+ Yorum Gönder
Ziraat ve Tarım ve Meyve ve Sebze Forumunda Şaraplık Üzüm Çeşitleri Konusunu Okuyorsunuz..
  1. Harbi @ kız
    Bayan Üye

    Şaraplık Üzüm Çeşitleri








    Şaraplık Üzüm Çeşitleri

    Şaraplık Üzüm Çeşitleri hakkında genel bilgi

    sarap uzumu 2.gif

    Bütün şaraplık üzümler, botanik adı asmagiller "vitaceae" olan familyanın vitis vinifera adlı türünden gelirler ve binlerce çeşiti vardır.

    Cabarnet Sauvignon: Yeryüzünde bilinen en meşur siyah üzüm türüdür. Olgunlaşması geç olur, ama şarabı yıllanmaya dayanıklıdır. Özellikle meşe kavlarda bekletilir ve Merlot ile karıştırılabilir. Zengin renk ve aromalı, siyah böğürtlen kokuludur.

    Chardonnay: Tartışmasız en iyi bilinen beyaz üzüm türüdür. Şarabı kuru (sek) ve açık renk olup, ekşi elma kokusunu andırır, tadı dolgun ve yağlı olabilir.

    Chenin Blanc: Çok asitli bir üzüm türü olduğundan, olgunlaşmak için bol güneş ister. Zarı ince, eti şekerlidir. Hem sek, hem tatlı beyaz türleri olup en çok Loire, Yeni Zelanda ve Güney Afrika'da yetişir.

    Gamay: Burgundy'de üretilen ve ucuz bir tür olan Beaujolais şaraplarının yarıdan fazlası bu üzümden yapılır. Tarzına göre armut veya ahududu aromalıdır. Genelde genç kırmızı şaraplardır.

    Gewürztraminer: Baharatlı ve egzotik bir aroması vardır, sek veya tatlı olabilir. Alkolü yüksek (%13'ün üzerinde) şarap elde edilir. En çok Almanya ve Alsace'da yetişir.

    Grenache: Kendi başına yüksek alkollü ve taze karabiber aromalı bir şarap verir. Taneni düşük olduğundan, taneni yüksek Cabarnet sauvignon veya Şiraz gibi üzümlerle karıştırılır. Güney Fransa, İspanya ve Avustralya en çok yetiştiği bölgelerdir.

    Sauvignon Blanc: Bu türden beyaz şaraplar genelde çok kurudur. Vahşi bir tadı ve taze yeşil ot aroması hemen algılanır. Semillon ile de karıştırılabilir.

    Merlot: Taneni düşük olduğundan genellikle Cabarnet sauvignon ile birlikte kullanılır. Tek başına yumuşak ve rahat içimli, erik veya meyva turtası lezzetindedir.

    Pinot Noir: Özellikle kırmızı Burgundy şarabı yapımında kullanılır. İklim değişimlerine çok hassasdır. Çilek veya böğürtlen aromalıdır.

    Riesling: Klasik beyaz Alman şaraplarının en bilinen üzümüdür. Hafif içimli ve düşük alkollü olur. Tatlı şarap da yapılır. Asması çok sert olup, soğuğa karşı dayanıklıdır.

    Sémillon: Sekden çok tatlıya kadar beyaz şarap yapılabilen bir üzümdür. Diğer beyaz üzümlerle de karıştırılabilir. Özellikle Bordeaux ve Avustralya'da yetiştirilir.

    Syrah (Shiraz): Koyu renkte, dolgun ve sert kırmızı şaraplar verir. En az üç yıl kavda bekletilirse çok lezzetli olur. Baharatlı bir aroması vardır. Rhone bölgesinde çok yaygındır, Güney Afrika ve Avustralya'da da yetişir.

    Zinfandel: California'ya özgü bir üzümdür. Hafif beyaz ve rozeden dolgun ve bol tanenli kırmızıya kadar her tür şarap yapımında kullanılır. Ağaççileği ve böğürtlen aromalıdır. 5 sene kadar meşe kavlarda bekletilenleri çok özeldir.

    Diğer Türler:
    Barbera: Hafif ve meyve aromalı İtalyan kırmızı
    Colombard: Genç ve keskin Fransız ve California beyazları
    Müller-Thurgau: Riesling'e benzer ucuz Alman beyazları
    Muscat: Akdeniz ülkelerinde her türden beyaz
    Nebbiolo: İtalyan kırmızı
    Pinot Blanc ve Pinot Gris: Fransa ve Alman beyazı, ikincisi daha aromalı
    Sangiovese: Chianti şarabının kırmızı üzümü
    Sylvaner: Çok verimli bir sek beyaz
    Tempranillo: Rioja kırmızı şarabı
    Viognier: Dolgun ve aromalı bir sek beyaz olan








  2. Meryem
    Bayan Üye





    türkiyede başlıca bağalanlarını sıralarsak Ege’de Denizli, Manisa ve İzmir, Trakya’da Tekirdağ, Edirne ve Çanakkale, Orta Anadolu’da Nevşehir, Güneydoğu’da Diyarbakır, Doğu Anadolu’da Elazığ. Bunları Bozcaada, Bursa, Ankara, Malatya, Antalya, Konya, Adapazarı ve Tokat olarak sıralanır




+ Yorum Gönder


üzüm çeşitleri ve isimleri