+ Yorum Gönder
Ziraat ve Tarım ve Meyve ve Sebze Forumunda Akdeniz Bölgesi erkenci üzüm yetiştiriciliği Konusunu Okuyorsunuz..
  1. Harbi @ kız
    Bayan Üye

    Akdeniz Bölgesi erkenci üzüm yetiştiriciliği








    Akdeniz Bölgesi erkenci üzüm yetiştiriciliği

    Akdeniz Bölgesi erkenci üzüm yetiştiriciliği hakkında bilgi

    uzum2.jpg

    Kasabamızda 15.500 dekar işlenebilir tarım arazisi mevcut olup bunun ortalama 4000 dekarı hububat, 5000 dekarı çekirdeksiz kuru üzüm, 500 dekarı tütün, 1500 dekarı karpuz, 450 dekarı fidancılık, 1500 dekarı zeytin ve kalan kısmında ise mısır, pamuk ve sebze tarımı yapılmaktadır.

    Çevre köy hudutları içerisinde ise belde halkımızın yaklaşık 7500 dekar tarım arazisi bulunmakta olup beldede yetiştirilen ürün çeşitlerini oralarda da yetiştirmektedirler.


    Üzüm, iklim ve toprak istekleri yönünden çok seçici olmayışı, çoğalma yöntemlerinin kolay oluşu ve çok çeşitli şekillerde tüketilebilmesi gibi sebeplerden dünyadaki en yaygın kültür bitkilerinden birisidir. Dünya yaş üzüm üretimi yaklaşık 7,5 milyon hektar alanda gerçekleştirilmekte olup, üretim miktarı, iklim şartlarına bağlı olarak değişmekle birlikte, yıllık 65 milyon ton civarında seyretmektedir.


    Dünyada üretilen üzümlerin her yıl yaklaşık 7001.2000 bin ton arasındaki bir miktarı kurutularak değerlendirilmektedir. Türkiye, A.B.D, İran, Yunanistan, Şili ve G. Afrika dünyanın en önemli çekirdeksiz kuru üzüm üreticisi ülkelerdir. Çekirdeksiz kuru üzüm hasadı, kuzey yarım küresi ülkelerinde Ağustos Eylül aylarında, güney yarım küresi ülkelerinde ise Mart Nisan aylarında yapılmaktadır.

    Ülkemizde, 1.200’ün üzerinde üzüm çeşidinin varlığı saptanmıştır. Üretilen üzümün, yıllar itibariyle değişmekle beraber, ortalama % 510’unun kurutulduğu tahmin edilmektedir. Türkiye’nin Dünya ticaretine konu olan ve ihracatta en fazla öneme sahip kuru üzümler, çekirdeksiz ve özellikle “Sultani” tip kuru üzümlerdir. Ülkemizin sultani veya diğer bir adıyla sultaniye çekirdeksiz üzümü dünyaca tanınmaktadır. Sultaniye tipi çekirdeksiz kuru üzüm, 18 yy. sonlarında yuvarlak çekirdeksiz kuru üzümün ıslah edilmiş çeşididir. Nefaset yönüyle sultan sofralarını süslemesi nedeniyle sultanlara layık görüldüğünden sultaniye adını almıştır.

    Türkiye’de çekirdeksiz kuru üzüm üretimi, Ege bölgesinde özellikle Manisa, Turgutlu, Salihli, Akhisar, Menemen, Kemalpaşa, Çal, ve Çivril’de yoğunlaşmıştır. 2005 yılı verilerine göre toplam üzüm üretimimizin yaklaşık % 7,5’ini çekirdeksiz üzüm üretimi oluşturmaktadır.

    Türkiye, yaş üzüm üreticiliğindeki güçlü konumuna parelel olarak, dünya çekirdeksiz kuru üzüm üretiminde de önemli bir yere sahiptir. Ülkemiz, 2005 yılı itibariyle 343 bin tonluk kuru üzüm üretim miktarı ile dünya toplam kuru üzüm üretiminin % 30,0’ını tek başına karşılamıştır.








  2. Meryem
    Bayan Üye





    daha çok para eden üzüm desek yeridir mevsimin ilk hasadı olması açısından Erkenci üzüm çeşitleri. Diğer üzüm türlerine oranla daha erken olgunlaşan çeşitlerdir




+ Yorum Gönder