+ Yorum Gönder
Ziraat ve Tarım ve Meyve ve Sebze Forumunda karnabahar yetiştiriciliği Konusunu Okuyorsunuz..
  1. Harbi @ kız
    Bayan Üye

    karnabahar yetiştiriciliği








    karnabahar yetiştiriciliği

    karnabahar yetiştiriciliği hakkında bilgi


    karnabahar.jpg

    Bitkisel özellikleri

    Kök boyu: 28-30 cm
    Yaprak: Dar, beyzi şekilde ve uzun
    Yaprak sayısı ve erkencilik ilişkili
    Taç görünene kadar 15-20 yaprak oluşuyor.

    TaçYapısı: Sürgün+dal+braktelerden oluşur.

    Taç kümelerinin dizilişi: 5 sağa+8 sola

    Taç çapı: 20-50 cm

    Taç ağırlığı: 0.5-2 kg

    Taç rengi: beyaz, krem, sarı, yeşilimsi, mor

    Çiçek: Çiçek özellikleri lahanalara benziyor. Ama çiçek sapı daha kısa (60-90 cm) ve dallanma eğilimindedir.

    İklim ve toprak istekleri
    Taç oluşumu için: 20-250C, Optimum 17 0C
    Sıcaklık - gelişme - taç kalitesi
    Optimumun üzerinde ve altındaki sıcaklıklar
    § Generatif faza geçişte yavaşlama
    § Gevşek taç oluşumu
    § Erken çiçeklenme
    § Kör bitki oluşumu

    Taç Kalitesi :

    250C’nin üzerindeki sıcaklıklar:
    § Taç kalitesinde bozulma
    § Taç oluşamaması
    § Yapraklı taç oluşumu
    § Hasatta gecikme

    00C ve altındaki sıcaklıklar:
    § Havlı taç oluşumu
    § Morlaşma
    § Çürüme

    Gün uzunluğu: Nötr gün bitkisi

    Toprak: Derin, tınlı-killi, pH : 6-6.5

    Gübreleme: 3-5 t/da ahır gübresi

    - N: Yetersiz yaprak+küçük taç oluşumu
    + N:
    ♣ Taçlarda kahverengileşme
    ♣ gevşek taç oluşumu
    ♣ Yapraklarda kıvırcıklaşma, kamçılaşma
    ♣ Gövde içinde boşalma
    - B:
    ♣ Yapraklarda kıvırcıklaşma, gevrekleşme, sararma, dökülme
    ♣ Erken çiçeklenme, taç ve gövdede kahverengileşme
    - Mo:
    ♣ Yapraklarda sararma
    ♣ Yaprak renginde koyulaşma
    ♣ Küçük taç oluşumu

    YETİŞTİRME TEKNİĞİ

    Toprak hazırlığı

    -25-30 cm derinlikte işleme (Sonbahar)
    -Ahır gübresi
    -5-10 cm derinlikte yüzlek işleme

    Ekim Tarihi: Mart-Nisan-Mayıs
    Tohum miktarı: 2-5 g/m2
    Dikim Zamanı: Haziran-Temmuz-Ağustos- Eylül
    Fide yetiştiriciliğinde dikkat edilecek noktalar:
    · Fidelikte sıcaklık 120C’in altına düşmemelidir.
    · Seyrek ekim yapılmalıdır.
    Fide dikiminde dikkat edilecek noktalar

    · Dikimde düzgün gövdeye sahip fideler kullanılmalıdır.
    · Çok yaşlı veya genç fideler kullanılmamalıdır.

    Dikim Aralıkları:
    Tek sıralı: 40x40, 50x50, 50x60, 60x60, 70x70 cm (Aralıklar taç iriliğine göre ayarlanır)
    Çift sıralı: 40x40x60, 50x50x70 cm
    Bakım: Sulama: 2-3 kez
    Çapa : 3. Sudan sonra 1. Çapa, 3-4 hafta sonra 2.
    Çapa, 1 ay
    sonra 3. Çapa
    Gübre : 2. Çapa+N’lu gübreler ve 3. Çapa+N’lu
    gübreler.
    Dikim-Hasat: 70-90 gün Erkenci
    100-120 gün Geççi

    Hasat kriterleri
    Taç Büyüklüğü

    Taç Sıkılığı

    Renk
    Muhafaza koşulları:

    Bütün olarak yapraklı veya yapraksız ve Parçalara ayrılmış (Çiçek buketleri) olarak muhafaza edilebilir.

    Yapraksız
    Ambalajlı (Delikli PE veya PP)
    Düşük sıcaklık (00 C)
    Yüksek nem (% 85-90 ON)
    Muhafaza süresi:

    Yapraksız+bütün+DPE torba+00C= 5 hafta
    Yapraksız+Parçalı+DPE torba+00C= 4 hafta








  2. Nesrin
    Devamlı Üye





    Karnabahar bitkisi bilindiği gibi lahanadan türetilmiş olan bir bitkidir. Bunun dişinda bu bitki yetiştirilirken sicakliğa dikkat edilmelidir. Bunun dişinda bu yenilebilir bitki her türlü toprak da yetişebilmektedir. Son olarak bu bitkinin yetiştirilmesi için yapilacak olan gübreleme toprak analizi yapilarak yapilan gübreleme en uygun olanidir.




+ Yorum Gönder