+ Yorum Gönder
Ziraat ve Tarım ve Meyve ve Sebze Forumunda en iyi reçellik portakal yafa portakaldır Konusunu Okuyorsunuz..
  1. Harbi @ kız
    Bayan Üye

    en iyi reçellik portakal yafa portakaldır








    en iyi reçellik portakal yafa portakaldır

    yafa portakalı hakkında bilgi

    yafa portakal.jpg

    İsrail’de 19. yüzyılın ikinci yarısında, Beledy (Yerli) olarak isimlendirilen bir portakal tesadüf Çöğürü’nden doğal mutasyonla oluşmuş bir çeşittir. Türkiye'ye getirilişinin 19. yüzyılın sonlarına dayandığı sanılmaktadır .Meyve kabuğu sarı portakal renginde;'kalınlığı 6.11 mm'dir. Ekolojiye bağlı olarak kabuk kalınlığı değişir .Meyvenin sap tarafındaki kabuk daha kalındır .Kabuk pürüzlüden-hafif pürüzlüye kadar değişim gösterir .Kabuğun meyve etine bağlılığı ve meyve et tekstürü orta derecedir .Elverişli eko-lojik koşullarda dilim zarları ince, meyve eti gevrek, sulu, çok üstün tat, aroma ve kaliteli, meyveleri muhafaza ve taşımaya elverişli özellikleri ile Türkiye'nin en önemli sofralık çeşitlerinden biri’dir. Meyve iriliği, iklim koşullar na bağlı olarak orta büyük ile büyük arasında değişir .Meyve şekli hafif oval ile oval Arası’nda, genişliği 70.47 mm, boyu 80.13 mm, ağırlığı ise 191.16 gr'dır. Meyve başına 2 .66 çekirdek düşer ve ticari anlamda çekirdeksizdir .Meyve et rengi portakal-koyu sar portakaldır. Usare miktar % 36.88, suda çözünebilir kuru madde miktar (SÇKM) % 11.59, titre edilebilir asit miktarı (A) % 1.37, SÇKM/A oran 8.56'dır.Çok verimli fakat periyodisiteye eğilimlidir .Meyveler ağaç üzerinde birörnek dağılım gösterirler. Partenokarpiye eğilimi olan bir çeşittir. Portakallar içinde en iri yaprağa sahiptir. Yapraklar diğer çeşitlere oranla daha açık renklidir .En önemli özelliği ekoloji seçici olmasıdır. Türkiye'de gerçek ekolojisi Mersin ve çevresidir. Bu bölgede tam olgunlaşma mevsiminde olağanüstü hatta dünyada eşine az rastlanabilecek kalitede gerçek Yafa portakal meyveleri elde edilir. Orta mevsim portakalıdır ve Ocak ortası Şubat başlarında 0lgunlaşır . Kaynak: Akdeniz








  2. Nesrin
    Devamlı Üye





    Portakallar sulu ve genellikle tatlı ekşi karışımı bir tadı olan bir meyvedir. bu meyve bilindiği gibi kışın yenir ve ayrıca bu meyvenin kabukları esans özelliği nedeni ile parfüm yapımında kullanılmaktadır. son olarak bu meyve ayrıca reçel yapımında da kullanılmakta ve suyu sıkılarak içecek de yapılmaktadır.




+ Yorum Gönder


portakal,  portakal resmi