+ Yorum Gönder
Gizliyara Güncel Konu Arşivi ve Okul dersleri Forumunda Ege bölgesinde yetişen muz üretim miktarı ? ton olarak Konusunu Okuyorsunuz..
  1. Ziyaretçi

    Ege bölgesinde yetişen muz üretim miktarı ? ton olarak








    ege bölgesinde yetişen muz üretim miktarı ?[ton olarak]







  2. Ziyaretçi





    ege bölgesinde yetişen muz üretim miktarı ? ton olarak


    Türkiye’de muz üretimi yoğun olarak Akdeniz bölgesinin sınırlı mikro klima yerlerinde yapılmaktadır. Yoğun olarak üretimin yapıldığı bölgeler basta Anamur olmak üzere Gazipasa, Alanya, Bozyazı ve çevresi olup Antalya merkez, Mersin merkez, Mersin-Erdemli gibi yerlerde ise azda olsa da üretim yapılmaktadır. Bu üretim alanlarında açık yetistiricilikten örtü altı yetistiriciliğe geçis yapılmakta ve birim alandan elde edilen üretim miktarı ve kalite artmaktadır. Ülkemizde muz üretimi ihracat değil iç tüketimi karsılayabilmeye yönelik yapılmaktadır. Bu yüzden iç tüketimin karsılanabilmesi için yetistiriciliğe uygun alanların daha verimli kullanılması gerekmektedir. Bu makalede muz üretiminin büyük çoğunluğunu olusturan Mersin ilinin Anamur ve Bozyazı ilçeleri ile Antalya ilinin Alanya ve Gazipasa ilçelerinin üretim alanları ve üretim miktarları incelenerek olusabilecek üretim potansiyeli değerlendirilmistir. Bu değerlendirmeye göre mevcut muz yetistiriciliğine uygun üretim alanlarından yapılacak üretim ile iç tüketimini karsılanması mümkün gözükmektedir.

    Muz, esas olarak tropik bir iklim meyvesi olmasına karsın, bazı mikro-klimalarda sub-tropik iklim kosullarında da yetistirilebilmektedir. Anavatanı, Güney Çin, Hindistan ve Hindistan ile Avustralya arasında kalan adalardır (Mendilcioğlu ve Karaçalı, 1980). Toplam dünya muz üretimi yaklasık olarak 95 milyon ton olup üretimde Hindistan bası çekmektedir. Hindistan’ı Brezilya ve Filipinler takip etmektedir. Türkiye 204.000 ton ile dünya üretimindeki yerini almaktadır(Çizelge 1). Üretilen muzun büyük çoğunluğu yine bu ülkeler tarafından ihraç edilmektedir(FAO, 2009).

    Türkiye’de muz üretimi ilk olarak 1935 yılında Mısır’dan Alanya’ya, oradan da Anamur’a getirilerek baslamıstır. Önceleri açıkta üretim yapılmıs fakat yıllar itibariyle olusan düsük sıcaklıklardan dolayı zararlanmalar gözlenmis ve üst üste gelen bu soğuk zararları karsısında yetistiriciler özellikle Anamur ve Bozyazı’da muzu açık alanlar yerine, plastik ve cam seralarda yetistirmeye baslamıslardır (Gübbük, 1990).

    Ülkemizde muzun ana üretim alanları Anamur, Bozyazı, Alanya, Gazipasa ve çevresi olup, Toros Dağlarının koruduğu mikro klimalarda, çok sınırlı alanlarda yetistirilmektedir. Bununla birlikte kontrollü yetistirme ortamlarında Çukurova, Dskenderun, Dörtyol, Erdemli, Serik, Manavgat ve Antalya’nın değisik bölgelerinde ekonomik olarak yetistirilmeye baslanmıstır. Son yıllarda hızlı bir sekilde örtüaltı yetistiriciliğine geçis yapılmıs ve üretim ve kalitede önemli derecede artıs sağlanmıstır




+ Yorum Gönder