleri arasidir.
    Ekim Pnömatik (havali) mibzerle 70 cm sira arasi 25 cm sira üzeri mesafe ile toprakta tav seviyesinde 5-6 cm derine yapilmalidir. Tohum iriligine göre degismekle beraber dekara 400-500 gram tohum gerekir.

    GÜBRELEME:
    Gübre istegi bakimindan kanaatkar bir bitki olan ayçiçegi saf madde olarak dekara 10 kg Azot,8 kg Fosfor ve 12 kg Potasyum tüketir. Ayçiçegi diger kültür bitkilerinden daha fazla olarak topraktan potasyum kaldirir ve bu elementi saplarinda depo eder. Ayçiçegi saplari bu sebeple hasattan sonra parçalanarak topraga karistirilmalidir. Topraklar tahlil ettirilmeli ve tahlil sonuçlarina göre azotlu gübrenin yarisi ve diger gübreler ekimle beraber verilmelidir.

    Yabanci ot mücadelesi ve Çapalama: Yabanci ot mücadelesi kimyasal yolla ve çapalama seklinde yürütülmelidir. Ekimden önce dekara 200 ml Triflularin etkili maddeli ilaçlar tarlaya pülverize edilmeli ve kültivatör - tirmik ile 10-12 cm derinlikte karistirilmalidir. Eger daha derine karistirilir ise ilaci etkisi azalacak ve istenen sonuç alinamayacaktir. Eger çikis sonrasi yabanci ot ilaçlamasi yapilacak ise yabanci otlar 2-4 yaprakli dönemde iken yapilmalidir. Ayçiçegi bitkileri 25-30 cm oldugunda kaz ayagi gibi ara çapa makinalari ile islenmesi, hem yabanci ot mücadelesi yapilmasi açisindan hem de toprakta bulunan kapilerite denilen buharlasma borucuklarinin kirilmasi açisindan çok önemlidir.
    Eger is gücü uygun ise makinali ara çapasindan sonra sira üzerinde kalan otlarin el çapasi ile temizlenmesi gerekmektedir. Azotlu gübrelemenin 2. kismi bitkiler 50 cm boya geldiginde 2. çapada bogaz doldurma ile birlikte verilmelidir.

    SULAMA:
    Ayçiçegi ekim döneminde toprakta yeterince rutubet yok ise bir çikis sulamasi yapilabilir. Bunun yaninda bitkinin erken gelisme dönemlerinde eger tarla topragindaki faydali su azaldigi diger bir deyisle bitkilerin kurakligi duymaya baslayip solgunluk belirtileri göstermeye basladiklari dönemlerde yaklasik 15-20 gün aralarla 3-4 sulama yapilabilir. Dikkat edilecek sulama zamanlari olarak ilk tabla olusumu, çiçeklenme baslangici ve danelerde süt olumu baslangici zamanini sayabiliriz. HASAT VE DEPOLAMA: Ayçiçegi hasadi biçerdöver ile yapilir. Ayçiçegi, havalarin sicak veya yagisli gitmesine ve çesidin erkencilik durumuna bagli olarak çiçeklenmeden 45 ile 60 gün sonra hasat olumuna gelir. Ayçiçegi hasat olumuna geldiginde bitkilerin sap, yaprak ve tablalari tamamen kuruyup kahverengine dönüsür. Hasat öncesi ayçiçegi tablalarindaki danelerinin rutubeti % 9.5’i geçmemelidir. Rutubet yüksek oldugunda hasat edilen ürünün kurutulmasi gerekir. Ayrica hasadin fazla geciktirilmesi kus zararini ve tane dökülmesini artirarak kayiplara neden olabilir. Emniyetli bir depolama için ayçiçegi danelerinin rutubeti % 9.5’i geçmemelidir. HASTALIK VE ZARARLILARI:
    Ülkemizde Ayçiçegi mildiyösü, Solgunluk, Ayçiçegi Pasi, Ayçiçegi yaprak lekeleri gibi hastaliklari bilinse de ilimizde bu hastaliklar henüz ciddi boyutta gözükmemistir. KUŞ ZARARI: Ayçiçegi bitkisi kuslar tarafindan çok sevilen bir bitki olup bazi tarlalarda kus zarari %80’lere ulasabilmektedir.Kus zararina karsi tablalarini yere çeviren çesitleri tercih etmek gerekmektedir.Bununla beraber bir bölgede ayçiçegi tarimi yapilacak ise toplu ekilislerin tarla basina düsecek kus zararini dagitabilmek için tercih edilmesi gerekmektedir.Tek basina ayçiçegi tarimi yapilmamalidir.Kus zararina karsi tavsiye edilen kimyasal mücadele metodu yoktur.

    konyatarım








  2. Ziyaretçi





    Ayçiçeği hamurdan oluşan yamur tabakasının kırabilirmi




+ Yorum Gönder


ayçiçeği ekimi nasıl yapılır,  ayçiçek ekimi nasıl yapılır,  yağlık ayçiçeği ekimi,  ayçekirdeği ekimi nasıl yapılır,  ayçiçeği tarımı nasıl yapılır,  yaglık ay çekirdeği ekimi